Koliko Novosađani "uštede" kad nesavesno pune bazene i zalivaju bašte umesto da poštuju propise?

Izuzetno visoke temperature svake godine dovode do ogromne potrošnje vode u Novom Sadu - kao posledica, javlja se nizak pritisak i otežan rad "Vodovoda i kanalizacije".
Koliko Novosađani "uštede" kad nesavesno pune bazene i zalivaju bašte umesto da poštuju propise?
Foto: 021.rs

Ovo preduzeće beleži i do 50 odsto veću potrošnju vode tokom letnjih noći.

Voda se neodgovorno koristi za potrebe za koje pijaća voda iz gradskog sistema nije namenjena, a mnogi na taj načino stvaruju velike uštede.
Kako za 021.rs navodi direktor "Vodovoda i kanalizacije" Gvozden Perković, punjenje bazena korišćenjem vode iz gradskog vodovoda iskazuje se na računima u iznosima do 5.000 dinara. Međutim, propisno punjenje bazena pomoću cisterne koju "Vodovod", uz ugovornu obavezu, obezbeđuje za građane košta oko 200 evra.
 
"Svake godine apelujemo da se razumno troši voda tokom letnjih meseci jer samo tada Novi Sad zapravo ima problem - mi tokom cele godine zapravo imamo višak pijaće vode, a ne manjak. Uložena su ogromna sredstva da bi se kapaciteti bunara povećali i davali više vode, ali moramo da se ponašamo i odgovorno kao građani jer voda nije neograničen resurs i proizvodi se u komplikovanom postupku u našim fabrikama. Imamo situacije da nam ljudi dolaze i otvoreno nam kažu da koriste vodu iz gradskog vodovoda za zalivanje bašte", navodi Perković.
 
Zakon ne prepoznaje kazne prema onima koji zloupotrebljavaju pijaću vodu i to, dodaje Perković, nije dobro u situaciji u kojoj se nalazimo.
 
Ide nam još jedan toplotni talas i tim povodom i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević apeluje na Novosađane.

"Pijaća voda nije namenjena za punjenje bazena, zalivanje bašta i kolskih ulaza. To se neće dopasti nemalom broju ljudi, ali ne postoji grad koji može da proizvede toliko pijaće vode da bi se zalivale bašte i punili bazeni. Možete da dođete u 'Vodovod', potpišete ugovor i da dođe cisterna, propisno. Najlakše je reći 'Vodovodu' da pojača pritisak vode - naravno da će pritisak biti niži kad svi na maksialno uključimo potrošnju", smatra gradonačelnik.

  • nikola

    18.07.2022 18:42
    Proveri firme koje celu noc zalivaju travu i pumpe koje su namontirali prskalice za vodu sa vatrogasnih hindranta i trose ceo dan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti