INTERVJU prof. Marić sa Ekonomskog fakulteta: Činimo sve da studente približimo realnim izazovima

"Pripremamo studente da se lakše prilagode modernom radnom okruženju. Osim toga, činimo sve da studente približimo realnim izazovima koje zahteva svako radno mesto."
To u razgovoru za 021.rs kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici dr Radenko Marić, povodom obeležavanja Dana fakulteta. U intervjuu za 021.rs Marić govori o 62. godišnjici postojanja Ekonomskog fakulteta, o pripremama za upis na ovaj fakultet, ali i o naučnoj konferenciji Strategic Management 2022.
 
"Ovo je prvi put da jedan fakultet organizuje ovakav vid diskusije sa privrednicima i nadamo se da će ovo postati praksa koju ćemo u budućnosti praktikovati i mimo konferencija i da će i ostali fakulteti početi slediti naš primer", poručuje Marić.
021: Dan Fakulteta Ekonomskog fakulteta u Subotici obeležiće se 18. maja. Na koji način će ovaj dan biti obeležen? 
 
Marić: Globalna pandemija, epidemiološka situacija u zemlji i određene protivpandemijske mere u borbi protiv korona virusa su nas dve godine sprečile da organizujemo Svečanu akademiju posvećenu Danu Ekonomskog Fakulteta u Subotici. Ove godine, na radost celokupne akademske zajednice, zaposlenih i studenata Ekonomskog fakulteta, organizovaćemo Dan Fakulteta povodom 62. godišnjice postojanja našeg fakulteta i to 18. maja na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. Sam događaj je zamišljen kao Svečana akademija kojoj će prisustvovati rektor i prorektori Univerziteta u Novom Sadu, dekani i prodekani, kao i mnogi drugi eminentni nastavnici, saradnici i istraživači sa fakulteta u sklopu novosadskog Univerziteta i drugih partnerskih institucija. 
 
Osim predstavnika akademske zajednice, pozivnice su upućene i velikom broju predstavnika renomiranih kompanija iz Novog Sada, Subotice i bliže okoline. Na Svečanoj akademiji predstavnici Fakulteta će upoznati prisutne sa sprovedenim aktivnostima na Ekonomskom fakultetu, primenjenim novim metodama u radu sa studentima i naučno-istraživačkim radom, kao i planovima i perspektivama budućeg razvoja naše institucije. Nakon okončanja oficijelnog dela akademije, za sve goste je upriličen svečani koktel i neformalno druženje u holu odeljenja Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. 
021: Ekonomski fakultet postoji već 62 godine. Koja je današnja uloga fakulteta u privredi (i društvu) koje traži kvalifikovanu i stručnu radnu snagu?
 
Marić: Ekonomski fakultet u Subotici kontinuirano prati privredna kretanja i osluškuje tržišna zbivanja. U tom kontekstu, potpuno se prilagođavamo potrebi tržišta rada i školujemo kadrove za kojima postoji stvarna potreba, kako na domicilnom, tako i na celokupnom tržištu EU. Sa savremenim pristupom u nastavi koji se bazira na sve većoj upotrebi IT tehnologije u svim segmentima poslovanja, pripremamo studente da se lakše prilagode modernom radnom okruženju. Osim toga, činimo sve da studente približimo realnim izazovima koje zahteva svako radno mesto. Kao rezultat toga, uveli smo obaveznu stručnu praksu na master studijama i na četvrtoj godini osnovnih akademskih studija, čiji je cilj da omogući studentima sticanje iskustva kroz rešavanje praktičnih poslovnih zadataka. Neretko, veliki broj kompanija se odlučuje da po završenoj praksi studentima ponudi zaposlenje na datom radnom mestu. Ponosni smo i na svoj "bogat" klub Alumnista koji je dostupan na OVOM LINKU. Tu su transparentno navedene kompanije i pozicije na kojima naši diplomirani studenti rade.
 
021: U maju Ekonomski fakultet očekuje još jedna velika stvar - Naučna konferencija Strategic Management 2022. Koje su glavne teme ovogodišnje konferencije i koji su njeni ciljevi?
 
Marić: Ekonomski fakultet u Subotici ove godine, 20. maja organizuje 27. po redu međunarodni naučni skup "Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu SM 2022". Skup predstavlјa forum istraživača i osoba iz prakse strategijskog menadžmenta posebno, iz domena sistema podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu iz regiona, Evrope i celog sveta. Tema skupa je "Strategijsko razmišlјanje u vreme pandemije Covid-19: Kontinuitet i unapređenje poslovanja". U pitanju je duga i lepa tradicija Ekonomskog fakulteta u Subotici.  
 
Ove godine, naučni skup održaće se u prostorijama fakulteta u Subotici. Za naučni skup pristiglo je 66 naučnih radova istraživača i praktičara iz Srbije, bližeg i daljeg okruženja, ali i iz Brazila i Indonezije. Uz izlaganje i diskusiju pristiglih naučnih radova, u programu naučnog skupa predviđene su i tri panel diskusije koje bi uključile i predstavnike drugih visokoškolskih institucija, ali i predstavnike privrede i renomiranih regionalnih kompanija. Predviđene teme za panel diskusije su: Izazovi visokog obrazovanja u vreme i nakon pandemije, Slobodne zone u Srbiji i regionalni ekonomski razvoj i Izazovi stranih investitora prouzrokovani poremećajima u globalnim lancima snabdevanja. 
 
021: Da li će i sama konferencija doprineti zbližavanju obrazovne ustanove sa privredom i da li će biti iskorištena prilika da se dodatno opipa puls privrednika o njihovim potreba, kako bi sam fakultet mogao da priprema studente za potrebe tržišta?
 
Marić: Jedan od osnovnih ciljeva naše naučne konferencije SM 2022 biće upravo jačanje saradnje Ekonomskog fakulteta i predstavnika privrede. Kroz dve panel diskusije: Slobodne zone u Srbiji i regionalni ekonomski razvoj i Izazovi stranih investitora prouzrokovani poremećajima u globalnim lancima snabdevanja, planirano je da se kroz interaktivnu komunikaciju razmene mišljenja i stavovi univerzitetskih nastavnika i privrednika, da se identifikuju stvarne potrebe tržišta rada, da se definiše profil potencijalnih kandidata koji nedostaju na tržištu i pronađe način da se u akreditacijama koje slede studijski programi učine više tržišno orijentisanim. Ovo je prvi put da jedan fakultet organizuje ovakav vid diskusije sa privrednicima i nadamo se da će ovo postati praksa koju ćemo u budućnosti praktikovati i mimo konferencija i da će i ostali fakulteti početi slediti naš primer.
 
021: Šta je to što donosi nova akreditacija? O čemu se, zapravo, radi?
 
Marić: Tokom prethodne godine Ekonomski fakultet u Subotici je zvanično akreditovao dva studijska programa osnovnih akademskih studija i devet studijskih programa master akademskih studija. Kada je reč o studijskim programima osnovnih akademskih studija u pitanju su studijski programi Ekonomija i Poslovna informatika. Novina u odnosu na prethodnu akreditaciju jeste ta da se studenti upisom studijskog programa Ekonomija tek nakon druge godine specijalizuju kroz jedan od ponuđenih sedam modula. Na ovaj način smo ostavili prostor studentima da tokom prve dve godine istražuju oblasti ekonomije koje ih interesuju, da bi na trećoj godini izabrali i slušali predmete iz njima najzanimljivije naučne oblasti. Time podsticajno utičemo na studente da se razvijaju i obrazuju u skladu sa vlastitim preferencijama. 
 
Istovremeno, kao rezultata savremenih privrednih kretanja i sve veće potrebe za poslovnim informatičarima kao jednom od najtraženijih profesija poslednjih godina, akreditovali smo drugi studijski program osnovnih akademskih studija - Poslovna informatika koji omogućuje sticanje kompetencija u razvoju poslovnog softvera, u uvođenju i upravljanju informacionim sistemima organizacije, u poslovima vezanim za upravljanje poslovnim procesima, u samostalnom nastupu na tržištu, itd. Sledeći nivo koji je akreditovan jesu master akademske studije u okviru kojih smo akreditovali osam studijskih programa na srpskom (Agrobiznis menadžment, Međunarodna ekonomija i biznis, Multikanalna trgovina, Digitalni marketing, Finansijski i bankarski menadžment, Liderstvo i menadžment ljudskih resursa, Poslovna informatika i Računovodstvo i revizija) i jedan studijski program na engleskom jeziku (Advanced Data Analytics in Business). Celokupna akreditacija master studijskih programa, prilagođavanje nastavnih planova i samih kurikuluma je urađeno u skladu sa potrebama tržišta. I konačno, za studente koji se opredele za akademsku karijeru, ove godine smo akreditovali i dva studijska programa doktorskih studija pod nazivima: Ekonomija i Poslovna informatika. 
021: Maturanti u srednjim školama se već pripremaju za prijemne ispite za fakultete. Kako se na Ekonomskom fakultetu odvijaju pripreme za prijem brucoša? 
 
Marić: Svake godine sve ozbiljnije pristupano promociji našeg fakulteta, prevashodno usmerenoj ka maturantima srednjih škola. Pored stalnih poseta koje naši nastavnici imaju u okviru srednjih škola, usmerili smo promociju u pravcu digitalnog marketinga i veće vidljivosti našeg fakulteta na društvenim mrežama. Uz sve to, u kontinuiranoj komunikaciji sa srednjim školama redovno organizujemo Dane otvorenih vrata u okviru kojih budući brucoši mogu da se upoznaju sa našim fakultetom, vide slušaonice, amfiteatre i osete atmosferu budućeg studentskog života. 
 
Ozbiljno se pripremamo i za sam prijemni ispit. Osim digitalne pripremne nastave, maturantima je dostupna i online zbirka za pripremu prijemnog ispita. Zbirka je besplatna i dostupna na OVOM LINKU. Ona sadrži pitanja iz pet ponuđenih predmeta (Poslovna ekonomija, Osnovi ekonomije, Matematika, Informatika i Filozofija sa logikom). Kandidati biraju bilo koja dva predmeta koja žele da polažu na prijemnom ispitu. Za svaki predmet njima je na raspolaganju po 100 pitanja. Od 200 pitanja koliko pripremaju, na prijemnom ispitu biće 20 potpuno istih. 
 
Na studijskom programu Ekonomija slobodno je ukupno 770 mesta (342 budžetska mesta i 428 samofinansirajućih), dok je na studijskom programu Poslovna informatika dostupno 90 mesta (57 budžetskih i 33 samofinansirajuća). Na master akademskim studijama potencijalnim kandidatima je na devet studijskih programa na raspolaganju ukupno 550 mesta (181 budžetsko mesto + 369 samofinansirajućih). Na doktorskim studija na dva studijska programa upisujemo ukupno 14 studenata (šest budžetskih mesta i osam samofinansirajućih). Tradicionalno, kao i svake godine, prijava kandidata je pretposlednje nedelje juna, dok je poslednja nedelja juna rezervisana za polaganje prijemnog ispita.
 
Više informacija o upisu na Ekonomski fakultet pogledajte na OVOM LINKU.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti