021 otkriva: Koliko je Rusa i Ukrajinaca registrovalo posao u Novom Sadu od izbijanja rata

Od početka rata u Ukrajini u Novom Sadu je registrovano 125 novih firmi iz Rusije, što je skoro 30 odsto više nego tokom cele prošle godine.
021 otkriva: Koliko je Rusa i Ukrajinaca registrovalo posao u Novom Sadu od izbijanja rata
Foto: 021.rs

Sveukupno, Rusi su osnovali 125 pravnih lica, u odnosu na prošlogodišnjih 37, a interesantno je to da je uglavnom reč o preduzetnicima, a ne o većim privrednim društvima. 

Prema podacima koje je 021.rs dobio od Agencije za privredne registre, u Novom Sadu je od 24. februara do današnjeg dana (11. maj), odnosno za manje od četiri meseca, registrovano 100 preduzetnika iz Ruske Federacije, i to najviše u aprilu. Istovremeno, u glavnom gradu Vojvodine registrovao se jedan preduzetnik čiji je osnivač iz Ukrajine.

Da je ovo neuobičajeno, pokazuje podatak da je za svih 12 meseci 2021. godine registrovano samo 29 preduzetnika čiji su zastupnici iz Rusije. Što se građana Ukrajine tiče, tokom prošle godine registrovan je samo jedan preduzetnik iz ove zemlje.
 
Ruski državljani osnivali su i privredna društva. Od 24. februara do 11. maja oni su u Novom Sadu osnovali 25 privrednih društava, a najviše (13) je osnovano već u martu. Za to vreme, državljani Ukrajine osnovali su jedno privredno društvo. I ovde se primećuje veće interesovanje Rusa za rad na srpskom tržištu, jer je tokom cele prošle godine u Novom Sadu registrovano tek osam privrednih društava čiji su osnivači iz Ruske Federacije.
 
S druge strane, moglo bi se zaključiti da su Ukrajinci prošle godine bili više voljni za poslovanje u Novom Sadu, budući da su tada osnovana četiri privredna društva, a ove godine tek jedno, čiji je zastupnik iz Ukrajine. 
 
Na sve više Rusa koji posluju u Srbiji nesumnjivo su uticale sankcije koje je Evropska unija uvela Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu, pa se, u zavisnosti od razvoja situacije, može očekivati da će ruskih poslovnih poduhvata biti još više.
Za ovaj razvoj situacije čuo je i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ali kako kaže, sve što zna je "rekla-kazala".
 
"Nemam zvanične informacije. Slušao sam nezvanične priče, od nekoliko investitora da oni vide veće interesovanje za nekretnine. Slušao sam investitore koji se bave poslovnim prostorom da postoji interesovanje za zakup", navodi Vučević.
 
Dodaje da "nešto" ukazuje da bi, i jedna i druga strana, mogla da vidi našu državu, time i Novi Sad, kao mesto gde bi mogli da prenesu svoj kapital, svoj život ili svoje poslovanje.
 
"Dobrodošli su i ruski i ukrajinski državljani, bez bilo kakve dileme", zaključio je gradonačelnik.
 
Inače, prema pisanju medija, većina ruskih državljana koji se u Srbiji bave preduzetništvom, radi u oblasti informacionih tehnologija, a neki pružaju konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem. Većina pravnih lica u vlasništvu Rusa osnovana je u većim centrima u Srbiji, kao što su Beograd, Novi Sad i Niš. 
  • R49

    12.05.2022 17:38
    Sve je jasno
    Dolaze i odlaze. Svako ko ima imalo pameti i provede neko vreme u tigru, gledaće da što pre ode iz njega.
  • Velimir Somborac

    12.05.2022 15:45
    Malo istražite
    Elem, slučajno sam upoznat, većina tih firmi / preduzetnika su ovde da bi mogli da naplate poslove koje su obavili a neki ( IT sektor) i da eventualno nastave da rade.
  • Gvozden

    12.05.2022 13:31
    To nije ni bitno. Kolko je nasih ljudi otvorilo firmu? A kolko je otislo I zemlje? To mene zanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti