FOTO: Nikola Tesla osvanuo kao mural na zgradi Elektrovojvodine

Nakon murala Nikole Tesle, dela umetnika Vuka Đurića na zgradi "Elektrovojvodine", studenti Akademije umetnosti i američki umetnik Gregori Burns oslikaće mural u Omladinskom centru u Kineskoj četvrti.

Oslikavanje murala deo je zajedničke saradnje u okviru "Dana američke kulture" u Novom Sadu.

Burns i Jovana Popović Benišek, master primenjenog (monumentalnog) slikarstva, će od 24. do 27. maja držati radionice i studentima predočiti tehnike izrade murala.
Američki "Robin Hud", kako ga u svetu zovu, osim što će preneti svoje bogato znanje i iskustvo, oslikavanjem zida u Omladinskom centru sa studentima Akademije poslaće poruku važnosti snažnog američko – srpskog prijateljstva.
 
Program manifestacije počeo je u subotu, upravo oslikavanjem murala Nikole Tesle na Bulevaru Oslobođenja 96/98.
 
Ostvarenja velikana američke i svetske kinematografije "Ciklus američke komedije", gde je glavni akter čuveni Čarli Čaplin, prikazuju se svakog dana u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada, a ulaz za projekcije je besplatan.
 
Novosađane do kraja manifestacije očekuje i izložba finalnih radova učenika Srednje umetničke škole, koji zajedno sa Danilom Andrićem uče i rade strip na temu "Tesla za početnike". Ova izložba moći će da se pogleda u Školi za dizajn "Bogdan Šuput" od 26. maja.
  • /

    24.05.2022 22:31
    /
    cudo kako nisu stavili djokovica
  • ns

    24.05.2022 20:12
    nema tu dileme, postoje vrste izjašnjenja od kojih bi za Nidžu Teslu bilo nacionalnost: srpska, građanska opredeljenost: austrijska pa jugoslovenska, ukoliko se osećao kao lokalpatriota kao mi Vojvođani mogao je da se izjasni kao Ličanin.
  • dijasporac

    24.05.2022 15:38
    @Yiko
    Pazi kad cak i u Britannici pise da je Nikola Tesla, serbian american invertor, rodjen u Smiljanu u Austrougarskoj sa napomenom da je to teritorija danasnje Hrvatske. Tu pricu da on sa Srbima i Srbijom nema nista uporno pokusavaju raznorazni ustasoidi ali im oprastamo, to je jace od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.