Nemojte da rizikujete: Ovo su navike koje "prizivaju" jedan od najopasnijih tumora

Maligna bolest koja je u Srbiji izuzetno prisutna, ali nedovoljno poznata građanima i građankama definitivno je melanom - najopasniji oblik raka kože.
Nemojte da rizikujete: Ovo su navike koje "prizivaju" jedan od najopasnijih tumora
Foto: Pexels

Razlog je činjenica da se melanom ne otkriva na vreme, uprkos tome što je jedan od retkih tumora koji možete "da vidite".

Šta to znači?
Većina nas svesna je izgleda svoje kože i dovoljno smo pažljivi da primetimo neke promene. Međutim, ne prate svi stanje svoje kože, našeg najvećeg organa, niti reaguju ukoliko primete promene na, recimo mladežima.
 
Dodatan problem je činjenica da je u Srbiji, nažalost, još uvek niska svest o štetnosti preteranog izlaganja suncu, koje dovodi do UV zračenja, a u krajnjoj liniji i do malignih promena. Jedna i najopasnija od njih upravo je melanom.
 
Šta je melanom?
 
Melanom je jedan od najopasnijih tumora na koži i, uopšteno gledano, jedan od najmalignijih tumora od kojih u Srbiji u proseku svake godine oboli više od 600 ljudi. 
 
Koliko je melanom zastupljen u Srbiji nije vidljivo iz nekoliko razloga. Pre svega, rak kože se najčešće ne otkriva na vreme, a kad se otkrije u ranoj fazi, lečenje je vrlo jednostavno i zahteva rutinsko hirurško otklanjanje. Budući da se određeni pacijenti "lako" izvuku i prođu bez većih posledica, a drugi dočekaju najkasnije stadijume i izlečenje nije moguće, melanom nije tip raka o kojem se govori kao o, na primer, raku dojke.
 
Tu je i činjenica da mnogi, uprkos neodgovornom ponašanju, imaju sreću da ne obole od melanoma, što i kod drugih relativizuje opasnost o izlaganja suncu.
 
Melanom nastaje kad UV zraci - UVA i UBV zraci, prodru u našu kožu i izazovu takozvani oksidativni stres, s kojim metabolizam ne može da se izbori. Dolazi do stvaranja tumorskih ćelija koje mogu, ali ne moraju da se pojave na mladežu - mladeži su normalna pojava na našim telima, ali jesu oblasti koje treba često kontrolisati.
 
Melanom će početi kao sitna pojava ili promena na mladežu ili na drugom delu tela koje nema mladeže. Može da zahvati čak i usne, nokte, sluznicu, pa čak i oči - gde god imamo pigment. 
 
Melanom se kod velikog broja obolelih relativno brzo širi i dobija deblji, opasniji i teži oblik, prodire dublje u kožu i pravi probleme koje ni najbolji onkolozi neće moći da reše. Kad se otkrije rano, stručnjaci će prognozirati uspešno izlečenje i oporavak, ali u Srbiji se melanom najčešće otkriva u kasnim fazama, što komplikuje lečenje i čini na neizvesnim.
 
Bitno je napomenuti da nije svaki mladež rizičan, niti je potrebno odstranjivati zdrave mladeže. To su procene koje će doneti specijalisti dermatovenerologije.
 
Kako da ne dobijem melanom?
 
Dermatolozi odavno govore da se ne treba preterano izlagati sunčevim zracima, a u svetu se decenijama unazad vode inicijative za zabranu solarijuma. Iako je svest ljudi sada bolja nego pre 10 godina, pojedini trendovi i dalje su prisutni i propagiraju neke učestale dezinformacije o koži.
 
1. Zdrav ten nam je neophodan - ne postoji zdrav ten, odnosno zdrava osunčanost. Naša koža je zdrava kad se ne izlaže zračenju i kad o njoj brinemo kroz hidrataciju, negu posebnih stanja (recimo, dermatitisa), kad imamo zdravu ishranu, unos tečnosti, redovan san i snižene nivoe stresa.
 
2. Ali treba nam vitamin D - to je tačno, ali vitamin D apsorbujemo u dovoljnoj količini kroz redovne dnevne aktivnosti i kretanje, dok su nam spoljnom svetu izložene ruke, lice, noge. Za apsorpciju vitamina D nije nam potrebno višesatno sunčanje.
 
3. Taman ten je privlačniji - to je  već stvar ukusa. Ali najprivlačnija koža je zdrava koža.
 
Prevencija melanoma obuhvata nekoliko koraka koji vrlo lako mogu da postanu deo vaše svakodnevne rutine. Tu je redovno, svakodnevno nanošenje preparata sa zaštitnim faktorom najmanje 30, u dovoljnoj količini, čak i kada je oblačno.
 
Svaki dermatolog će savetovati izbegavanje izlaganja suncu u periodima pojačanog UV zračenja, nošenje zaštitne odeće (kačketi, šeširi, kape i ostalo), ali i redovne samopreglede jednom mesečno kako biste uočili eventualne promene na koži na vreme.
 
Osim toga, jednom godišnje posetite dermatologa i odradite detaljan pregled - dermoskopiju, kada će specijalista brzo i efikasno pregledati svaki mladež, saslušati vas i dati savete i eventualnu terapiju. 
 
Melanom se javlja kod sve mlađih ljudi, te nema razloga da odlažete posetu dermatologu.
 
Gde mogu da zakažem pregled?
 
Svoj pregled možete da zakažete već sada kod specijaliste dermatolovenerologije u okviru novosadske Poliklinike "Uromedica NS" u Gundulićevoj 8. Pregled je bezbolan, a može da vam sačuva život.
 
Osim redovnog pregleda, stručnjaci Poliklinike "Uromedica NS" mogu da vam pomognu i savetima za sitne, korektivne ili estetske intervencije, tretmane koji mogu da ublaže negativne efekte UV zračenja i da obezbede novi sjaj za kožu, a sve na osnovu vaših individualnih potreba.
Posetite Polikliniku "Uromedica NS" u Gundulićevoj 8, a sa sastavom stručnog tima ove ustanove upoznajte se na zvaničnom sajtu OVDE.
 
Radno vreme je radnim danima od 08h do 20h, a subotom od 08h do 12h. Zakažite svoj pregled na broj telefona 021/26-111-88.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti