FOTO, VIDEO: Hiljade Novosađana uživale u spektaklu na otvorenom ispred SNP-a

Više hiljada Novosađana uživalo je sinoć u jedinstvenom događaju - 400 muzičara izvelo je "Karminu buranu" na otovrenom, na platou Srpskog narodnog pozorišta.
Svi zainteresovani bili su u prilici da čuju ovo delo Karla Orfa u izvođenju muzičara Srpskog narodnog pozorišta i Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", a nastupili su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor. Koncertom je dirigovao maestro Aleksandar Kojić a solisti su bili: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić. 
"Karmina burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.
 
Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.
 
 
Ovo je bila jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni bio toliki broj izvođača u okviru jednog programa.
 
 
  • Trt

    28.05.2022 11:38
    @PurgerNS

    Nema nikakve sumnje da si se u Zagrebu uklapao podjednako kao i u Novom Sdu ili u bilo kojoj drugoj urbanoj sredini, kao i da ni tamo nisi zapravo živeo u gradu nego u nekoj prigradskoj faveli.
  • Serežan

    26.05.2022 16:40
    Eh
    Mogao bih pisati i pisati....ali svodi se na jedno....ko ne zna za bolje njemu je i ovo dobro.
  • Publika

    26.05.2022 14:20
    Ediukacija
    Oni koji ne dovode svoje mališane na koncerte za bebe i decu (podeljeno u dva termina prema uzrastu ) subotom pre podne u organizaciji Galerije Matice srpske neka prođu kada su koncerti napolju na trgu ispred Galerije tj. iza zgrade DDOR. Može se puno naučiti o ponašanju od naših beba i dečice , tako se neguje publika: zainteresovana, radoznala, koja ako i ne učestvuje ali bar ne smeta drugima, i tako se nauči da ono što meni smeta, neću činiti ni drugima. Neka svako zamisli sebe na mestu, temperaturi, situaciji svih izvoćača, uloženom prethodnom trudu i radu i zapita se: da li bih ja ovo mogao bolje i lepše i da li bih umeo? Ko ne poštuje svoj trud i rad ne ume ni tuđ, pa je sve jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti