Počinje Novosadska Nedelja ponosa - brojni događaji širom Novog Sada i kampanja "A šta nama fali"

Novosadska Nedelja ponosa počinje danas, 17. maja i trajaće do 27. maja.
Počinje Novosadska Nedelja ponosa - brojni događaji širom Novog Sada i kampanja "A šta nama fali"
Foto: Pixabay
Grupa "Izađi", koja je organizator ovog događaja, kaže da je datum otvaranja Nedelje ponosa odabran simbolično da bi se obeležio Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) - na dan kada je 1990. godine Međunarodna zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa svoje liste mentalnih bolesti. Na ovaj dan se održavaju brojni događaji usmereni ka unapređenju položaja LGBT+ zajednice širom sveta.
Cilj održavanja Novosadske Nedelje ponosa jeste da se LGBT+ zajednica Novog Sada okupi, da se podigne vidljivost LGBT+ zajednice u našem gradu, kao i života, kulture, ali i problema sa kojima se pripadnici ove zajednice svakodnevno suočavaju. S tim ciljem će biti organizovano više događaja na različitim lokacijama širom grada, koji će svaki na svoj način tematizovati različite aspekte iskustva LGBT+ zajednice, kažu organizatori.
Paralelno sa javnim događajima će na društvenim medijima ove grupe biti organizovana i kampanja pod sloganom "A šta nama fali?!"
 
"Sa jedne strane tim sloganom želimo aludirati na to da nama ništa ne 'fali' u smislu da smo sasvim u redu takvi kakvi smo. Sa druge strane on predstavlja i pitanje na koje će Grupa 'Izađi' ozbiljno nastojati da odgovori tokom trajanja kampanje, sa ciljem da ukažemo na probleme LGBT+ zajednice u našem društvu, kao i da ponudimo potencijalne odgovore na njih", kažu organizatori.
 
Prva Novosadska Nedelja ponosa je održana u maju 2019. godine, kada je LGBT+ zajednica Novog Sada prvi put na ozbiljan način istupila u javni prostor, organizovanjem brojnih događaja širom grada. Te godine je Nedelja ponosa kulminirala održavanjem Prajda kao javnog skupa na Trgu republike. Ove godine zbog različitih ograničenja nije planirano javno okupljanje kakvo je tada održano, međutim, Grupa "Izađi" smatra da je dizanje vidljivosti i okupljanje zajednice suština održavanja nedelje ponosa, i da je ka tom cilju bitno raditi na sve načine koje su trenutno mogući.
 
Program Novosadske Nedelje ponosa možete pronaći u galeriji u nastavku:
 
  • Maja

    21.05.2022 21:04
    Biće nam bolje
    ...kad budemo manje mrzeli, a više podržavali jedni druge.
    Ne ugrožavaju nas tuđa ljubav i prava, ako mi znamo ko smo i ako želimo dobro drugima. Dobri ljudi stvaraju druge dobre ljude, bez obzira na sex. opredeljenje.
  • Hattori Hanzo

    21.05.2022 16:50
    Full podrska
    ..svaki čovek na svetu, nema potrebe da se krije zbog raširenog uvreženog mišljenja da je to sramota..Izađi i reci to sam što sam i rešpektuj me..
  • VIktorija

    20.05.2022 12:45
    Pitanje
    Ne razumem zašto svoj lične, intimne stvari iznositi na ulicu? Ko to brani nekome da u svojoj sobi radi šta hoće? Pa, da izađu na ulice ljubitelji pasulja, na primer...? Razumem da je došlo sa Zapada, i razumem da je takva orijentacija postojala vekovima kod nekih ljudi, čemu sve ovo? Sa mnom rade neke osobe LGBT koje apsolutno niko ne dira i imaju ista prava kao i svi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti