FOTO Novosadski fotograf zabeležio Supermesec sa Fruške gore: Kadrovi za divljenje

Julski Supermesec, najveći ove godine, bio je vidljiv širom planete, a novosadski fotograf Robert Moldvaji zabeležio je sa Fruške gore kadrove tog fenomena.
FOTO Novosadski fotograf zabeležio Supermesec sa Fruške gore: Kadrovi za divljenje
Foto: 021.rs

Fenomen Supermeseca ove godine je mogao da se vidi dva puta - najpre 13. juna, a potom se prikazao 14. jula. 

Bio je to novi izazov za Roberta, koji se inače se bavi fotografisanjem kućnih ljubimaca, ali sebi konstantno zadaje nove izazove i eksperimentiše kada ima inspiraciju.

Ovo mu je bio povod za novu "akciju", a da bi kadrovi bili "pravi", bilo je važno pronaći pravu lokaciju, smestiti se i čekati jedinstven prizor na nebu.
 
 
"Početkom nedelje mi je na fejsbuku iskočila vest o Supermesecu i odmah sam je podelio sa svima, sa željom da ga ufotkam negde. U komentaru mi se javio školski drugar Dejan Zakić, inače kolega fotograf sa istim entuzijazmom, i nakon kraće prepiske dogovorili smo akciju. Pomoću mobilne aplikacije smo pronašli lokaciju koja se činila idealnom za fotkanje Meseca i TV tornja na Fruškoj gori, a ta tačka se nalazi između Novog Sada i Futoga. Stigli smo tamo ranije, dok je još bio dan. Spremili aparate, okinuli nekoliko test fotki i strpljivo čekali na naš Supermoon", priča Robert za 021.rs.
 
Kada je Mesec izvirio iza Fruške gore, škljocanje je počelo. 
 
 
Foto: Robert Moldvaji
 
"Lokacija se ipak pokazala kao odlična. Iako smo prvobitno želeli da Mesec bude skroz iza tornja, bio sam prezadovoljan i ovim što sam dobio", navodi novosadski fotograf za naš portal.
 
On ne krije tehniku koju je koristio i način kako je došao do ovih, zadivljujućih fotografija.
 
 
Foto: Robert Moldvaji
 
"Tehnika koju sam koristio je manje-više poznata svim fotografima, i nije neka nauka. Za one koji ne znaju, pokušaću da objasnim. U cilju da se dobije ovakav efekat, prilikom samog fotkanja koristio sam dve različite ekspozicije (svetline) u minimalnom razmaku između dva škljoca. To mi je kasnije u obradi omogućilo spajanje dve identične fotografije u jednu, na kojoj može da se vide i Mesec i toranj. Najteži posao prilikom obrade je učiniti da to ne izgleda kao foto montaža, što na neki način zapravo i jeste (ali nema promene u kompoziciji, niti se pojedinačni elementi menjaju). Oprema koju sam koristio je krop telo Canon 800D sa objektivom Canon 70-200mm F/4 IS (sa isključenom stabilizacijom) i naravno stativ", dodaje Robert Moldvaji, čija je fotografska specijalnost vezana za kućne ljubimce, a njegove radove možete pogledati na Instagram stranici robert_petography.
 
Prizori Supermeseca obišli su tih dana svet, a mogli su da ga vide stanovnici Kine, Španije, Nemačke, Turske. Supermesec je generalno 17 odsto veći i 30 odsto svetliji nego kada je Mesec na najdaljoj tački udaljen od Zemlje, navodi NASA. Sledeći Supermesec nas očekuje 11. avgusta.
  • Robert

    17.07.2022 18:29
    Bravo!
    Bravo imenjače, odličan kadar a fotka za svet!
  • Vesna

    16.07.2022 17:35
    Veoma, veoma lepo.Robertu,svaka čast,a 021 hvala.
  • iiyiiu

    16.07.2022 17:29
    Najvisa planina na Mesecu se nalazi u blizini Mesecevog Juznog Pola na "nevidljivoj" strani Meseca.
    Ova planina je visa od Mt.Everesta - 10786 metara.
    https://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/multimedia/lroimages/lroc-20101027-highest.html

    U blizini ovog vrha (Leibnitz mountain) se nalazi jedan od najdubljih i najvecih kratera u Suncevom sistemu. To je South Pole–Aitken basin. Ovaj ogroman krater ima precnik od 2500 km i dubinu od 6-8 km.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/South_Pole%E2%80%93Aitken_basin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.