DJB: Niko nije iznenađen što se "Kineski most" radi bez građevinske dozvole

Novosadski odbor Dosta je bilo osvrnuo se na saznanja 021.rs da je odbačen zahtev za građevinsku dozvolu za novi most u Novom Sadu.
DJB: Niko nije iznenađen što se "Kineski most" radi bez građevinske dozvole
Foto: 021.rs

U DJB veruju da "niko u gradu nije bio previše iznenađen informacijom da se radovi na sremskoj obali Dunava u okviru projekta „Кineski most“ izvode bez, zakonom obavezne, građevinske dozvole".

"Od starta pogrešna, odluka Vlade RS da se izgradnja mosta proglasi 'Projektom od nacionalnog značaja' i time, praktično, obavije velom tajne otvorila je vrata svemu onome čemu smo do sada svedočili: Ne znamo iz kojih će se tačno izvora finansirati projekat koji, za sada, košta 175.5 miliona evra? Ne znamo ko je autor idejnog rešenja i projektu mosta, s obzirom da javnog konkrusa (međunarodnog ili nacionalnog) nije bilo? Ne znamo ko je, u ime Novosađana, i na osnovu kog ovlašćenja prihvatio idejno rešenje i projekat mosta? Ne znamo u kom će se nivou, ukoliko ga uopšte bude, u projekat uključiti domaći privredni subjekti i domaća radna snaga?", navodi se u saopštenju.
Kako dodaju, nije poznato ni šta se dešava sa studijom uticaja na životnu sredinu projekta, kao ni ko su lica koja su angažovana na sremskoj strani. 
 
"Dileme nema  da ćemo tokom realizacije projekta 'Кineski most' još mnogo puta imati priliku da saznamo o nekom novom kršenju zakona, o nekom novom dogovoru/aneksu napravljenom daleko od očiju javnosti, o novom povećanju cene radova ili izmena kreditnih uslova... Iako su mostovi, pruge, autoputevi i slična javna dobra upravo javna, javnost o najvećem broju pitanja koja se tiču izgradnje takvih dobara informacije dobija 'na kašičicu'. A, kada se nešto od građana prikriva, logično je da se rađa sumnja u dobre namere", navode u DJB.
 
Po njihovim rečima, Novosađane niko ništa ne pita.
 
"Gradska administracija je gluva, nema i slepa na apele pojedinaca i civilnih organizacija i, po svemu sudeći, i dalje ćemo ostati u poziciji pasivnog posmatrača po svakom pitanju vezanom za most. Pitanje buđenja (političke) svesti i (političkog) sazrevanja svakoga pojedinačno postaje pitanje opstanka. Političkog i svakog drugog", zaključuju u saopštenju.
  • Srbija

    01.06.2022 13:10
    Sta je s glavama
    Novi Sad koonacno dobija most koji mu je krajnje neophodan, treba slaviti one koji to guraju, a mi citamo nebulozne tekstove, sve koji imaju problem s mostom molim da idu iz srbije u neku zemlju gde se ne grade mostovi, da tamo prave lazne frke i unose nemir u narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.