VIDEO Protest ispred OŠ "Jožef Atila": Čiji je interes da direktor bude neko ko tu nikad nije radio?

Grupa roditelja dece koja pohađaju OŠ "Jožef Atila", kao i deo zaposlenih, protestovao je ispred ove telepske škole zbog izbora v. d. direktora.
VIDEO Protest ispred OŠ "Jožef Atila": Čiji je interes da direktor bude neko ko tu nikad nije radio?
Foto: 021.rs

Roditelji su nezadovoljni što nova v. d. direktorka Slobodanka Beuković uopšte nije ni učestvovala na nedavno završenom konkursu za direktora, na kom je ubedljivu podršku kolektiva dobila dosadašnja pomoćnica direktora Gordana Popov.

Na protestu se okupilo nekoliko desetina građana, a pročitano je i otvoreno pismo upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću.
 
Pismo ne podržavaju svi roditelji i svi zaposleni u školi, a u njemu se pozivaju nadležni da pomognu da "Jožef Atila" prevaziđe probleme i "izađe iz mraka u kojem se nalazi mesecima". 
 
"Smatramo da jedno tako jednsotavno pitanje, kao što je izbor direktora, da ne kažemo proceduralno pitanje, ne bi smelo da ima negativan uticaj na rad i atsmoferu ustanova koja se bavi obrazovanje naših najmlađih. A u našoj školi se upravo to dogodilo", poručuju oni.
 
 
Potom objašnjavaju da je kolektiv i školski odbor dao podršku dosadašnjoj pomoćnici direktora, što je funkcija koja obavlja već treću godinu, u pitanju je doktor nauka, koja zna problematiku škole, svoj kolektiv i đake.
 
"Dokumentacija konkursa je poslata još 23. maja Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Istog dana overena kopija dokumentacije sa konkursa je predata u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Danas je dvadeset i treći dan od kada oni poseduju dokumentaciju, a mi nemamo nikakav odgovor od njih zašto kanditatu koji je dobio poverenje i većinu glasova zaposlenih i školskog odbora, nije izdato rešenje o imenovanju za direktora škole", navodi se.
 
Nadležnima su uputili i nekoliko pitanja, a jedno od njih je i da li su originali dokumentacije sa konkursa prosleđeni u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.
 
"Kome je bilo u interesu da se postavi za direktora v.d, nastavnik iz druge škole, koja nije nikada radila u ovoj školi, koja ne poznaje zaposlene, koja fizički ne poznaje školu, koja ne zna probleme u školi kojih ima dosta i koja unosi dodatni nemir zaposlenima? Gde je nastao problem koji dovodi do situacije da su nadležne institucije neme? Zašto postoje konkurski za izbor direktora, ako rezultati glasanja ili tajnog izjašnjavanja nisu dovoljni za odluku ministarstva?", pitaju se roditelji i zaposleni.
 
  
Ukazuju i na to da njihovo okupljanje nema političku konotaciju, te da ne zastupaju ideje bilo koje političke struje i strogo se protive bilo kakvom mešanju politike u njihov problem i reševanje problema.
 
"Mi poštujemo svačije mišljenje i želimo da naglasimo da iza ovog pisma ne stoje svi zaposleni u školi i ne stoje svi roditelji. Naš cilj je isključivo obrazovanje dostojno kvalitetu kojem teže i svi segmenti našeg društva, i zdrava atmosfera za rad kakvu zaslužuju naša deca", zaključuju oni.
 
Redakcija 021.rs obratila se s pitanjima o ovom slučaju resorsnom pokrajinskom sekretaru Žoltu Sakalašu, kao i ministarstvu prosvete.
  • Borka

    18.06.2022 12:17
    Ne trebaju nam pametni,nego...
    Gde pise da treba dovesti direktora sa ulice, a oterati doktora nauka?
    Gde pise da Srbiji ne trebaju strucni i zakonski odabrani direktori?
    Gde pise da treba ponistiti sve konkurse i dovesti bratiju da rukovodi da skole jos propadaju?
    Gde pise da nastavnici, roditelji i djaci moraju to da trpe?
  • Milan

    18.06.2022 08:01
    Mora da bude zaposleni?
    U kom Članu Zakona piše da direktor se bira iz redova zaposlenih? Jel to važi samo za prosvetu? Zamislite da u firmama biraju rukovodstvo iz redova zaposlenih...ovo je preterivanje!
  • andrija

    17.06.2022 21:28
    INTERES
    Gde ima interesa tu ima i politike i novca tako da INTERES/NOVAC.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.