Poverenica: Puštati deci pesme čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost je zabrinjavajuće

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je zabrinjavajuće i nedopustivo da se na školskoj priredbi puštaju pesme čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost.
Kako navodi, posebno brine to što je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi.
"Da bi sve činjenice bile utvrđene, neophodno je da škola preduzme adekvatne mere u skladu sa zakonom i pravilnicima. Poražavajuće je ako su deca od svih sadržaja izabrala spornu pesmu za školsku priredbu, a izuzetno zabrinjavajuće ukoliko im je u realizaciji takvog izbora pomogao neko od nastavnog kadra. Škola nije mesto gde se puštaju sadržaji koji imaju bilo kakvu uvredljivu konotaciju ili šire netrpeljivost, već mesto gde se razvija duh zajedništva, razumevanja i nediskriminacije", navela je Janković u saopštenju.
Učenicima četvrtog razreda OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu na završnoj priredbi puštena je pesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija".
 
Inicijativa mladih: Nadležni moraju stati na put podsticanju nacionalizma među najmlađima 
 
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izrazila je danas zabrinutost zbog puštanja pesme "Ne volim te, Alija" na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda OŠ "Vasa Stajić" iz Novog Sada i ocenila da je reč o instrumentalizaciji dece u promociji nacionalizma u Srbiji.
 
"Puštanje pesme je samo posledica promocije nacionalizma na svim nivoima i atmosfere u kojoj sva deca u Srbiji žive, rastu i obrazuju se", ocenila je Inicijativa mladih.
 
Oni su dodali da pesme koje pozivaju na nacionalnu i versku mržnju ne smeju biti deo aktivnosti obrazovnih ustanova i naveli da su za to isključivo nadležni i odgovorni učitelji, školska uprava i ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
"Izjava direktorke škole Zorice Đurić u kojoj se odgovornost za reprodukovanje pesme prebacuje na đake je poražavajuća i pokazuje nedostatak razumevanja važnosti uspostavljanja preventivnih edukativnih praksi. Ovakvim izjavama nadležnih se dodatno normalizuje neodgovornost institucija", ocenila je Inicijativa mladih.
 
Dodali su da od ministarstva očekuju reakciju, pozivanje nadležnih u školi na odgovornost, kao i preduzimanje koraka koji će voditi unapredjenju obrazovnog sistema na način da podstiče na toleranciju i razumevanje kroz učenje o prošlosti koje je bazirano na činjenicama.
 
Podsetimo, nakon što su incident osudili muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić i Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", reakcije nadležnih traže i Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Društvo za održivu budućnost "Koraci", o čemu više čitajte na OVOM linku.
  • pape

    24.06.2022 08:01
    čemu zgražavanje?
    Zna se odakle deca znaju za hitove malog Baje. Roditelji su im odrasli na tome, zašto ne bi i njihovi potomci. Ovo područje je kontaminirano since 1989!
  • r

    24.06.2022 07:46
    r
    Ne želim da niko ubija, to najgroznije, samo sam htela da dokžem ili kažem koji je nivo uzbune oko jedne pesme, ukusi su različiti.
  • Vule

    24.06.2022 05:32
    Ovm izjavom gospodja neosnovano diskriminise one koji slusaju ovu pesmu, samo zato sto se njoj licno ne dopada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.