Patrijarh u Sremskim Karlovcima otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije"

Izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije" otvorio je patrijarh Porfirije u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima.
Patrijarh u Sremskim Karlovcima otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije"
Foto: Grad Novi Sad
Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, episkop sremski Vasilije i brojni arhijereji SPC i druge zvanice.
Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.
U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.
 
"Ovo je važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu, naš narod i državu. Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa, i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države. Čestitam ovaj veliki jubilej patrijarhu, arhijerejima, i neka bude kao u stihovima naše himne - neka Bog spasi i sačuva Srbiju, sve njene građane i svesrpski narod gde god živeo", istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Patrijarh Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.
 
"Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa", naglasio je patrijarh.
 
Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije.
 
"Treba da blagodarimo sveti momenat što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu. Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka našem narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama", zaključio je episkop sremski Vasilije.
  • Zemlja čudesa

    15.05.2022 14:34
    O’klen lova?
    Lasno je tuđim qcm gloginje mlatiti... 20 miliona € građana Srbije iz budžetske rezerve za proslavu?
  • pajo patak

    15.05.2022 13:50
    živeo
    Лиманац !
  • Sabahudin

    15.05.2022 12:01
    Omerović
    Ništa njima ne fali: audiji, dobra posna klopa (pogotovo kavijar), skupa vina, devojčice/dečaci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.