Mural Ratku Mladiću i slova "Z" uznemirila meštane Budisave

U centru Budisave osvanuo je mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću oko kojeg su nacrtana slova "Z", a koja su simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.
Mural Ratku Mladiću i slova "Z" uznemirila meštane Budisave
Foto: 021.rs

Stanovnici Budisave koji su se javili 021.rs kažu da su bili neprijatno iznenađeni kada su tokom vikenda na ogradi napuštenog objekta u Vojvođanskoj 28 videli da se pojavilo ime osuđenog ratnog zločinca, kao i sporni simboli podrške Rusiji. 

Oni su za 021.rs ispričali da je sve iscrtano na ogradi kuće gde niko ne živi i da osobe koje su crtale to radile tokom dana. 
 
"Nisam video ko je to radio u subotu jer sam naišao kada je već sve bilo gotovo, ali kažu mi da su bili neki mladići. Komšije koje su prolazile su videle da je prolazika patrola policije dok su ovi crtali, ali nije stala da ih prekine u tome. Mislimo da su namerno tu crtali jer je kuća prazna i nema ko da ih spreči", kaže jedan od meštana.
Kako su nam ispričali, uzbunilo ih je ovo što se desilo, jer je Budisava naselje ne samo sa velikom populacijom mađarske nacionalne manjine, već i pripadnika drugih nacija.
 
Meštani Budisave koji su se obratili 021.rs kažu da inače u tom mestu nema ispada na nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, tako da misle da ovakvim porukama mržnje nije mesto u njihovom naselju i traže da vlasti reaguju i uklone mural posvećen Mladiću i slova "Z".
 
Podsetimo da se u Novom Sadu, kao i okolnim naseljima, poslednjih meseci sve više pojavljuju ove poruke, odnosno murali ili grafiti posvećeni Ratku Mladiću, odnosno slova "Z". 
 
Poslednji slučaj je bio na Novom naselju i u novosadskom Kampusu o čemu je 021.rs pisao u ponedeljak.
 
Većina ovih poruka mržnje je i danas, mesecima kasnije, na zidovim zgrada, ograda i drugim mestima jer se lokalna vlast nije skoro uopšte angažovala da ih ukloni. 
  • Dejan

    28.06.2022 11:49
    Teatar apsurda
    Sad ce ovi levi kao da ih prekrece a ovi desni ce ondak kao da cuvaju murale. Lepo vam je smislio spin Beba Popovic da se glozite dok iza tog paravana Vucic i Djilas piju koka-kolu zajedno i smisljaju kako ce da vas dodatno osiromase.
  • Dusan Dzigurski

    26.06.2022 22:19
    Ni mnogi Rusi ne podrzavaju ovaj Putinov rat a nasi domaci rusofili obozavaju tog tipa. Kakva su zatucana nacija Srbi, to je cudo jedno, sami ce sebe unistiti kao sto su nam mnogi i predvideli, Arcibald Rajs i jos neke mudre glave.
  • Vlada

    25.06.2022 15:32
    @MileBukovac

    A koje su to murale gađali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti