FOTO: Deponija u Temerinu gori danima, a dim ide u okolna mesta - pogledajte šta se danas dešava

Temerinska deponija, koja gori od prošle srede, još uvek je u požaru i sanira se nasipanjem zemlje.
FOTO: Deponija u Temerinu gori danima, a dim ide u okolna mesta - pogledajte šta se danas dešava
Foto: 021.rs

Kako se ekipa 021.rs uverila na licu mesta, teretna vozila nanose zemlju na područja koja su dostupna, a postoje visine koje su mašinama teže dostupne i samim tim se teže gase.

Zaposleni na deponiji kažu za 021.rs da je pod vatrom bila cela površina deponije od oko pet hektara. Lokalizovanje nanošenjem zemlje je počelo pre četiri dana, a padavine u prethodna dva dana nisu pomogle u gašenju vatre.

Na pitanje 021.rs da li su tačni navodi građana da se požar na ovoj deponiji namerno izazvao kako bi izgoreo prekobrojni otpad, zaposleni navodi da to nije tačno.
 
"I mi ovde radimo, a i živimo, ovo ne bismo ni sebi radili jer je izuzetno štetno i opasno. Požari poput ovog stalno se dešavaju - i sada smo zatrpali delove iz kojih će opet tinjati i čim bude još toplije, ponovo će izbiti požar", zaključuje jedan od radnika na deponiji JKP "Temerin" iz ovog mesta.
 
 
Stanovnici s kojima je 021.rs razgovarao kažu da smrad s deponije osećaju širom Temerina, a i dim se proširio tokom proteklih dana uz pomoć vetra koji ga nosi. Ne veruju u zvanične navode da je požar izbio kao posledica jačeg nevremena prošlog vikenda.
 
 
 
Doktorka Tanja Radovanović, koja živi i radi u Temerinu, kaže za 021.rs da je čak i juče u centru naselja osetila smrad sa deponije. Upozorava na opasne gasove i materije koji potiču s te deponije, a koja godinama unazad nije sanirana propisno, niti su građani bili upozoreni o štetnim posledicama požara koji je ovog obima.
 
"Vanredna situacija nije ni proglašena, iako je to učinjeno 2018. godine kad je na deponiji izbio požar manjeg obima. Ovo sadašnje gašenje samo će malo pripitomiti vatru, ali ispod sve te zemlje vatra tinja i pitanje je vremena kad ćemo opet imati veliki požar. Smeće se na deponiju dovodi svakog dana i ne tretira se budući da je kompaktor za tretman u kvaru od 2016. godine, pa nadležni angažuju određena privatna lica da povremeno tretiraju otpad. Tu nema adekvatne opreme ili ljudstva, nema odgovornosti", navodi dr Radovanović.
 
Ona je stava da bi, uz adekvatna upozorenja nadležnih, bila naneta manja šteta Temerincima. 
 
"Trebalo je, sa odgovornih pozicija, upozoriti građane da ostanu kod kuće, da što manje otvaraju prozore i da je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu ogromna. Imamo sada akutne, ali i hronične posledice zbog kancerogenih materija koje su deponovane u zemlji, a pedesetak metara pored deponije teče kanal koji je u sistemu DTD - ta voda cirkuliše i uliva se u Jegričku", kaže naša sagovornica.
  • Bukvalista

    04.06.2022 09:44
    I bukvalno Smrdojvodina!
  • 002211

    02.06.2022 09:47
    @Mare,
    bravo. Blago tebi, svaka čast na odluci i hrabrosti. :)
  • Welcome

    02.06.2022 00:14
    Svidobrodosli
    Dobrodosli u Smrdiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti