Demonstracija nemoći: Može li neko da kontroliše "strogo poverljivu" rekonstrukciju Vile Ravne?

Inspekcijski nadzor radova u okolini Vile Ravne na Fruškoj gori je u toku. Nisu izdati Uslovi zaštite prirode, a čuvar prirode u zapisniku piše da je "izuzetno fin čovek" odbio legitimisanje.
Demonstracija nemoći: Može li neko da kontroliše "strogo poverljivu" rekonstrukciju Vile Ravne?
Foto: 021.rs

Kako je objavio Pokret Odbranimo šume Fruške gore, oni su dobili putem Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja zapisnik čuvara prirode od 3. decembra prošle godine, koji je prilikom redovnog obilaska terena, primetio radove, ali nije uspeo da dobije informaciju o čemu je reč.

U zapisniku se navodi da se "pojavio čovek" koji mu je rekao da je pristup i fotografisanje strogo zabranjeno.
 
"Tražio sam njegova lična dokumenta, on je odbio legitimisanje i rekao mi da je službenik Republike Srbije, držeći u ruci službenu značku, ali ne običnu policijsku", piše u zapisniku.
Čuvar dodaje da je kroz razgovor sa čovekom sa značkom saznao da je investitor Republička direkcija za imovinu, odnosno Republika Srbija.
 
"Čovek je bio izuzetno fin, kulturan i objasnio mi je da je to objekat visokih državnih službi", zaključuje se u zapisniku čuvara prirode. 
 
Pokret Odbranimo šume Fruške gore ovo karakteriše kao "jadno i tužno".
 
"Ovaj zapisnik govori o potpunom nedostatku kapaciteta upravljača da radi svoj posao i dodatno još o tome da zaštićeno područje prirode može da čereči ko god hoće, pored ovakve partijske uprave. Vladajućoj bahatoj kasti potpuno odgovara ovaj slab kapacitet i upravljača i inspekcija i zato nadležni ni ne rade ništa da stvari poprave. Naprotiv, kao da tonemo sve dublje i u bahaćenje i u bezakonje", navodi se u objavi Pokreta vezanoj za pomenuti zapisnik. 
 
Iz Pokreta se pitaju da li nam "umesto orlova krstaša dolaze 'Kobre'". 
 
Ekološki pokret je još 7. decembra prošle godine podneo zahtev za inspekcijski nadzor, a prošle nedelje su dobili informaciju da je nadzor još uvek u toku. U međuvremenu je stigao i odgovor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u kom se navodi da oni nisu izdali uslove za zaštitu prirode koji su, inače, neophodni kada je reč o izgradnji u zaštićenom području. 
 
Vila Ravne nalazi se u zoni Nacionalnog parka, a reč je o području koji je na nekoliko desetina metara od zone koja je u prvom stepenu zaštite i tik uz bukove šume koje je trebalo da budu uvrštene na Uneskovu listu svetske baštine. Upravo zbog prekomerne seče u tampon zonama kao što je Vila Ravne, nominacija bukovih šuma Fruške gore na lokalitetima "Ravne" i "Papratski do" je odbijena
 
 
Portal 021.rs je pokušao još prošle godine da dođe do informacija o rekonstrukciji i budućoj nameni objekta Vile Ravne, poznate i kao Lekina vila. Međutim, kako je za 021.rs odgovoreno iz Republičke direkcije, sve informacije o ovoj rekonstrukciji su tajne.
 
Nepoznato je, dakle, šta sadrži projektna dokumentacija, koja je ukupna vrednost radova, ko je izvođač i koja je buduća namena objekta.
 
Ovo su obrazložili tvrdnjom da je reč o nepokretnosti za posebne namene. Ono što se po Zakonu o javnoj svojini može zaključiti jeste da će se ovaj objekat najverovatnije prenameniti za potrebe Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova ili drugih službi bezbednosti.
 
Prema Zakonu o tajnosti podataka, kao tajni podatak može se odrediti podatak od interesa za Republiku Srbiju čijim bi otkrivanjem neovlašćenom licu nastala šteta, ako je potreba zaštite interesa Republike Srbije pretežnija od interesa za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. U pitanju su, dakle, podaci koji se odnose na nacionalnu i javnu bezbednost i odnose sa drugim državama. 
 
U svom odgovoru Direkcija nije otkrila o kom stepenu poverljivosti je reč, ali se na dopisu koji je stigao u 021.rs navodi da je "strogo poverljiv" što bi, po ovom Zakonu, značilo da bi njegovo otkrivanje nanelo "tešku štetu po interese Republike Srbije".
 
Ni na samoj lokaciji, gde se već mesecima unazad izvode radovi, nema građevinske table sa obaveštenjem o tome ko izvodi radove i po kom projektu, a građevinsku dozvolu nemoguće je pronaći u centralnom registru dozvola. 
 
Ono što se, po tvrdnjama aktivista, može videti na terenu, jeste da se na zemljištu Vile gradi i bazen. Nepoznata je svrha bazena u objektu koji bi služio za službe bezbednosti.
 
Takođe je nejasno kako je moguće obavljati radove bez uslova za zaštitu prirode, a i bez znanja upravljača, odnosno Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora", budući da čuvar prirode nije bio upoznat sa time da se radi rekonstrukcija, niti da je reč o objektu posebne namene. Inspekcijski nadzor nad ovim radovima neobično dugo traje, a pitanje je i kako bi inspektori za zaštitu životne sredine mogli "protiv" visokih funkcionera bezbednosnih službi. 
 
 
Prema planu za područje Nacionalnog parka, ovaj objekat je trebalo da ima značajno mesto u funkciji lovnog turizma. Trenutno je pored vile uzgajalište evropskog jelena. Koliko blizu će ljubitelji prirode, šetači i lovci moći da priđu objektu nakon rekonstrukcije, nepoznato je, kao i većina stvari u vezi sa ovim projektom. 
 
Vila Ravne je, inače, kada je 2016. godine usvojen Zakon o javnoj svojini, zajedno sa još nekoliko rezidencijalnih objekata data na korišćenje Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Ne zna se kada je tačno ponovo prešla u nadležnost Republike Srbije.
 
Sagrađena je između 19. i 20. veka, oko šest kilometara dalje od beočinskog sela Sviloš, za iločku plemićku porodicu Odeskalski. Tokom istorije promenila je više vlasnika. Između ostalih, pripadala je i ugarskom plemiću Rudolfu Koteku. Oštećena je u bombardovanju za vreme Drugog svetskog rata, a obnovljena je 1950. godine i pretvorena u državnu rezidenciju.
 
U njoj je često boravio Aleksandar Ranković Leka, prvi čovek jugoslovenske policije, koji je ovaj objekat koristio za potrebe odmora i lova. Zbog ovog je Vila Ravne prozvana i "Lekina vila".
 
Drugi nadimak dobila je po Titu, koji je u njoj boravio samo oko sat vremena 1976. godine.
 
Vila ima veliki salon, biblioteku, tri sobe za spavanje sa zasebnim kupatilima i kuhinju. U neposrednoj blizini je naknadno sagrađena i kuća za poslugu.
 
Za vreme bombardovanja 1999. u blizini vile je pala bomba koja je oštetila krov i prozore. Zbog toga je Vlada Vojvodine angažovala ljude da iz vile prikupe sve umetnine i dragocenosti. One su potom premeštene u depo Skupštine Vojvodine. 
 
Nakon toga došlo je do razvlačenja i odnošenja gotovo svega ostalog što se iz vile moglo izneti - od lustera i parketa, pa do utičnica za struju i tepiha.
Samo jedan od primera demonstracije nemoći
 
Vila Ravne samo je jedan od primera gradnje na Fruškoj gori pred kojim su inspekcije, namerno ili slučajno, nemoćne. 
 
Tu je i već čuvena izgradnja betonskog puta koji vodi do imanja vlasnika Galensa, Sanje i Nebojše Petrić. Za izgradnju puta, više inspekcija, uključujući i građevinsku i inspekciju zaštite životne sredine, utvrdilo je da nije urađena u skladu sa zakonom. Posečeno je više drveća nego što je smelo biti, put je građen od betona, umesto od šljunka, a zalazi i u parcele koje nisu u vlasništvu investitora. Međutim, ni nakon više nadzora, pa i jednog naloga za rušenje puta i vraćanje u prvobitno stanje, ništa se nije promenilo. Betonski put i dalje vodi do kompleksa koji će imati više od 7.000 kvadrata.
 
Inspektori zaštite životne sredine više puta su podnosili i prijave zbog nelegalne seče u zoni Nacionalnog parka. Tako je 2020. godine za seču šuma na zaštićenom lokalitetu kažnjen preduzetnik novčanom kaznom od 250.000 dinara. Oni koji su ga unajmili, odnosno Eparhija sremska, prošla je nekažnjeno. Ni odgovorno lice u Javnom preduzeću "Nacionalni park" koje bi trebalo da se stara o tome da ne dolazi do nelegalne seče nije trpelo nikakve posledice. 
 
I Državna revizorska institucija utvrdila je da je samo Javno preduzeće u više ugovora u 2019. i 2020. godini prekoračilo planirane količine drveta za seču. Dok je pravilnikom o gazdovanju šumama predviđeno da od planirane količine sečenog drveta može da se odstupi za 10 odsto, u podacima iz izveštaja revizora može se videti da je na području Sremske Kamenice jednom posečeno čak 374 odsto više od planiranog, kao i da je u drugim šumskim gazdinstvima planirana količina prekoračena u većoj ili manjoj meri. 
  • Marko

    30.07.2023 18:44
    Vila Ravni
    Danas sam se peske uputio do vile. Naisao sam na rampu i nekoliko kamera. Kada me su me spazili neko mi se obratio preko neke vrste zvucnika i rekao da dalje ne mogu da idem jer je zemljiste u privatnom vlasnistvu. "Privatno vlasnistvo" u sred nacionalnog parka... Moze li nekako da se sazna o cemu se tacno radi?
  • Šone Odžaci

    27.05.2022 09:23
    Okupacija
    Okupacija i pljačka...Plači Vojvodini..pozdrav iz Palestine
  • dar

    25.05.2022 12:33
    svaki dan je sve jasnije zasto je vazno dobiti izbore!!!

    a vi ovčice glasajte za 30 evra pomoći ahahahahah

    kupuju vas vasim sopstvenim parama

    meeeemeeeeee

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti