Nakon pisanja 021.rs: Planira se sanacija oronulih fasada zaštićenih zgrada u centru Novog Sada

Zaštićene zgrade u strogom centru i starom jezgru Novog Sada, koje se godinama urušavaju, konačno će biti sanirane, saznaje 021.rs.
Nakon pisanja 021.rs: Planira se sanacija oronulih fasada zaštićenih zgrada u centru Novog Sada
Foto: 021.rs
Detalji o sanaciji i rekonstrukciji zgrada u Laze Telečkog i Mite Ružića stižu mesec dana nakon reportaže 021.rs iz ovih oronulih objekata, koje su formalno pod zaštitom, a realno u očajnom stanju.

Reč je o famoznoj palati "Vatikan" i objektima unutar iste, spomenicima kulture od posebne vrednosti čije se fasade urušavaju i prete da ugroze prolaznike, ali su još veća pretanja za stanare ovih zgrada.

Kako je 021.rs pisao, stanari apeluju na Grad Novi Sad da povede računa o ovim objektima i da im izađe u susret kad je reč o sanaciji, budući da bi radovi bili previše skupi da bi ih u potpunosti pokrili stanari i korisnici.
 
Iako je 021.rs tada naišao na "zid ćutanja" nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kojem su se upravnik stambenih zajednica i Rimokatolička župa Ime Marijino (vlasnik dela objekata) obraćali u više navrata, sada se nagoveštava da će radovi ove godine biti izvedeni.
 
Naime, na dnevnom redu predstojeće Skupštine grada, pred odbornicima će se naći Predlog programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrim i dobrima koje uživaju prethodnu zaštitu u Gradu Novom Sadu. Neka od kulturnih dobara Novog Sada su Almaški kraj, kompleks Sinagoge, ali i Staro jezgro, a koje u narednim mesecima očekuju sređivanja. 
 
Za ceo postupak restauracije i sve konzervatorske i podrazumevajuće radove nadležan će biti Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, koji će pripremiti dokumentaciju i sprovesti javnu nabavku.
 
Konkretno, u granicama Starog jezgra predviđena je obnova fasada i krovova na četiri objekta. 
 
"Predmetni objekti valorizovani su kao objekti od posebne vrednosti i njihova zaštita je od posebnog značaja za očuvanje identiteta graditeljskog nasleđa Starog jezgra grada. Sve objekte karakteriše loše stanje fasada na kojima su oštećenja poprimila takve razmere da ugrožavaju bezbednost posetioca i prolaznika, vlasnika i korisnika objekata", navodi se u Predlogu programa o sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrim i dobrima koje uživaju prethodnu zaštitu, a koji je usvojilo i Gradsko veće.
 
U kakvom stanju su ove zgrade pogledajte u našoj reportaži OVDE.
  • Vrsac

    09.05.2023 16:07
    Restauracija fasade
    Moja fasada je pod zastitom , mesto Vrsac .
    Za sve koji misle da drzava placa. Ovakvi su uslovi drzave.
    Fasada pod zastitom , na njoj nesme da se radi nista bez odobrenog projekta , i specijalizovane firme za tu delatnost , kad se prikupe svi papiri ceka se odobrenje drzave da li moze da se radi . I sve to placa vlasnik SAM bez ikakve pomoci od drzave. Biras da li da zivis u ruglu ili da platis 8000e za 60m2 fasade!
  • Vlasnik naslednik

    23.06.2022 14:27
    Vlasnik naslednik
    Cujem dase vecina gradja buni zbog adaptacije ovih objekata! I ja bise bunio jer sve to oni placaju! Skinite zastitu i svi mi vlasnici bi sa investitorima zavrsili u svojim rezijama! Dok je ovakvog zakona svi gradjani i penzioneri placace ovu maskaradu! Hvala vam!
  • Slobodan gradjanin

    23.06.2022 09:30
    Zasto
    Zasto grad da sanira privatne objekte?
    Vlasnici treba da održavaju zgrade a ne grad. PA zašto o ostali gradjano Novog Sada nemaju pravo da im objekte održava grad? Kad vandali isaraju- unište fasadu sprejom nikom nista. Zasto grad ( prestonica kulture ) ne sanira fasade. Ili smo svi jednakih prava o obaveza ili nismo.
    Zasto ja moram da finansiram sanaciju objekta u vlasništvu katoličke crkve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti