FOTO, VIDEO: Novosađani zaronili pod vodu i snimili potopljeni manastir

Crkva Svetog Arhangela Mihaila, koja je u javnosti znana i kao Valjevska Gračanica, nekada je bila mesto na kojem se ljudi mole. Danas, ona je pod vodom.
FOTO, VIDEO: Novosađani zaronili pod vodu i snimili potopljeni manastir
Foto: 021.rs (Privatna arhiva)

Prošlo je šest godina otkad je potopljena ova crkva u selu Tubravić, kod Valjeva, zbog punjenja veštačkog jezera Stubo-Rovni. Čitav događaj je privukao veliku pažnju javnosti, jer se ne dešava često da bilo šta bude potopljeno, pogotovo ne crkva stara nekoliko vekova. 

Potapanje je dalo novu dimenziju priči o crkvi, za koju se licitira i kada je izgrađena. Ipak, najstariji sačuvani pisani trag o njenom postojanju je turski popis iz 1560. godine. Tada su u manastiru živela dva sveštenika, dok danas, pod vodom, živi tek priča koja će se jedno, kako to obično i biva na ovim prostorima, pretvoriti u neku vrstu mita.

Poslednjih dana maja u podvodnu avanturu krenula je i grupa entuzijasta iz Novog Sada i Temerina, okupljena oko ronilačkog kluba "Bratski". Pod vodu su krenuli Ivan Vuknić, Jovana Zakić, Aleksandar Čumić i Siniša Bućan. 
 
Kako priča Ivan Vuknić za 021.rs, on i Siniša Bućan se bave ronjenjem relativno dugo, pa su iskusili razne vode, mora, reke i jezera, dok Jovana i Aleksandar imaju manje iskustva. Iz tog razlog njih dvoje nisu ulazili u crkvu, jer, kako objašnjava Ivan, ronjenje u zatvorenom prostoru, bez direktnog kontakta sa površinom, predstavlja najuzbudljiviji, najzahtevniji i ujedno najopasniji vid ronjenja.
 

Foto: Privatna arhiva
 
"Za Valjevsku Gračanicu smo čuli pre nekoliko godina, ali nam je u tom trenutku nedostajalo iskustva i opreme za taj poduhvat. Takođe, zbog veoma loše vidljivosti u jezeru, postoji neka vrsta 'vremenskog prozora' od nekih dva meseca kada je moguće videti i snimiti ovaj prizor. Kada se otvorio ovaj 'prozor' - krenuli smo. Stigli smo na lokalitet, gde nas je dočekao gospodin Milinko, koji nas je uputio kako da dođemo do crkve, odnosno dao nam uputstva u kom smeru da ronimo", kaže Ivan.
 
Na dubini od tri metra ugledali su krst i kupolu crkve.
 
"Ulaz u crkvu se nalazi na dubini od 19 metara. Pored crkve su i mala kapela i porušena čelična konstrukcija zvonika. Osećaj kada ugledaš toliku građevinu pod vodom je fascinantan, pomalo zastrašujuć i sablasan, ali zaista opčinjavajuć. Unutar crkve se nalaze spomen ploče poginulim borcima iz tog kraja, ikone, lusteri klupe... Sve kao da je zaustavljeno u jednom trenutku u vremenu", opisuje svoj doživljaj naš sagovornik.
 
Iako je crkva potopljena 2016. godine, planovi koji su to predviđali postojali su mnogo ranije. Uprkos tome, pa i činjenici da je saglasnost i dala Srpska pravoslavna crkva, vernici su se protivili potapanju. Na kraju, prizor crkve pod vodom fascinantan je svima, bez obzira na to da li veruju u postojanje nečeg višeg ili ne.
 

Foto: Privatna arhiva
 
"Nakon razgovora sa gospodinom Milinkom, meštaninom sela iznad crkve, koji nas je malo bliže uputio u istoriju, pojavilo se pitanje kako je moguće da je takva građevina završila pod vodom? Naravno da nismo protivnici napretka i doprinošenja javnom dobru, jer činjenica je da je to akumulaciono jezero doprinelo obezbeđivanju pijaće vode za veliki broj ljudi, ali s druge strane, ne uzimajući u obzir religijske stavove, kako je moguće da je tako završila građevina stara šest vekova?", zaključuje pitanjem Ivan.
  • miso

    05.06.2022 12:41
    anja pit
    Zašto je nisu ogradili i ostavili? Ne znam koliki je to prostor. Moglo bi biti interesantno posmatrati i dolaziti to nje čamcem, pa se spuštati stepenicama, ili kako već.
  • Kula

    05.06.2022 00:49
    Vavilonska
    Kako Turski popis iz 1560? Zar Turci nisu rušili crkve i manastire?
  • Ne lupetajte

    04.06.2022 20:50
    Da je htela crkva je imala mogućnosti i vremena da crkvu razgradi kamen po kamen i da je izmesti.
    To što oni oće malo da žive u srednjem veku je njihov problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.