Pratite uživo raspravu da li je "bolji" Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi

Rasprava o tome da li je "bolji" Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi održaće se u četvrtak, 23. juna u Kreativnom distriktu (Kineska četvrt).
Pratite uživo raspravu da li je "bolji" Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi
Foto: 021.rs (Screenshot/ Via Inženjering/ Analiza)
U pitanju je deo programa festivala "Krokodil", u kojem će na aktuelna pitanja urbanizma mišljenja suočiti istoričarka Dubravka Stojanović i pisac, istoričar umetnosti i građanski aktivista Novi Nebojša Milenković.  
Ulaz je slobodan.
Ovaj razgovor, koji će u četvrtak početi u 20 časova, možete pratiti i uživo na Jutjub kanalu.
 
Dubravka Stojanović (1963, Beograd) je istoričarka i univerzitetska profesorka. Diplomirala je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1987. godine, magistrirala 1992. i doktorirala 2001. Od 1988. do 1996. bila je zaposlena u Institutu za noviju istoriju Srbije. Na Filozofskom fakultetu radi od 1996. godine, a od 2016. godine u zvanju redovnog profesora. Bavi se pitanjem demokratije u Srbiji i na Balkanu krajem XIX i početkom XX veka; evropskim uticajima u Srbiji početkom XX veka; interpretacijama istorije u novim srpskim udžbenicima (potpredsednica je Balkanskog komiteta za obrazovanje u oblasti istorije); istorijom žena u Srbiji; procesima modernizacije. Učestvovala je na mnogim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu i sarađivala na mnogim stranim projektima. Živi i radi u Beogradu.
 
Novi Nebojša Milenković (1971), kustos, pisac, bloger, građanski aktivista. Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tekstove i eseje o književnosti, umetnosti, kulturi, politici, ekologiji i društvu objavljuje u više desetina regionalnih časopisa, novina i veb-portala. Objavio šest zbirki pesama, knjigu priča "O Harmsu i drugim demonima" (2016), istorijsko-umetničku studiju "Zvezda i njena senka – Ikonografske predstave zvezde petokrake u umetnosti socijalističkog i postsocijalističkog društva" (2006), umetničke monografije o Slavku Matkoviću (2005), Balintu Sombatiju (2005), Vladimiru Kopiclu (2007), Vujici Rešinu Tuciću (2011), Slobodanu Šijanu (2013), Božidaru Mandiću i Porodici bistrih potoka (2015) i Iliji Šoškiću (2018, sa Zoranom Erićem). U izdanju Akademske knjige 2019. objavio roman "Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici", a  2021. i erotsko psihološki triler "Savršen antitalenat za sreću". Živi u Novom Sadu sa suprugom Suzanom Vuksanović, ćerkom Nikolinom Aleksandrom i šnaucerkom Lilly.
 
Novosadsko izdanje 14. festivala "Krokodil" održaće se 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini", u sklopu programskog luka "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. "Krokodil" će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: "Debatu o Evropi", "Gigantomahiju" i "Sofa intervju".
 
Među učesnicima festivala biće politikolog Ivan Krastev, univerzitetska profesorka Dubravka Stojanović, publicista Boris Buden, književnica Svetlana Slapšak, novinar i pisac Boris Dežulović, aktiviskinja Aida Ćorović i novinarka Ljubica Gojgić.
 
Oni će se u okviru dve programske večeri baviti pitanjima koja se tiču života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbom za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, dijalektikom objektivnog i subjektivnog nasilja, etikom nenasilnog otpora i problemima svetske budućnosti nakon pandemije virusa korona.
  • QQjado

    23.06.2022 22:20
    za Tulipan-a
    @Tulipan
    Treba malo znati i geografiju. "Novi sad na vodi" je ispred grada , Uzvodno na Dunavu, znaci Fekalije putuju za BGD. Sretno vam sa njima.



  • BGD 011

    23.06.2022 21:26
    Takmicenje u kiceraju...
    Ma Beograd na vodi je neprevazidjen. Zao mi je, vi Novosadjani nemate Sinisu Malog niti bagere, niti Savamalu, niti ekipu sa fantomkama za nocno rusenje...cak ni oredsednik Vucic nije spreman da uzme kramp u ruke i krene da rusi, i to po danu...necete imati uzbudljivosti dogadjanja...kod vas ce sve biti transparentno, nazalost. A sta bi sa onim plodnim hektarima vojvodjanske zemlje poklonjenim Arapima, zna li se?
  • BGD 011

    23.06.2022 19:44
    Srpska Atina veliki kolektor..
    Ma Beograd na vodi je neprevazidjen. Zao mi je, vi Novosadjani nemate Sinisu Malog niti bagere, niti Savamalu, niti ekipu sa fantomkama za nocno rusenje...cak ni oredsednik Vucic nije spreman da uzme kramp u ruke i krene da rusi, i to po danu...necete imati uzbudljivosti dogadjanja...kod vas ce sve biti transparentno, nazalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.