Ni nova faza radova na kući bana Jelačića neće biti poslednja

Radovi na obnovi kuće bana Jelačića koji će se uskoro izvesti u okviru treće faze obnove, neće biti poslednji koji će se raditi na objektu u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
Ni nova faza radova na kući bana Jelačića neće biti poslednja
Foto: 021.rs
Kako su za 021.rs naveli u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ovim se neće uraditi svi radovi iz projekta obnove. S obzirom na starost objekta, može se izvesti zaključak da će i u budućnosti biti potrebno da se radi na sanaciji delova kuće, kao i tekuće popravke. 
Treću fazu finansira Pokrajinska vlada sa 19 miliona dinara. 
 
"U okviru treće faze obnove rodne kuće bana Jelačića, planirani su radovi koju će obuhvatiti reparaciju preostale fasadne i unutrašnje stolarije, opremanje prostora neophodnim instalacija vezanim za telekomunikacije, internet mrežu i grejanje, uređenje prostora na spratu (podovi, zidovi, plafoni), popravka kompletnog atrijumskog prostora sa svetlarnicima, olucima i snegobranima, uređenje preostalih prostorija u suterenu, kao i postavljanje preostale rasvete i privođenje kompletnog objekta predviđenoj nameni", navode u Zavodu.
U ovoj ustanovi kažu za 021.rs da su još u toku i radovi na drugoj fazi, čija je vrednost 11,7 miliona dinara i za šta je tender organizovan polovinom prošle godine. 
 
"U prvoj i drugoj fazi je rađeno uređenje enterijera prizemnog i delimično spratnog i suterenskog dela i to popravka i zamena dotrajalih instalacija (elektro, vodovod i kanalizacija), popravka i sanacija unutrašnjih zidova, plafona i svodova, sa vraćanjem određenih delova u prvobitni izgled i sanacijom navedenih elemenata od uticaja vlage. Od novih instalacija, uvodi se grejanje preko gasnog kotla, postavlja protivpožarna i signalna instalacija, obnovljena je unutrašnja i spoljna stolarija, kao i zamenjene i sanirane podne obloge", kažu nadležni u Zavodu za zaštitu spomenika kluture. 
 
Kako su još dodali, završetkom treće faze neće biti završeni svi radovi po projektu za obnovu kuće u Nazorovoj 3, već samo deo koji je planiran kako bi se prostor kao celina mogao privesti nameni, bez obzira na stanje ostatka objekta. U Zavodu kažu i da nemaju informacija kada bi mogli da se planiraju ostali radovi na obnovi kuće bana Jelačića.
 
Podsetimo, kuća u Petrovaradinu je u vlasništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća posle više od 15 godina dugog postupka prodaje.
HNV je svečano preuzeo kuću u podgrađu Petrovaradinske tvrđave polovinom oktobra 2020. godine, u prisustvu državnog vrha Srbije i Hrvatske, mada je to formalno to učinjeno nešto ranije u julu te godine kada su HNV-u uručeni ključevi. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića".  
 
Postupak predaje kuće hrvatskoj zajednici je trajao 17 godina od kako je pokrenuta prva inicijativa. Iz budžeta Srbije dato je 700.000 evra za otkup, i osim podruma i prizemlja, kupljen je i jedan od četiri stana na spratu u kojem je soba u kojoj se rodio Josip Jelačić. 
 
Pre svih ovih radova godinama nije bilo ulaganja u objekat, sem jedne obimnije sanacije krova i fasade koju je 2012. godine preduzeo Grad Novi Sad. Ovi radovi su tada urađeni jer je pao deo krova, a prethodno je decenijama unazad bilo samo povremenih krečenja fasade, kada je Novi Sad ulepšavao objekte u podgrađu zbog turista. 
 
Kuća u kojoj se 1. oktobra 1801. godine rodio ban Josip Jelačić izgrađena je 1745. godine. 
  • NN

    17.05.2022 15:26
    fenomen
    @ Trt
    Pa, stvarno ste fenomen! Pita se čovek je li moguće da neko pročita ovo, pa da ovako baš ništa ne razume, pa onda ustanovi da je moguće, eto Vi!
    Tekst je naveden da pokaže kako hrvatska država nije ništa uradila da pomogne onima koji su na Baniji ostali bez krova nad glavom i još su, u najboljem slučaju, u kontejneru, a da je RS koja je takođe bila pogođena zemljotresom pomogla stanovnicima Banije. A mi obnavljamo, za ogroman novac, zgradu u kojoj je Jelačić samo rođen, zgrada nije pripadala njegovom ocu, nego Petrovaradinskoj regimenti i koja je još 2020. poklonjena Hrvatskom vijeću i hrvatskoj zajednici. I još će se ulagati, nije kraj! I nisam ni iz Bosne ni iz Hrvatske, nego iz Novog Sada (oduvek) i mislim da bi trebalo da se postidite zbog ovog što ste napisali, naravno, ako uopšte imate kapacitet da se nečega zastitite! Da imate, verovatno ne bi ovako nešto ni napisali!
  • Trt

    17.05.2022 14:46
    @NN

    Pa jel vi stanovnici Bosne i Hrvatske možete jednom da se grebete od nekog drugog, ili baš uvek mora od nas?
  • Aleksandar

    17.05.2022 14:14
    1
    Nije to njegova rodna kuća, već se rodio u jednoj sobi, gde su mu roditelji bili podstanari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti