Grad prodaje parcele namenjene za verske objekte, na njima već nelegalno izgrađene crkve

Grad Novi Sad je raspisao javne licitacije za prodaju tri parcele namenje za gradnju verskih objekta na kojima se godinama unazad nalaze nelegalno sagrađene crkve Srpske pravoslavne crkve.
Grad prodaje parcele namenjene za verske objekte, na njima već nelegalno izgrađene crkve
Foto: 021.rs

U ponudi Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) su dve parcele na uglu Bulevara Slobodana Jovanovića i Vladike Ćirića na Novom naselju, kao i plac na uglu Smederevske i Banjalučke na Adicama.

Na zemljištu na Novom naselju se od devedesetih godina nalazi objekat Srpske pravoslavne crkve, a postupak legalizacije je započet. Ovaj postupak je verovatno i razlog za licitaciju koju organizuje UGZI, jer je Novi Sad prethodno usvojio urbanističke planove koji su omogućili da se tu gradi verski objekat, napravivši time i preduslov za legalizaciju postojeće crkve, kao i gradnju parohijskog doma. 

Sa prodajom zemljišta, naravno pod uslovom da kupac bude SPC, biće omogućeno da postojeća crkva, kao i budući parohijski dom, dobiju urbanističke dozvole i budu legalizovani, a potom i upisani u katastarske knjige kao vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Podsetimo, ovaj prostor se i dalje vodi kao njiva 1. kategorije, u vlasništvo Novog Sada. 
 
U oglasu se navodi da se prodaje parcela od 911 kvadratnih metara, koja je namenjena za gradnju parohijskog doma, a cena je 13,4 miliona dinara. Odmah pored nje je i druga parcela oglašena na prodaju, a namenjena je za "crkvu sa parohijskim domom - Svetosavski dom", čija je početna cena 15 miliona dinara.
 
 
Druga lokacija ponuđena na prodaju nalazi se na Adicama, nedaleko od nedavno sagrađenog Doma zdravlja. Na tom zemljištu postoji delimično sagrađena crkva, još iz vremena devedesetih, koja je takođe nelegalna. Cena ove parcele je 2,2 miliona dinara. 
Kao i u slučaju prostora na Novom naselja, ukoliko SPC kupi ovu lokaciju, onda će moći da završi postupak legalizacije i dovrši gradnju verskog objekta.
 
Licitacije će se održati u Upravi za građevinsko zemljište i investicije, 30. juna. 
  • Banis

    22.06.2022 16:11
    Kakva su ovo došla vremena
    Nelegalno izgrađena crkva.
  • Mastodont

    06.06.2022 18:13
    @Agav

    Znači barok je "nametnut", vojvođanska arhitektura "ne postoji", a ove vaše džiberske nakazne tvorevine kojima nam zagađujete grad su "vizantijska arhitektura" koja je dobrodošla? Jel ti dečko znaš kad je Vizantija nestala? Pretpostavljam da su takve glupsti normalne kad u glavu srbnuti džiberi umisle da su arhitekte...
  • Agav

    04.06.2022 12:27
    Vizantija
    Samo neka se grade u vizantijskom stilu. Barokni stil je nametnut u ranijim vremenima kad je bio aktuelan u Evropi. Sada to više niko ne pravi zato što je suštinski ružno liči na vašarski kičeraj. Zgrade su prekitnjaste i više liče na torte sa šlagom nego na obeležje civilizacije.
    "Vojvođanski stil" zapravo ne postoji, nije sve tako jednostavno kako izgleda nekom ko nije obrazovan iz te oblasti. Da bi se pisalo o stilovima u arhitekturi i umetnosti uopšte čovek mora da ima malo više od elementarnog znanja. Vidim da u komentarima neki nisu savladali ni pravopis našeg jezika, a znaju da je bolji takozvani (nepostojeći) "vojvođanski stil" od tamo nekog drugog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.