Izložba slika Pavela Popa večeras u Radio kafeu: Predstavljanje dela koja do sada nisu bila izložena

Izložba slika i grafika, u okviru Umetničkog maratona Pavela Popa, nastavlja se u četvrtak, 14. jula, u Radio kafeu (Miletićeva 45) i u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Izložba slika Pavela Popa večeras u Radio kafeu: Predstavljanje dela koja do sada nisu bila izložena
Foto: 021.rs

U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, u Njegoševoj 16, u 18 časova, biće izloženi portreti ljudi, među kojima su i oni iz javnog života, sveštenstva, lični prijatelji velikog umetnika. Ovi portreti su urađeni u tehnikama ulja ili crteža.

Nakon ove izložbe, posetioci nastavljaju ka Radio kafeu, u Miletićevoj 45, gde će u 20 časova biti izloženo deset pastela apstraktnih situacija. Ovi pasteli do sada nisu ugledali svetlost dana i stajali su u umetnikovom ateljeu u Petrovaradinskoj tvrđavi. 
 
"Mislim da će se tokom svih postavki koje planiramo da organizujemo do kraja godine, a u sklopu umetničkog maratona, javnost prijatno iznenaditi time da je Novi Sad imao jednog tako velikog umetnika, koji će svojim delima moći da popuni apsolutno sve galerijske prostore u jednom dahu i to različitim umetničkim izražajima i tehnikama u kojima je bio podjednako dobar", kaže za 021.rs Nataša Milenović, organizatorka izložbe i supruga slikara.
Kako navodi, nakon izložbi u Radio kafeu i Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, sleduju postavke u Arhivu Vojvodine i Domu Vojske Srbije, 15. avgusta. Tom prilikom biće izložena apstraktna dela u tehnikama ulja i pastela, kao i crteža sa tematikom strahota rata, koje su nastale u periodu raspada bivše Jugoslavije.
 
"Pavel je u to vreme bio jako emotivno potresen i s obzirom na to da je Goja tokom Španskog građanskog rata napravio jedan ciklus crteža sa nazivom 'Strahote rata', Pavel je onda ponukan tim iskustvom i tim emocijama napravio svoju verziju 'Strahota rata' na jugoslovenskim prostorima", dodaje Milenović za 021.rs.
 
Maraton će se nastaviti i tokom septembra, u Karlovačkoj gimnaziji i Gimnaziji u Bačkom Petrovcu. 
Pavel Pop je diplomirao grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi 1975. godine, a član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine postao je 1977. godine. Radio je kao tehnički urednik u novosadskom "Dnevniku". Već osamdesetih godina prošlog veka stiče zvanje jednog od najboljih i najtraženijih grafičara na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Sredinom devedesetih premešta svoj atelje iz Stare Pazove na Petrovaradinsku tvrđavu gde se osim grafike bavi i drugim vrstama, tehnikama i žanrovima slikarstva. U njegovom ateljeu na Tvrđavi tokom proteklih decenija rađali su se neponovljivi, crtački minuciozno izvedeni grafički listovi, ali i crteži, slike i ilustracije.
 
Ilustrovao je brojne knjige, a njegovi radovi se mogu naći u značajnim galerijama i institucijama. U okviru svog likovnog stvaralaštva razvio je koncept, koji je stručna kritika nazvala imaginativni realizam.
 
Priliku da pogledaju dela poznatog slikara i grafičara građani imaju u četvrtak, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u 18 časova, te u Radio kafeu u 20 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti