Vojvođanske organizacije: Srbija nikada nije odala počast žrtvama Srebrenice

Vojvođanske nevladine organizacije upozorile su uoči 27. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, da Srbija nikada nije odala dužnu počast za nevine žrtve stravičnog zlodela.
Vojvođanske organizacije: Srbija nikada nije odala počast žrtvama Srebrenice
Foto: 021.rs
One su u zajedničkom saopštenju upozorile da "godine prolaze, a da je sramota sve veća", zbog uloge Srbije u ovom zločinu i činjenice da "postoji višedecenijska jasna tendencija da se on pokušava, uprkos bezbrojnim sudski utvrđenim činjenicama, minimizirati, relativizovati, osporiti ili jednostavno zaboraviti".
"Mnogo je puta rečeno, ali vredi ponoviti: zahvaljujući činjenici da se nikada kao država i građani nismo suočili sa zločinima i zločinačkom politikom '90-tih, nego smo ih naprotiv rehabilitovali, živimo u politički i moralno opustošenom društvu, koje polako ali sigurno gubi svaku nadu u dostojanstvenu budućnost", navodi se u saopštenju.
One su sa žaljenjem konstatovale da Srbijom danas vladaju, "i to bezgranično", političari i politike koje su gradjane Srbije '90-tih "zasluženo stavili na stub srama".
 
"Sadašnju vlast podržavaju, lukrativno, i mnogi od onih koji su'90-tih bili protiv (Slobodana) Miloševića i njegove politike, čak i oni koji su nekada znali dići glas protiv jezivog rata i ratnih zločina", stoji u saopštenju.
 
Organizacije su ipak izrazile veru da će doći trenutak kada će Srbija odati dužnu počast srebreničkim i drugim žrtvama.
 
"Doći će da dan kada će Srbija 11. juli uvrstiti u kalendar kao datum kada se simbolično odriče '90-tih i određuje prema politici koja je kao očekivano ishodište imala genocid", navodi se u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Građanska akcija Pančevo.
  • Ironija

    10.07.2022 08:42
    sudbine je da tadašnji inspiratori bratoubilačkog rata zbog kojih je srbija živela izolaciju, preživela nevidjenu inflaciju, doživela privrednu i ekonomsku propast, bila bombardovana itd. su danas presvučeni u "garante" mira, stabilnosti i cinično a na nažalost se predstavljaju kao "nova" snaga koja vodi srbe u neku "bolju" buducnost. Ima li veceg cinizma i ima li vece zaslužene kazne za narod nego da živi i placa sopstvenu zabludu i aroganciju?
  • Gaskoin

    09.07.2022 22:48
    Bosna nikad nije odala počast srpskim žrtvama u Bratuncu, čak ih i negira!
  • Neverovatno

    09.07.2022 18:32
    Meni je neverovatno koliko srbende preziru sopstvene žrtve.
    Time što ne priznaju tuđe, sprečavaju da se ikad povede razgovor o njihovim.
    Zato će i biti zaboravljene, sve što je potrebno je vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti