Od podizanja spomen-klupe u čast ubijenom Blekiju ostale samo želje i obećanja

Četiri meseca nakon prvih najava, još uvek nije podneta nijedna inicijativa za podizanje spomen-obeležja Kristijanu Kostiću Blekiju, novosadskom uličnom sviraču ubijenom 9. februara.
Od podizanja spomen-klupe u čast ubijenom Blekiju ostale samo želje i obećanja
Foto: 021.rs

Iza ideje o podizanju obeležja ubijenom sviraču stali su brojni građani, pa i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ali do danas se ništa konkretno nije preduzelo.

Kako za 021.rs navode u Savetu za kulturu i informisanje Skupštine grada, do danas ovom telu, zaduženom za razmatranje ovakvih i sličnih predloga u vezi sa spomenicima, nije podneta pomenuta inicijativa.

Ideja o inicijativi izneta je na jednom od skupova na kojima su se Novosađani opraštali od Kostića. Spomen-obeležje bi, kako je tad rečeno, bilo u vidu klupe u centru grada, a sa idejom se složio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
On je za portal NSuživo najavio i izdavanje naloga urbanistima i odabir najbolje lokacije.
 
U Gradskoj kući nisu odgovorili na pitanja 021.rs o ishodu ovih najava. 
 
Kristijan Kostić Bleki nasmrt je prebijen 9. februara ove godine. Za njegovo ubistvo optužnica je podneta protiv dvadesetjednogodišnjeg Ž. R. iz Žablja, koji je uličnog svirača prebio nakon što je od njega tražio novac. Kostić je preminuo u Urgentnom centru nakon brutalnog prebijanja. 
 
Optuženi je u pritvoru, a ukoliko se dokaže njegova krivica, preti mu najmanje 10 godina zatvora, s mogućnošću da bude osuđen i na doživotnu kaznu.

Ubistvo Kristijana Kostića pokrenulo je pitanje tretiranja osoba koje su ugroženog materijalnog statusa, beskućnici i na margini društva, ali kao i u većini slučajeva - sve je ostalo na nivou zgražavanja i usmenih opomena prema društvu, bez konkretnih koraka ka poboljšanju njihovog statusa.

  • Voja

    03.06.2022 11:23
    Bleki
    Do zime se niko više neće sećati ko je Bleki, a u sećanju će svima ostati pali kriminalci.Uvek će postojati oni koji će sačuvati od zaborava dobrog Blekija.
  • w/e

    02.06.2022 01:52
    Da i?
    Zamisli, jos jedan od silnih predloga internet-moralista se zavrsio na tome da se nista ne uradi cim tema prestane da bude aktuelna. Zaista sam iznenadjen.
  • Ovo samo

    01.06.2022 21:27
    Pokazuje
    Koliko je ovaj narod, i sad vise nije bitno da li si odavde ili odande, bitno je sad samo da se zapitate, koliki ste licemeri. Do juče ste svi prolazili pored njega, niko ga pogledao nije. Pa ste onda svi kukali kako ga nema, gradonačelnika skoro spaljivali na lomači... Ovaj grad i ova država je ogledalo njenih građana. Mislim da dalje ne treba palamuditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti