FOTO: "Mefisto" zatvorio sezonu u SNP, pogledajte šta očekuje posetioce u sledećoj, 162. sezoni

Sezona u Srpskom narodnom pozorištu završena je izvođenjem četvoročasovne predstave "Mefisto" u režiji Harisa Pašovića.
FOTO: "Mefisto" zatvorio sezonu u SNP, pogledajte šta očekuje posetioce u sledećoj, 162. sezoni
Foto: V. Veličković

Na velikoj sceni SNP-a, publika je imala priliku da uživa u briljantnim glumačkim bravurama Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, Lidije Stevanović, Sanje Ristić Krajnov, kao i maestralnog mladog Aljoše Đidića koji je predvodio veliki ansambl najstarijeg srpskog teatra.

Repriza ovog velikog komada je u četvrtak, 14. jula.

Ozren Prohić, Kokan Mladenović i Jernej Lorenci najavljuju uzbudljivu 162. drugu sezonu
 
Sa spuštenom zavesom, ove godine Srpsko narodno pozorište ipak ne ide na pauzu, kako je to ranije bilo uobičajeno. Tokom letnje pauze, nastaviće se radovi na rekonstrukciji pozorišta, ali počinju i novi međunarodni projekti.
 
"Protekle sezone smo, uz obiman repertoar i velike produkcijske zahteve, ipak uspeli, uz podršku osnivača da uradimo mnogo na poboljšanju uslova unutar samog pozorišta. Sada nas očekuje rekontrukcija terase, ali i unutrašnjosti prostorija koje koriste zaposleni, a koje su godinama bile zapuštene. Od velikih projekata tu je i rekonstrukcija električnih instalacija, kao i scene 'Pera Dobrinović'. I, ne samo to, već od leta krećemo sa sledećim međunarodnim projektom u saradnji sa Ljubljanom i Lisabonom, te u Novi Sad dovodimo 90 mladih muzičara iz čitave Evrope", objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.
 
Dramu očekuje niz gostovanja na festivalima u regionu, kao i festivalska premijera Šekspirovog "Magbeta" u režiji Nikite Milivojevića na festivalu Grad teatar Budva. Uz Milivojevića, sasvim je izvesno da će posetioci tokom sledeće sezone na daskama najstarijeg nacionalnog pozorišta gledati i ostvarenja Kokana Mladenovića, Aleksandra Popovskog, ali i "Čovek i Bog" Dostojevskog u režiji čuvenog Jerneja Lorencija.
 
Ipak, glavni zadatak u prethodnoj sezoni bio je da se mladima da šansa. Zaposleno je 14 mladih glumaca, a mladi reditelji imali su priliku da naprave predstave o kojima danas ceo region govori.
 
"Namera mi je bila da podmladim ansambl. Imamo izuzetnu generaciju mladih glumaca koja se nametnula sjajnim ulogama. Naravno da je i scenski rukopis dobijao nove oblike vremenom. Ovakav ansambl zaslužuje rad s vrhunskim rediteljima, prvi put u SNP-u radili su Igor Vuk Torbica, Haris Pašović, Jovana Tomić, Veljko Mićunović i mnogi drugi. Praćenje savremenih teatarskih tokova u regionu podstaklo nas je da angažujemo reditelje poput Jerneja Lorencija i Andreja Mažerija. Takođe, budžet za produkciju je gotovo trostruko veći u odnosu na 2018. godinu. Rekonstruisali smo, odnosno rekonstruišemo sve scene, nabavljamo modernu scensku tehniku", istakao je direktor drame Milovan Filipović i dodao da se, osim raskošne sezone, u novembru nastavlja i mini-festival "Naši dani".
 
Istim tempom nastavlja i Opera. Jesen počinje operom "Rigoleto" u kom nastupa najpoznatiji svetski bariton Željko Lučić, koji je svoje prve operske korake napravio upravo u ovoj kući, a potom i dugoočekivanom premijerom Karmen Žorža Bizea u režiji Ozrena Prohića.
 
"Imamo mnogo planova za novu sezonu. Uz Karmen, ali i postojeće miljenike publikę, na jesen obnavljamo operu Pop Ćira i Pop Spira. Do Nove godine imaćemo i Tosku, Aidu, Čarobnu Frulu za decu na planu. A za kraj godine spremamo specijalno iznenađenje: Operski Bal, koji će biti prvi u nizu i početak nove tradicije. Raznovrsni program se nastavlja u 2024. godini. Opera, Opereta, mjuzikl kao i gala koncerti ce biti na programu", istakla je direktorka Opere SNP-a Sandra Milankov.
 
Kada je reč o Baletu SNP-a, protekla sezona je počela uz veliki operski spektakl "Aida" u kome je učestvovao i ansambl Baleta, dok je premijera domaćeg baletskog dela Hristićeve "Ohridske legende" obeležila oktobar prošle godine.
 
"Izuzetno sam zadovoljan ovom sezonom. Zaokružili smo je baletskim biserom – Anom Karenjinom na muziku Petra Iljiča Čajkovskog i u režiji Krunislava Simića. Kompletan Balet mi je bio pre svega zdrav, bez povreda, kao i do sada ansambl na visokom profesionalnom nivou završava i ovu sezonu. Što se tiče publike, za svaku predstavu se traži karta više. Svako igranje je posebno i to publika oseća", istakao je direktor Baleta Toni Ranđelović.
 

Ansamblima SNP-a će ovo leto biti radno, te će tako orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, uz sopran Mariju Jelić nastupiti 19. jula na makedonskom festivalu "Ohridsko leto", dok će u avgustu publika u Budvi gledati čak četiri predstave SNP-a na festivalu "Budva Grad teatar" - "Krvave svadbe", "Ko je ubio Dženis Džoplin?", "Tartif" i "Magbet".

  • Kokin brod

    16.07.2022 09:49
    @ prva srbija
    Lena, nazalost, nije vise clan Srpskog navodnog pozorista. Zato je zvezda u BG.
    Novosadska prica.
  • Drn

    13.07.2022 19:46
    @Prva Srbija
    Nije više član....a vala se i naigrala uloga u snp-u za ovih godina koliko je primala platu
  • Prva Srbija

    13.07.2022 12:37
    Kada će Lena Bogdanović igrati u nekoj predstavi? Žao mi je što nigde ne igra a član je dramskog ansambla (?)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti