Vučinić: Na konkursu za vrtiće poštovan zakon, navodi o eksploataciji vaspitača neosnovani

Povodom saopštenja Saveta za obrazovanje GO Stranke slobode i pravde o upisu dece u PU "Radosno detinjstvo" oglasila se članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.
Vučinić: Na konkursu za vrtiće poštovan zakon, navodi o eksploataciji vaspitača neosnovani
Foto: 021.rs

Ona je istakla da proces upisa u tu predškolsku ustanovu još nije završen.

"Zahvaljujući dobroj obrazovnoj politici Grada Novog Sada upis dece u vrtiće danas ne predstavlja zabrinjavajuću okolnost za roditelje, kao što je to bio slučaj pre deset godina kada je upis bio čista lutrija. Predškolska ustanova 'Radosno detinjstvo' je rezultate konkursa postavila na sajt ustanove u ponedeljak, 13. juna, odmah posle ponoći, tačnije u 00.01 časova, trudeći se da na taj način predupredi opterećenost sajta. Takva situacija se, nažalost, ipak desila u trenutku kada je veliki broj zainteresovanih roditelja, u isto vreme želeo da se informiše. Tačno je da sajt tog dana nije funkcionisao nekoliko sati, ali moramo napomenuti i to da su rezultati konkursa bili okačeni na oglasne table svih vrtića 'Radosnog detinjstva'. Da su roditelji bili informisani pokazuje broj potpisanih ugovora u prva tri dana", izjavila je Vučinić.

Ona je dodala da je na konkursu poštovan zakonski normativ i da je za sada primljeno 1.005 dece. 
 
"Važno je reći da to nije konačan broj i da je ostalo još 437 slobodnih mesta, ali i da su u vrtićima i dalje predškolci koji čim upišu škole ostavljaju slobodno mesto za drugu decu", navela je.
 
Ona je rekla da će nakon završetka konkursa PU "Radosno detinjstvo" tražiti odobrenje od 20 posto, za proširenje kapaciteta, a na osnovu člana 30. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i podsetila da u vrtiće predškolske ustanove ide 17.096 novosadskih mališana, potpuno besplatno.
 
"Takođe, Novi Sad je prvi grad u Srbiji uveo subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima i godišnje izdvajamo 351 milion dinara za boravak 3.400 dece. Paralelno sa time, krenuli smo u proširenje postojećih i izgradnju novih objekata. Novi Sad, u odnosu na broj stanovnika ima najmanju listu čekanja, najbolje razvijenu mrežu vrtića i gradi najviše objekata za ovu namenu. Ove godine se završavaju dva nova vrtića, a počela je izgradnja još dva. Veliki broj zahteva za upis pokazuje da grad raste i da je potreba za vrtićima sve veća", istakla je članica Gradskog veća za obrazovanje.
 
Vučinić je objasnila da su za svaku vrtićku grupu zadužene dve vaspitačice i da su navodi o eksploataciji zaposlenih neosnovani, ukazujući na činjenicu da će Ustanova od septembra imati 732 grupe, odnosno 1464 zaposlenih u 75 objekata "Radosnog detinjstva".
 
"Ponosni smo što svake godine raste broj vrtića u našem gradu. Briga o deci meri se brojem novosagrađenih vrtića, unapređivanjem uslova, a ne brojem neistinitih reči što je glavni manir pojedinih političkih partija. Veliki broj roditelja koji su dolazili na uvid u dokumentaciju bili su puni razumevanja i pohvala za Predškolsku ustanovu i do sada nije bilo neprijatnosti. Uverena sam da ćemo od 1. septembra imati najveći broj upisane dece i najviše zadovoljnih roditelja. Kada radimo za decu mi ne mislimo o jeftinim političkim poenima već se svaki dan trudimo da deca imaju najbolje uslove za vaspitanje i obrazovanje, a da roditelji imaju najmanju finansijsku obavezu", zaključila je Vučinić naglasivši da je boravak dece u vrtićima "Radosnog detinjstva" besplatan.
Novosadska Stranka slobode i pravde juče je okarakterisala upis novosadskih mališana u vrtiće kao "katastrofalan", navodeći da će mnoge porodice sa oba zaposlena roditelja ostati bez vrtića.
 
Takođe su naveli da je broj mališana koji trenutno pohađaju ovu predškolsku ustanovu prevelik s obzirom na raspoložive resurse. 
 
"Zbog toga su grupe prevelike, te su vaspitači, umesto da realizuju vaspitni program, preokupirani brigom za bezbednost dece. Ovakvom organizacijom gradske vlasti maksimalno eksploatišu zaposlene u 'Radosnom detinjstvu', a raspoređujući 1,5 vaspitača na dve grupe, 'štede' u proseku po oko milion i po dinara godišnje", zaključili su. 
  • vaspitac

    17.06.2022 19:45
    sramota
    hajde da prokomentarisem malo i ja. Svi mi koji radimo u vrticima ponekad trazimo da upisemo 1...2...3...4... a da nas bas niko nije na to naterao - bas vam je dete od kuma, komsija, komsijin komsija. Budimo realni. Ja nikad nisam primila preko 20% koje zakon prepoznaje. I kad sam pitana od strane rukovodioca nije bio problem da kazem NECU. Pa zato hajde da radimo svoj posao i da prestanemo biti tako ostrasceni.
  • Vaspitacica

    17.06.2022 18:06
    Samo lazi i nista vise
    E pa ovako GOSPODJO VUCINIC, ovo sto nama radite u dogovoru sa nasom upravom je vise strasno i sramotno. Docicemo jedan dan mi sa svom decom iz grupe u VASU kancrlariju/kabinet pa da malo procakulamo. Nama vaspitacima je strasno sto neko ko nije imao dodira sa vrticem i decom postavlja pravila. A kada bi se bar ocesali o zidove nasih soba bila bi druga prica. Sto ne kazete da nam je pola ustanove na onkologiji (jer je stres sve veci i veci), koleginice sa mosta skacu, a mi ostale cekamo sta ce nas strefiti. Ali bitno da VI kazete nesto medijima, mada ne istinu (KAO I UVEK). SRAMOTA ME JE VASE SRAMOTE. Malo se udubite u vaspitacki posao a ne da nam upisujete decu preko veze i da nam trpate grupe. Bas smo postali Ozalosceno detinjstvo zbog takvih kao sto ste VI.
  • Vanja

    17.06.2022 15:53
    Realno, broj upisane dece je mnogo veći od stvarnog broja PRISUTNE dece. Nenormalno je da se godinama ČUVA mesto u vrtiću, plaća makar to bilo simbolično, a dete ne dovodi. Živimo pored 2 vrtića, a znam i da brojim. Roditelji par dece, koja nisu imala osnove da budu upisana, pričali su da svaka vaspitačica može da progura po troje dece, uz nadoknadu, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti