Novosadski taksisti tražiće povećanje cene taksi prevoza, evo i koliko

Usled rasta cene goriva novosadski taksisti se spremaju da od gradske vlasti traže da se poveća minimalna cena taksi prevoza za oko 15 % po kilometru, ali i povećan cene starta sa 140 na 200 dinara.
Novosadski taksisti tražiće povećanje cene taksi prevoza, evo i koliko
Foto: 021.rs

Predsednik privredne komore taksista Vojvodine Radenko Vidaković za 021.rs je potvrdio da se već razgovara o slanju dopisa Gradu, jer svake godine lokalna uprava donosi cenovnik, ali je situacija sada specifičnija zbog rasta troškova života, inflacije i cene goriva.

Prema njegovim rečima, proteklih meseci je cena goriva otišla značajno gore i taksisti sve teže posluju, tako da bi trebalo i što pre postići dogovor sa Gradom.

On objašnjava za 021.rs da je okviran predlog da korekcija cena bude za oko 15-20 odsto nagore iako je cena goriva otišla i za 40 odsto. Kako kaže, cena starta od npr. 200 dinara bi bila i dalje niža nego u Beogradu gde je već sada 220 dinara i tamo kolege traže da se start poveća na 280 dinara.
 
"To što tražimo nije neko veliko poskupljenje, od 15 do 20 odsto, dok je cena goriva sa oko 160 dinara po litru otišla gore i za 35 do 40 odsto. Sve zavisi šta će biti, jer ako nam to daju u neko skorije vreme, to možemo i da prihvatimo, ali ako ne daju, onda ćemo morati da tražimo još veće povećanje. Naime, ako cena goriva bude otišla još gore neće imati ko da vozi. Stranke već sada neće da koriste svoja vozila, jer im je jeftinije taksijima", objašnjava za 021.rs Vidaković.
 
On za 021.rs navodi da još nema zvaničnog predloga cenovnika i zahteva taksista jer se još dogovaraju oko zahteva i kada se svi slože to će biti poslato Gradu.
 
Mada zahteva taksista nema na papiru, kako je 021.rs čuo nezvanično od pojedinih taksista, predlog je da start ide sa 140 na 200 dinara, dok bi se kilometar u prvoj tarifi povećao sa 65 na 75 dinara, u drugoj (noćnoj) tarifi sa 78 na 90 i u trećoj tarifi (vangradska i praznična) sa 110 na 120 dinara.
 
Predlog taksista Gradskom veću bi bio i da čekanje po satu ide sa 850 na 1.000 dinara, dok se cena komada prtljaga ne bi menjala i dalje bi bila 50 dinara. Ideja je takođe i da se ponovo uvede i četvrta tarifa, tzv "novogodišnja" koja važi za vreme tog državnog praznika, kada taksisti voze po duploj ceni prve tarife. 
 
Podsetimo da su sadašnje minimalne cene taksi prevoza u Novom Sadu uvedene 1. decembra prošle godine nakon što je odobreno poskupljenje za oko 10 odsto. To je bilo treće poskupljenje taksija za tri godine, dok su pre toga godinama cene kilometra i starta bile nepromenjene. Cene taksi prevoza su prethodno menjane novembra 2020. i jula 2018. godine kada su povećane za nekoliko dinara. Cene starta su bile usklađene početkom 2017, a poslednje poskupljenje pre toga bilo je 2012
  • Mili

    30.06.2022 11:55
    Dozvolite Uber pa će konkurencija i zadovljstvo korisnika biti jedina relevantna merila ko će da vozi i po kojoj ceni.
  • Sasa

    30.06.2022 01:03
    Previše
    Cena po kilometru je samo laganje naroda, pogledajte taksimetar kad taksi stoji na semaforu, vrti a vozilo stoji, pa jel to cena po km. Ok neko će reći amortizacija vozila i sl. ali to nije cena po km što oni navode. I niko koga znam nije platio cenu kao što bi trebalo ako bi se racunao prelazak po kilometru nego više plate.
  • ZarJe Bitno

    29.06.2022 18:12
    Ja sam taksista
    Odgovoriću nekolicini na njihova pitanja, konstatacije....
    U gradu postoji 1400 taksista, prebrojte koliko ima tih novih vozila i koliko njih je zaista dobilo te famozne subvencije, manje od četvtine. Dalje nije 8000 rešilo sve probleme, dobio ih pa te baš briga, ima da vratiš tih 8000 evra dva puta što državi, što bankama, lizing kućama,. tako da...hvala državi na pomoći.
    Zaboravljate da u svakom taksi vozilu postoji cenovnik, overen pečatom grada, a u dnu cenovnika telefonski broj 021/4872-402 koji služi da se svi korisnici taksi usluga mogu požaliti na bilo koji segment taksi usluge, od javljanja dispečera, do ugužvane košulje taksiste.
    U krajnjem slučaju, korisnici ili ne korisnici ne moraju ništa, a taksisti moraju svašta, delovi za vozila poskupeli, tehnički pregled 2x godišnje poskupeo, radni sat majstora poskupeo, vozila poskupela, na kraju ni gorivo nije još dva evra, ali biće....jer 80% taksista vozi dizel vozila.Tng i Cng su zanemarljiv broj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.