Sednica o proširenju kopa Ciglane u Karlovcima u ponedeljak, pristigao veliki broj primedbi

Javna sednica Komisije za planove o izmenama i dopunama Prostornog plana Sremskih Karlovaca, koje su inicirane kako bi se proširilo područje eksploatacije Ciglane, održaće se u ponedeljak, 13. juna.
Sednica o proširenju kopa Ciglane u Karlovcima u ponedeljak, pristigao veliki broj primedbi
Foto: 021.rs

Javni uvid trajao je od 5. oktobra do 4. novembra 2021. godine.

Ovo je drugi put da se zakazuje sednica na ovu temu. Prva, koja je trebalo da se održi 17. novembra prošle godine, je otkazana zbog velikog interesovanja javnosti i velikog broja podnetih primedbi. Na ovaj plan podneto je 175 primedbi što je najviše do sada kada su u pitanju karlovački akti na javnom uvidu. 
Proširenju područja eksploatacije pre svega se protive poljoprivrednici, vinogradari, kao i ekološki aktivisti. 
 
Udruženje "Karlovački vinogradi" koje je podnelo najveći broj primedbi ocenilo je ranije da bi usvajanjem nacrta bio izgubljen "jedan od najdragocenijih resursa, najkvalitetnija zemlja za uzgoj vinove loze i voća", kao i da su ugrožena arheološka nalazišta. 
 
Prilikom podnošenja primedbi, ovo Udruženje je dostavilo i pisano izjašnjenje vlasnika parcela da neće prodati parcele Ciglani za potrebe proširenja zone eksploatacije. 
 
Istakli su da Ciglana nije sanirala ni rekultivisala postojeći kop na kojem je eksploatacija završena, iako je to bilo predviđeno i iako je imala zakonsku obavezu, čime je pokazala neodgovoran odnos prema okruženju u kojem posluje.
 
"Ekonomski efekat proširenja kopa bi u ovom slučaju imao isključivo privatni kapital zbog neobustavljanja radova i neprijavljivanja arheoloških nalazišta i predmeta nalazišta nadležnom Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture", saopštilo je Udruženje nakon podnošenja primedbi. 

Izmene i dopune Prostornog plana predviđaju promene namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo u zonu eksploatacije rudarskih sirovina za potrebe rada Ciglane IGM Stražilovo, odnosno proširenje područja eksploatacije na dodatnih 70 hektara zemljišta.

Javna sednica će se održati u 11 časova u skupštinskoj sali opštine. 

  • Kiko

    09.06.2022 10:51
    pamet u glavu
    Čim su ovoliko "razmišljali" trebalo bi da donesu odluku u korist naroda. Valjda su toliko pametni da ne rade protiv sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti