FOTO: Deca na putu - Borba stanovnika vrdničke ulice za saobraćajnu signalizaciju

Teretnjaci, automobili i motocikli svakodnevno jure Ulicom Dositeja Obradovića u Vrdniku, gde se nalazi i edukativni centar u kom se sprovodi Međunarodni program "Eko škole, eko vrtići".
FOTO: Deca na putu - Borba stanovnika vrdničke ulice za saobraćajnu signalizaciju
Foto: 021.rs

Ponekad je u ovoj eko školici i više od sto mališana u isto vreme koji u prirodnom okruženju uče o životnoj sredini. Njihov dolazak, odlazak i šetnje zarad istraživanja i igranja, otežava to što u ovoj ulici nema saobraćajne signalizacije koja bi upozorila vozače na to da voze u zoni gde borave deca.

Da stvar bude još gora, širina puta u ovoj ulici je oko pet metara, što bi samo po sebi moralo biti dovoljno da se u ovoj ulici zabrani teretni saobraćaj. 

Meštani ove ulice zato su formirali Udruženje građana "Eko ulica Dositej Obradović" ispred kog su od Opštine Irig tražili da se zabrani odvijanje teretnog saobraćaja ovom ulicom. 
 
U svom zahtevu upućenom nadležnima u opštini, naveli su da su već pet godina trpeli nesnosnu buku i udisali nepregledne oblake prašine, prilikom gradnje objekta Fruških termi ispod Vrdničke kule.
 
"Među nama ima dece, starih osoba i osoba sa invaliditetom. Sve vreme je ugrožavano naše zdravlje, mir, privatnost. Ekonomska šteta za turističke objekte koji su svojim gostima ranije garantovali upravo tišinu i mir je ogromna. Objekti 'Skriveni raj', Ekološko edukativni centar za decu 'Seoce', 'Ranč Platan', apartmani 'Honey and milk' i drugi objekti kontinuirano gube goste", obrazlažu svoj zahtev. 
 
 
Iako je ovog proleća završena obnova puta u ovoj ulici, on se i dalje uništava nesmetanim prolaskom teretnjaka i vozila, te oni smatraju da će put ponovo biti uništen, ako se nešto ne preduzme. 
 
Stanovnici ove ulice insistiraju da se "sačuva bezbednost dece, meštana i gostiju Vrdnika, kao i mir i nesmetano kretanje pešaka". Zato predlažu da teretni saobraćaj nastavi da se realizuje alternativnim putem. 
 
"Taj put nije duži i to je razumno rešenje za ovu situaciju. Ne tražimo da kamioni lete, već da zaobiđu Dositejevu! Nećemo da dozvolimo da edukativni centar 'Seoce' koji prima preko 100 dece prestane da postoji. Nećemo da čekamo da neko strada da bismo bili ozbiljno shvaćeni", piše u zahtevu upućenom čelnicima opštine Irig. 
 
Voljni su, kažu, čak i da finansiraju izradu saobraćajnog projekta koji bi uključivao postavljanje ležećih policajaca radi usporavanja saobraćaja, dva znaka 'deca na putu', tablu 'Uspori, u zoni si nacionalnog parka' i dva znaka zabrane odvijanja teretnog saobraćaja, osim za potrebe stanovnika ulice. 
 
 
Nakon što je izostao odgovor od opštinske uprave na njihove zahteve, Udruženje građana "Eko Ulica Dositej Obradović" uputilo je pritužbu predsedniku opštine. 
 
Sa pitanjima da li će izaći u susret zahtevima građana i 021.rs se obratio opštinskoj upravi. Odgovor je pristigao od načelnika opštinske uprave Olivera Ognjenovića. Kako je naveo za naš portal, peticija je "zaprimljena".
 
"Nadležni upravljač za lokalne puteve, JP 'Komunalac–Irig', u skladu sa zakonskom procedurom izradiće projekat tehničkog regulisanja saobraćaja i postavljanja saobraćajne signalizacije na predmetnom lokalitetu i širem području 'Nove banje Vrdnik', kao bi se rešilo pitanje regulisanja teretnog saobraćaja, bezbednosti i zaštite imovine i lica naših sugrađana", naveo je on u svom odgovoru, ali nije precizirao kada će taj projekat biti izrađen.
 
To smo pokušali da saznamo i od JP "Komunalac" još 22. juna, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.
 
Stanovnici Dositejeve s pravom su zabrinuti da bi ovakav plan i njegovu realizaciju mogli da čekaju godinama. Plan kojim bi Vrdnik postao "centar savremenog banjskog turizma u Srbiji" javnosti je predstavljen prošle godine, a "Nova banja Vrdnik" trebalo bi da obuhvata zonu integrisanog porodičnog velnes i spa rizorta, zonu kuća za odmor i zonu sporta i rekreacije. Predviđen je dalji razvoj sadržaja koncentrisanih oko Etno-sela Vrdnička kula i hotela Fruške terme, u cilju zaokruživanja turističke ponude i stvaranja integrisanog porodičnog velnes i spa rizorta, koji će biti povezan sa centrom naselja. To bi moglo da znači i više saobraćaja kroz Dositejevu ulicu, iako se ne zna da li će to uključivati i teretnjake. 
 
 
"Ne razumemo zašto nas svi ignorišu. Nema odgovora na naše peticije, pritužbe, molbe, predloge, a naš jedini zahtev je da se za našu ulicu hitno uradi saobraćajni projekat čiju bi izradu finansirali meštani. Ako budemo čekali izradu projekta tehničke regulacije saobraćaja za 'Novu banju' to može potrajati godinama", kaže nam Dragan Kekić koji u ovoj ulici stanuje. 
 
On pita čelnike opštine da li je racionalno da ulica kojom svakodnevno prolazi stotinu dece, stari, osobe sa invaliditetom, majke sa dečijim kolicima i turisti bude bez saobraćajne signalizacije.
 
"Mi to ne razumemo. Ne razumemo takav  odnos prema nama. Ulica bez saobraćajne signalizacije je opšta opasnost za sve. Tamo gde ne postoje pravila, postoji haos. A to je u ovom trenutku naša ulica, a proglasili smo je prvom Eko ulicom u Irigu. Jedina nada da ćemo rešiti ovaj problem je naše obraćanje odbornicima Skupštine Opštine Irig. Verujemo da će nas narodni predstavnici razumeti i podržati", dodaje Kekić.
 
 
 
U međuvremenu, kako nam kažu meštani sa kojima smo razgovarali, pregažene su i ubijene dve srne na ovom putu, a stradaju im i mačke i psi. 
 
 
Baš kao što su pre nego što je 2012. počela izgradnja puta kroz njihovu ulicu meštani su sami napravili i održavali svoj put, danas postavljaju znake upozorenja koji bi mogli, bar malo, unaprediti bezbednost saobraćaja na ovom području.
 
 
Okupljeni oko ovog udruženja i svi stanovnici ulice već godinama unazad sami brinu o putu, parkingu, kao i zelenim površinama pored puta. Radne akcije koje podrazumevaju čišćenje, košenje i sakupljanje smeća se redovno organizuju. Ipak, kako kažu iz Udruženja za 021.rs, za ovaj sada projekat im je neophodna podrška Opštine.  
 
Bezbednost dece u saobraćaju - strateški cilj Srbije
 
Inače, poboljšanje bezbednosti dece u saobraćaju prepoznato je kao jedan od strateških ciljeva Republike Srbije u strategiji koja je važila do 2020. godine. Prilikom analiziranja rezultata sprovođenja strategije, utvrđeno je da su rezultati prilično loši. Na Konferenciji "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" održanoj 2020. godine navedeno je da su posebno loši i neprihvatljivi rezultati u pogledu stradanja dece u saobraćaju (umesto proklamovanog smanjenja stradanja dece i eliminisanja smrtnog stradanja dece, došlo je do povećanja broja poginule i povređene dece u saobraćaju).
 
Vrdnik nije jedino naselje koje se suočava sa nedostatkom saobraćajne signalizacije na mestu gde su frekventni prelasci puta i gde često deca učestvuju u saobraćaju. Analiza "Javni rizik stradanja dece pešaka po opštinama i gradovima u Republici Srbiji od 2016. do 2018. godine" pokazala je da je najveći rizik u Vojvodini u Novom Sadu, kao i u opštinama Titel, Inđija i Kula, dok je veliki rizik takođe u Irigu, Rumi, Beočinu, Subotici, Vršcu, Novom Bečeju, Kikindi i drugim lokalnim samoupravama. 
 
Početkom ove godine građani Petrovaradina su protestovali zbog problema bezbednosti u saobraćaju. Oni su zahtevali vremensko ograničenje teretnog saobraćaja u Petrovaradinu, kao i postavljanje pešačkog semafora na raskrsnici Preradovićeve i Franje Štefanovića. 
 
Peticiju za bezbednost saobraćaja i postavljanje ležećih policajaca su predsedniku mesne zajednice 21. juna ove godine poslali i stanovnici Sremske Kamenice za Ulicu Put heroja, navodeći da u ovoj ulici živi veliki broj dece, a da automobili često prolaze brzinom većom od propisane. Odgovor još uvek čekaju.
 
Kako bezbednost dece u saobraćaju vide kao ozbiljan problem koji postoji i van njihove ulice i opštine, predstavnici Udruženja "Eko ulica Dositej Obradović", žele da se stave na raspolaganje svim građanima koji možda imaju sličan problem. Ističu da svi, kojima je u vezi sa ovim neophodan pravni savet, mogu da se jave na mejl ekoulica@vrdnik.info.
  • Maša

    30.06.2022 17:24
    @Zoran
    Ne poznajem gospodina Zorana, a ni on ne poznaje situaciju u ulici Dositeja Obradovica. Trebao bi da je obavesten da u ovoj nasoj ulici postoji edukativni centar, gde dolaze po dva velika autobusa dece. Onda, nije tacno ono sto on govori da nema dece. Uostalom, ako je tako dobro obavesten, pre asvaltiranja ove ulice, cetiri godine ovo stanovnistvo je trpelo prasinu (kada je toplo), a kada je (kisa), blato. Trebalo bi biti objektivan i imati razumevanje premao stanovnistvu u ovoj ulici. Nama treba cist vazduh i prestanak tutnjanja velikih kamiona sa gradjevinskim materijalim. Dosta vise!!!! Pozdrav!
  • Dr Popušlić

    29.06.2022 17:13
    Dektiva
    Da ti kazem nesto Olivere, ovaj pardon, Zorane
    Nije lepo to što lažeš!
    Sramota u tvojim godinama, cccccccc
    Nije lepo smejati se tudjoj nesreći!
    Znaš?
    I biti nečija botina za tamo neku siću
    Je li te makar malo stid?
  • Nemanja

    29.06.2022 10:34
    Fruške terme su sebi izborile zasebni put iz pravca Zmajevca koji ne ide kroz selo. Znači nema šta da se njihovi teretni kamioni kreću BILO KOJOM vrdničkom ulicom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti