Za profesora hemije u Novom Sadu samo jedan kandidat, dva razloga zašto prosveta "umire"

Sudeći prema interesovanju kandidata za upis na nastavničke fakultete u školama u Srbiji, za nekoliko godina neće imati ko da radi.
Za profesora hemije u Novom Sadu samo jedan kandidat, dva razloga zašto prosveta "umire"
Foto: Pixabay
Naime, za profesora hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu prijavio se samo jedan kandidat, za nastavnika matematike tri, fizike dva, a biologije četiri, piše Euronews Srbija.
Slična je situacija i na ostalim univerzitetima. 
Na Beogradskom univerzitetu za profesora matematike i računarstva prijavilo se osam kandidata, za nastavu hemije pet, fizike četiri. 
 
Srbija se već suočava sa nedostatkom nastavničkog kadra u školama. Nedostaje oko 700 nastavnika matematike, a deficitarni su i nastavnici informatike, fizike, hemije, stranog jezika. Sagovornici Euronews Srbija kažu da su glavni razlog male plate u prosveti, ali i degradacija nastavničke profesije i uništenje autoriteta.
 
Dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu prof. Zoran Rakić kaže da je ove godine najmanje interesovanje za modul nastavnika matematike gde se prijavilo samo osam kandidata.
 
On je ukazao da je tendencija opadanja broja kandidata na nastavničkom smeru krenula 2015. godine kada su imali 112 prijavljenih za polaganje prijemnog.
 
"Već naredne godine je bilo upola manje kandidata, a već tada je u školama nedostajalo oko 500 matematičara i isto toliko fizičara. Ove godine prijavilo se samo osam kandidata što je najmanji broj do sada", rekao je Rakić za Euronews Srbija.
 
Pojašnjava da je razlog slabog interesovanja za nastavničke fakultete - male plate i uništen autoritet nastavnika.
 
"Pojavio se i IT, gde su plate mnogo veće nego u prosveti. Čim mladi imaju malo talenta opredeljuju se za taj poziv. Problem sa deficitom kadrova u osnovnim i srednjim školama polako se prenosi i na fakultete. Danas se teško dobijaju saradnici u nastavi na fakultetima", naveo je Rakić.
 
Skoro nijedan fakultet u Srbiji koji ima nastavničke smerove neće moći da popuni budžetska mesta. Na PMF-u u Novom Sadu za nastavnika biologije prijavilo se četiri kandidata, a primaju 40 brucoša, od toga 35 budžetskih. Za profesora fizike prijavilo se dva kandidata, a mesta ima za 25, od toga za 20 brucoša školovanje plaća država. Za profesora hemije konkurisao je jedan kandidat, a mesta ima za 20 i to 16 budžetskih, a za profesora matematike tri kandidata na 54 mesta od kojih je 50 budžetskih.
 
Prodekanka za nastavu PMF-a u Novom Sadu prof. Tatjana Pivac kaže za Euronews Srbija da se trend smanjenja interesovanja za profesorske smerove na fakultetu beleži poslednjih nekoliko godina.
 
"Stvarno ne znam ko će raditi u školama. Ovakav trend imamo poslednjih pet, šest godina. Razlog su niske plate, ali i opšte situacije u školama. Kada bi se finansijska situacija promenila, da poziv postane cenjeniji i odziv kandidata bi bio veći", rekla je ona.
 
Pojašnjava i da je jedan od razloga malog interesovanja što profesorski smerovi na fakultetima podrazumevaju integrisane studije koje traju pet godina, što je mnogim kandidatima puno.
 
Prosvetne vlasti svesne su problema, ali konkretne korake nisu preduzeli. Još pre dve godine o tome otvoreno je pričao tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rešenje problema video u povećanju plate deficiratnim kadrovima za 30 odsto, kao i stipendiranju studenata.
 
Međutim, ništa od toga nije preduzeto.

Komentari 103

  • Nevena

    08.07.2022 13:14
    @Maja
    Kako Vas bre nije sramota da prozivate prosvetne radnike?!
    Kao i u svakom poslu ima eksperta, ima solidnih, a ima i nesnadjenih.
    Vi biste vrhunske predavace za malo para, a predavace pojedinih predmeta ne mozete ni naci...
    A ni ti vrhunski nisu po volji roditeljima, jer oni traze znanje, a znanja je sve manje.
    O kakvoj primeni matematike pisete, deca iz tehnicke skole ne znaju pojam obima, ne znaju merne jedinice, neki cak ni tablicu mnozenja?! Mnogo biste Vi sve na visokom nivou, a deca polupismena (jer nista ne uce, vec salju roditelje na obracun sa nastavnicima, ili kao trutovi cekaju privatan cas)!
    Nekada se znao red, samo se o skoli pricalo i u skolu islo da bi se ucilo, a danas vise od pola ucenika cetvorogodisnjeg smera tehnicke skole ne nosi ni svesku, ni zbirku.
    Da bi nastava imala smisla potrebno je da ucenik shvati zasto je u skoli, a ako mu roditelji nisu usadili zelju za znanjem, moze profesor da visi naglavacke, ni to mu nece privuci paznju.
    Kada biste znali sa kakvim neznanjem dece se susrecemo danas, svi biste istog trenutka zacutali.

  • nasa jedra su gitare

    08.07.2022 10:47
    ///
    Vec ima skola gde sa Megadens diplomama (oko 30k izdatih od 2000) predaju matematiku po skolama. Jednom recju sunovrat...
  • Маја

    08.07.2022 09:50
    Математика
    ...је једна дивна наука, моћан алат за онога ко зна њиме да рукује. И да примењива буквално свугде у свим сферама од уметности, медицине....
    Но, постоји један проблем. Мало наставника математике ради примењену математику за одређене образовне профиле.
    Примењена математика се мало где користи у техничким школама.
    Поред начина решавања задатака, потребно је научити децу где се конкретно користи на пример; логаритам, на којим инструментима могу да виде синусоиду, фазни померај...

    Да се разумемо, мишљења сам да је у средњим стручним школама техничког усмерења 3 часа математике мало. Изборна математика не решава проблем.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti