Biraju se firme koje će Novosađanima menjati stolariju

Novosađani će u narednim mesecima imati priliku da konkurišu za zamenu stolarije u svojim stanovima i porodičnim kućama.
Biraju se firme koje će Novosađanima menjati stolariju
Foto: Pixabay

Upravo je otvoren javni poziv za izbor firmi koje će izvoditi radove, a posle izbora firmi pristupiće se konkursu na koji će se prijavljivati građani.

Reč je o meri energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, koju sprovodi Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Za ovu meru raspolaže se sa ukupno 47,5 miliona dinara.
Mera podrazumeva učešće građana u iznosu najmanje 50 odsto vrednosti radova koje je neophodno izvesti.
 
Biće moguće:
 
  • Zamena spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama za porodične kuće i stanove. Ova mera obuhvata i prateću opremu za prozore i vrata, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata kao što su demontaža starih prozora vrata i odvoz na deponiju, pravilna montaža prozora, obrada, gletovanje, krečenje.
  • Postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće.
  • Postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće. Podrazumeva zamenu hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih delova krova.
  • Nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas i/ili biomasu (drvni pelet, briket, sečka) grejača prostora, ili zamena postojeće kotla ili peći efikasnijim za porodične kuće i stanove.
  • Zamena postojeće i ugradnja nove cevne mreže, radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove.
  • Zabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema (grejač prostora ili kombinovani grejač) za porodične kuće.
  • Zabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošnje tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće. 
Firme koje su zainteresovane za učešće na ovom javnom pozivu moraju da budu upisane u registar APR kao privrednici i privredna društva najmanje šest meseci koji prethode danu podnošenja prijave, da nad njima nije pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak i da imaju ateste za materijale i proizvode. 
 
Kriterijum za izbor firmi biće cena dobara sa ugradnjom, rok važenja cena i rok isporuke i ugradnje. 
 
Rok za prijavu firmi je 8. jul. 
 
Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji s izabranim firmama, Grad će raspisati konkurs namenjen građanima, koji će biti u obavezi da prilikom podnošenja prijave dostave predmer i predračun/profakturu za opremu sa ugradnjom izdate od privrednog subjekta sa liste direktnih korisnika koju je objavila Gradska uprava.
 
Nakon izbora pojedinačnih projekata građana i utvrđivanja konačnog broja korisnika po privrednom subjektu, Grad potpisuje trojni Ugovor o sprovođenju mera energetske sanacije sa privrednim subjektima i sa građanima.
 
Grad će preneti novac za radove isključivo firmama, a ne građanima i to nakon što građani uplate svoj deo učešća - polovinu investicije firmi i nakon što ceo posao bude obavljen.
 
Direktni korisnici - firme su dužni da komisiji koja će raditi nadzor u svakom momentu omoguće kontrolu realizacije aktivnosti i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.
 
Firme su u obavezi da najkasnije do 1. februara 2023. godine Gradskoj upravi dostave zahtev za isplatu sredstava za sufinansiranje mera energetske sanacije po osnovu obavljenih radova ili izvršenih usluga. Uz zahtev dostavljaju fotokopiju izdatog računa za izvršene radove i usluge.
 
Građani će dobiti garanciju na radove.
  • Neko pamti

    30.08.2022 20:54
    Nakaradno
    U uređenim državama to se rešava poreskom stopom, a ne donacijama privilegovanim firmama i građanima.
    Nekad je stopa poreza na materijale za toplotnu izolaciju bila 5%! Isto za sve građane. Neće vam niko preko granice nositi vunu, stiropor ili PVC prozore.
  • sulja

    30.08.2022 11:51
    staklo
    Nema poente stavljati troslojno staklo?! Pa svakakve gluposti čovek može da pročita. 90 posto povrsine prozora čini isto. Mnogo bitnije nego jel profil 6 ili 7 komora. Argon iscuri posle nekoliko sezona svakako, tako da je na duze staze nebitan. Naravno podrazumeva se da uzmete kršteni profil koji sve to može da nosi.
    Drugi problem je što je sve ovo danas nerealno skupo i što postoje velike šanse da će vam isti ugraditi neki dunsteri iz tamo neke firme sto je dobila tender.
  • *

    30.08.2022 10:45
    Rok 1.2.2023 da se firme naplate na kraju ...znaci ljudi treba u poznu jesen i zimu da rade zamenu stolarije pa posle krecenje i sredjivanje... stvarno su debili bez logike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti