VIDEO: Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad, radovi vredni 1,2 milijarde dinara

U Luci Novi Sada, kojom upravlja "DP World" danas je počela gradnja novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u vrednosti od oko 10 miliona evra.
VIDEO: Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad, radovi vredni 1,2 milijarde dinara
Foto: 021.rs

Danas je označen početak gradnje kejske konstrukcije na obali kanala DTD u dužini od 184,2 metra i investitori su zajedno "DP World" i Agencija za urpavljanje lukama. Rok za završetak radova je mart naredne godine.  

Za ostale radove nisu saopšteni rokovi i drugi podaci. Međutim, kako se 021.rs uverio uvidom u građevinsku dozvolu, za I fazu radova koja je izdata pre nekoliko dana vidi se da će se pored ovih radova na prostoru Luke Novi Sad rekonstruisati Kanalska i Ribarska ulica, graditi parking, sagraditi trafostanica i druga prateća infrastruktura sa prostorom za smeštaj kontejnera. Sami silosi, kojih će biti četiri, predviđeni su da imaju prečnik od 14,44 metra, visinu od 28,76 metara i budu kapaciteta od 17.300 kubika. 

Iako prilikom otpočinjanja radova nije rečena vrednost investicije, u građevinskoj dozvoli se navodi da je predračunska vrednost radova 1.216.684.551,50 dinara bez PDV-a, kao i da će Novi Sad na ime doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta prihodovati 43.996.964,45 dinara.
 
 
Početku radova na Keju pristustovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem i predstavnicima DP World. Oni su simbolično postavili vremensku kapsulu sa porukama koje su integrisane u betonski element koji će biti korišćen u izgradnji vertikalnog keja. Kako je rečeno tokom posete zvaničnika, danas brodovi koji pristaju u luku Novi Sad, to čine uz obalu, a novom investicijom biće moguće da pristaju direktno uz nivo keja. 
 
Direktor "DP World" Novi Sad Klaudio Negreanu je rekao da je "DP Novi Sad" jedini lučki operater koji je od nedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. Takođe, biće omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah postavljaju na kamion ili na voz, jer će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.
 
Gradonačelnik Miloš Vučević je naveo da je ovo velika investicija u infrastrukturu Novog Sada. 
 
"Ovo će poboljšati naše privredne kapcitete i omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama. Drago mi je što u ovim izazovnim vremenima kompaniji "DP World" ne opada poslovna aktivnost. Oni plaćaju porez, a mi od tog novca gradimo vrtiće i asfaltiramo ulice, zaposleni dobijaju plate, sve je veoma povezano. Koridor 7 postaje sve značajniji za ekonomiju i turizam, a kako čujem ovde od nadležnih izbalansiran je odnos uvoza i izvoza, čemu doprinose dobra pozicija Novog Sada i ova snažna poljoprivredna regija", naveo je Vučević.
 
 
Ministar Momirović je podsetio da se "DP World" obavezala da uloži 30 miliona evra u razvoj Luke.
 
Kako se moglo čuti, ovo će biti najveći radovi u istoriji Luke Novi Sad, a deo su ukupnih investicija "DP World" Novi Sad. Ta kompanija kupila je do sada novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod Albatros koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku, a izgradila je i putnički terminal za Novi Sad u koji je uloženo više od 500.000 evra.
  • Mojsije

    13.05.2022 15:43
    Ju ju
    Opet je tu Vucevic??? Zar se fotografisao? Pa rekao je da nije vreme za to.
  • realno

    13.05.2022 14:40
    dobro je
    nadam se da su isplanirali i nadvožnjak da nema ukrštanja drumskog i železničkog saobračaja u nivou. Kao što je sada slučaj. Sprečiće se potencijalne nesreće. I mogao bi koji kružni tok da se ubaci jer kamioni da skrenu levo čekaju nekad na dobru volju vozila iz suprotnog smera i stvaraju se gužve. Ta ulica je dosta prometna i sad.
  • Rotkvarija

    13.05.2022 14:36
    Dugove
    Koje su nasledili od Milovančeva ne plaćaju. Tuže se godinama, a vlast i sudovi ih štite.
    Ko je s lukom radio ni pakao mu neće teško pasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti