Kuća u Veterniku skuplja od vile u Španiji: Poredimo li neuporedivo?

Na društvenim mrežama pojavila su se poređenja cena luksuznih nekretnina u Španiji i porodičnih kuća u Veterniku.
Kuća u Veterniku skuplja od vile u Španiji: Poredimo li neuporedivo?
Foto: Pixabay
Na Tviteru se porede kuće slične opremljenosti i kvadrature iz Veternika, Novog Sada i Beograda, sa luksuznim vilama u Španiji.

Tako se može videti vila od 460 kvadratnih metara, sa šest soba, tri kupatila, bazenom i dvorištem od 1.949 kvadrata u Sevilji koja košta 325.000 evra, nasuprot kuće u Veterniku, bez bazena, ograđena, sa popločanim kolodvorom, za koju vlasnici traže 360.500 evra. 

Tu je i još nekoliko primera, poput kuće u Malagi koju vlasnici cene 239.950 evra.
 
 
Dok je istina da je rast cena nekretnina u Srbiji očigledan i da je kupovina stana ili kuće u bilo kom gradu u Srbiji daleko iznad mogućnosti prosečnog građanina, u ovom slučaju je moguće da je reč o par izuzetaka.
 
Naime, prosečna cena kvadrata u Španiji je takođe naglo porasla od prošle godine do danas i, u zavisnosti od lokacije, iznosi 1.023 evra za manje gradove poput Segovije do iznad 2.500 evra za gradove kao što su Madrid i Barselona. 
 
U Veterniku se kvadrat ceni i 1.000 evra, pa i manje za određene objekte.
 
Na španskom sajtu za prodaju nekretnina može se tako videti i da četvorosobna vila površine 244 kvadrata košta 849.000 evra. Prodaje se i vila u Benisi od 170 kvadrata po ceni od 725.00 evra, kao i trosobna vila od 275 kvadrata u valensijskoj opštini Čiva za 750.000 evra. 
 
 
Procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina Milić Đoković za 021.rs kaže da su ovakva poređenja često "izvučena iz konteksta i neuporediva".
 
"Prvo i osnovno pravilo kod kupovine kuće je mikrolokacija. Može ona da bude u centru Madrida, a da vredi kao u Tutinu ako je nefunkcionalno mesto, i ako ne može da se živi i uživa. Kuća se kupuje za uživanje, a stan za život. Stoga je i u proceni mnogo teže odrediti vrednost neke nekretnine, treba da se istraži budućnost mikrolokacije, tzv. pogled u budućnost, šta će se i da li nešto raditi okolo, kakva se infrastruktura pravi ili je napravljena i slično", navodi Đoković.
Dodaje da cena zavisi i od okolnosti prodaje.
 
"Ima takozvanih likvidacionih cena tj. hitnih prodaja gde se ne primenjuje tržišna cena. Nekome je stalo da proda odmah, nema vremena za čekanje i cenkanje", objašnjava.
 
Zaključuje, ipak, da su cene visoke, ali da su dokle god tržište "apsorbuje iste" i realne.
  • Unikat

    09.07.2022 11:14
    Ovo je besmisleno objasnjenje" kuca za uzivanje, a stan za zivot" . Pitam se, kada cu ja kao obican smrnik da stignem da zivim i uzivam, ako imam 15 dana godisnjeg odmora i jedan ili ni jedan slobodan dan!? Ah, da, zaboravih, mi obicni smrtnifi nemamo prava na to "uzivanje" tako da tekst zaista nije za uporediti
  • B

    10.06.2022 13:49
    Kuca na telepu
    Imam kucu na telepu, sa osrednjim placem, koju ne zelim da prodam jer mi roditelji tu zive, dolaziti su mi vec desetak puta ljudi na prozor i ja nisam verovao koliko mi nude. Moje komsije su prodali manje placeve za po preko 200 000 evra. A ko veruje ili ne veruje,sasvim je nebitno. Kad na zimu bude nestasica gasa i struje, kuca je spas.
  • NA

    09.06.2022 17:34
    Kod nas je sve kaobajagi, cene diktira kaobajagi tržište, placa se Monopoli novcem a kvalitet SVEGA je ispod svakog nivoa. Pa kod nas ni vazduh ne valja, reke su zagađene, mleko je sa aflatoksinom…
    I sad neko POMIŠLJA da to poredi sa Španijom? Ma sa Malibuom poredite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti