FOTO: Predstava "Mileva" i akademik Miodrag Tabački otvorili 67. Sterijino pozorje

Predstavom "Mileva" u Srpskom narodnom pozorištu je počelo 67. po redu Sterijino pozorje.
FOTO: Predstava "Mileva" i akademik Miodrag Tabački otvorili 67. Sterijino pozorje
Foto: 021.rs
Manifestaciju je otvorio akademik Miodrag Tabački, petostruki dobitnik "Sterijine nagrade", koji je rekao da mu je čast što ima priliku da otvori tako značajan događaj.
 
"Zahvalan sam Sterijinom pozorju što mi ukazuje čast da otvorim Festival našeg nacionalnog pozorišta koje nosi ime velikog srpskog pisca. Istovremeno, doživljavam to kao priznanje i podršku mojoj profesiji koja s ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrađuje slikom, kreira, osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca. Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni i u pozorišnom činu jeste dramski tekst. S velikim zadovoljstvom i uspehom radio sam tekstove naših klasika - Sterije, Nušića, Njegoša… kao i mlađih pisaca, mojih savremenika, Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića i radovao se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju u našim, ali i u stranim pozorištima, a uz želju da se pojave i novi, mladi dramski pisci, proglašavam 67. festival Sterijino pozorje otvorenim", naveo je Tabački.
 
 
Usledila je predstava van konkurencije "Mileva", o Milevi Marić Ajnštajn, a radi se o regionalnom projektu u kojem učestvuje pet autorki.
Uz moto "Vreme teskobe", na ovogodišnjem "Sterijinom pozorju", od 26. maja do 3. juna, biće izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji "Krugovi".
 
 
U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave "Izbiračica" Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević, Narodnog pozorišta iz Subotice, "Protekcija" Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta, "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
U selekciji su i "Godine vrana" Siniše Kovačevića, Narodnog pozorišta Beograd, "Rolerkoster" Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, Ateljea 212, "Poslednje devojčice" Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, "Fleke" Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta i "Bludni dani kuratog Džonija" Filipa Grujića, u režiji Jovane Tomić, Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz.
 
U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji "Krugovi" su tri predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja. 
 
To su "Ja sam ona koja nisam", Mate Matišića, u režiji Paola Mađelija (ZKM Zagreb), "Usidrene", Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske (HNK Split, GDK "Gavela" Zagreb, HNK Zadar) i "My name is Goran Stefanovski", u dramaturgiji Branislava Ilića i režiji Branislava Mićunovića (Dramski teatar Skopje)
 
Predstava u čast nagrađenih biće "Hrkači" čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.
 
Opširnije o ovogodišnjem Sterijinom pozorju čitajte na linku OVDE. Kompletan program i satnicu pogledajte na OVOM LINKU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti