FOTO: Bista Petra Velikog otkrivena u Sremskim Karlovcima, danas se otkriva Đorđu Stratimiroviću

Spomen-bista Petra Velikog otkrivena je juče na Trgu patrijarha Brankovića ispred zgrade Karlovačke bogoslovije u Sremskim Karlovcima.
Bista je postavljena u čast obeležavanja 350 godina od rođenja utemeljitelja ruske države i kulture. 
Tom prilikom nastupio je hor Tamare Petijević "Sv. Stefan Dečanski".
 
Neposredno nakon otkrivanja biste, prisutni su obišli i izložbu u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije posvećenu ruskom caru Petru Velikom, koja podrazumeva stripski prikaz njegovog života, kao i srpsko-ruskih veza u 18. veku.
 
Uloga cara Petra Velikog kao osnivača Ruske škole u Sremskim Karlovcima i njegova pomoć fruškogorskim manastirima su bitne stranice u istoriji kuluturnih veza srpskog i ruskog naroda.
 
Naime, Petar Veliki je 1724. godine potpisao ukaz o slanju ruskih učitelja u Srbiju, a godinu dana kasnije osnovana je prva srpska škola u Sremskim Karlovcima. Iz nje je 1791. nastala i Prva srpska gimnazija, najstarija škola takve vrste na srpskom jeziku.
 
"Mnogo je datuma u istoriji ruskog i srpskog naroda koji zaslužuju divljenje i zahvalnost. Mnogo je ličnosti koje su uticale na približavanje naših naroda. Naša čast nam ne dozvoljava da zaboravimo na ljude koji su našim precima doneli prosperitet u ni malo lakim okolnostima. Mnogo je pripadnika ruskog naroda koji su ostavili snažan pečat u okviru našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa. Petar Veliki je bio velik i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce. Jedna od najlepših srpskih knjiga je pisana o njegovom životu, i zato setimo se Zaharija Orfelina koji je pokrenuo slavenosrpski magazin i koji se smatra začetnikom srpske štampe. Žitije Petra Velikog je vanvremensko delo Zaharija Orfelina, što govori da je Novi Sad još pre 250 godina imao vrhunskog umetnika, pisca, bakroresca i štampara", naglasio je na svečanosti gradonačelnik Miloš Vučević.
 
 
Kako je naglasio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, najveći vladar u vekovnoj istoriji Rusije bio je jedan od najvećih srpskih prijatelja.
 
"Stojimo na mestu između pravoslavne Bogoslovije i Patrijaršije, a pitanje je da li bismo mogli da stvorimo duh našeg naroda i postanemo ono što smo danas, da početkom 18. veka Petar Veliki nije doneo odluku da u Karlovcima osnuje prvu školu", rekao je Mirović.
 
Savetnik za kulturu predsednika Rusije Vladimir Tolstoj, koji je potomak ruskog pisca, zahvalio se srpskoj braći i sestrama na gestu koji, kako je ocenio, simbolizuje prijateljstvo između dva naroda.
 
"Devetog juna Rusija je obeležavala 350 godina od rođenja Petra Velikog koji danas predstavlja simbol razvoja, moći i energije", istakao je Tolstoj.
 
 
Postavljanje spomen-biste omogućila je Opština Sremski Karlovci, dok je tu inicijativu podneo Ruski naučni institut u Beogradu. Projekat je realizovan uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, a pokrovitelj projekta je Fondacija za podršku društvenih projekata "Nasleđe" iz Volgograda.
 
Dodajmo da će danas, 30. juna takođe u Sremskim Kalrovcima, u porti Donje crkve biti otkrivena još jedna bista - Đorđa Stratimirovića.
  • НН

    02.07.2022 21:01
    ... највећи путинофил и бот
    ... ОВО што се потписује са ЛИМАНАЦ, тешка патологија, ваљда му ботовање донело неку финансијску корист ...
  • Лиманац

    01.07.2022 10:35
    Живела Србија! Живела Русија!
    Биста Петра Великог додатно је оплеменила Сремске Карловце.
    Постављањем бисте свима се даје до знања да су историјске и културолошке везе Србије и Русије нераскидиве.
  • Zare

    30.06.2022 13:39
    Evo nisam morao dugo da cekam na taok jedan suvisli komentar. Naravnomda je bilo masakra ali ne u toj meri kako su tada pisale upravo eveopske zemlje u cilju prpoagande porotiv belgiskog kolonijalizma. O masakru Staljina i to nad sopstvenim narodom nije imao ko da pise kao i o zrtvama Srba od strane komunista. Nadji negde sta pise na tabli pred ulazom u manastir Milesevo pa se zamisli. Inace bolje bi bilo da su stavili bistu Dositeja Obradovica koji je barem pokusao da evropeizuje Srbe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti