Tribina u "Šodroš Survivor kampu" u nedelju: Gde su linije odbrane Novog Sada?

Razgovor o mehanizmima odbrane grada i života dostojnog čoveka "Gde su linije odbrane Novog Sada" održaće se u "Šodroš Survivor kampu" u nedelju, 26. juna, od 19.30h.

Tribina je bila zakazana za subotu, ali je pomerena za nedelju zbog kiše. 

Kako navode organizatori, na tribini će pokušati da sumiraju dosadašnje borbe i rezultate.

"Brojne su i još uvek traju. Koliko su rastegljive granice institucionalne borbe, a dokle dosežu one ulične? Ko ih vodi, ko u njima učestvuje, a koga još čekamo? Ko su oni koji su sa druge strane tih linija, sa kim se mi to, zapravo, borimo?", neka su od pitanja na koja će učesnici tribine pokušati da odgovore.

O tome gde se nalaze poslednje, a gde prve linije odbrane Novog Sada – "šta smo, kao njegove građanke i građani, u toj odbrani učinili i zašto nemamo nameru da odustanemo, govore neki od najaktivnijih učesnica i učesnika ekoloških i urbanističkih bitaka":
 
– Ines Radović, arhitektinja;
– Marijana Mutavčieva, Ekološki front Novi Sad;
– Atila Teglaš, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš–Dunavac;
– Marko Šćiban, Ekološki front Novi Sad;
– Aleksandra Derušek Stankić, Inicijativa Dunavac–Šodroš;
– Vesna Galečić, Organizacija za očuvanje prirode i životinja, OSNA.
 
Razgovor vodi Novi Nebojša Milenković, aktivista i pisac.
 
Kamp se nalazi kod Kajak kanu kluba Liman. Do tamo ćete doći tako što skrenete desno na prvu zemljanu stazu, nakon velike krivine ulevo prema Ribarcu, posle Brodogradilišta.
 
Kako se navodi u najavi događaja, to mesto je izabrano zato što je na području Šodroša 12. juna zabeležena nezakonita seča vrba i topola u toku gneždenja ptica. 
 
"Šodroš je jedina preostala autohtona šuma u Novom Sadu, zelena oaza gde možemo da se sklonimo od vrućine i betona, fabrika kiseonika u sve zagađenijem gradu, kao i stanište preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. Od tada pa do danas, građani i aktivisti stražare kako bi sprečili dalju devastaciju", piše u najavi događaja.
Organizatori podsećaju da su predali gradonačelniku Milošu Vučeviću zahteve na koje se on još uvek nije oglasio. Od gradskih čelnika zahtevaju:
 
1. Potpunu obustavu radova;
2. Javno objavljivanje svih zakonom propisanih dokumenata u vezi sa izgradnjom mosta obilaznice u nastavku Bulevara Evrope;
3. Pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala;
4. Formalnu zaštita lokaliteta (Kameničke Ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva) kao Parka prirode odnosno Spomenika prirode.
  • xx

    26.06.2022 06:25
    survivor, "nemamo nameru da odustanemo"... a ono kisa ih omela
    veoma mlako do smesno
  • Мирко

    25.06.2022 22:39
    Разум
    Ево прођох поред и хтедох се пријавити за тао тзв преживљавање. Али цврц...
    Имам још по нешто написати:
    Обомад бранила се Полојска шума код Паланке, па тамо била џунгла, нешто слично и на Шордошу. Ајде нешто уредите и да то траје па онда браните, вако маните се ћорава посла и малтретирања. Једноумље је болест.
    Хвала.
  • Ja

    25.06.2022 19:29
    Ja
    Sigurno ne u Lađarskoj! Novi sad se širi, tako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.