Raste broj zaraženih u Novom Sadu, u ambulanti na Novom naselju angažovano više ekipa

Kovid ambulanta na Novom naselju od ponedeljka radi od 7 do 20 časova, a zbog povećanog priliva pacijenata koji dolaze na prve preglede, oni se ponovo upućuju na glavni ulaz.
Raste broj zaraženih u Novom Sadu, u ambulanti na Novom naselju angažovano više ekipa
Foto: 021.rs

Ovo potvrđuje za 021.rs glavni tehničar Doma zdravlja Nenad Vukas, što objašnjava činjenicom da je 1. jula bilo 100 pacijenata, dok je u utorak, 19. jula i prekjuče bilo ukupno oko 600. 

"Juče je bilo 319, prekjuče 343. Tu ima i kontrolnih pregleda, ali juče je bilo negde oko 265 prvih pregleda iz kojih je izašlo oko 170 pozitivnih na testiranju", kaže Vukas. 

Zbog toga je, objašnjava, automatski produženo i radno vreme, a povećan je i broj lekarskih ekipa sa četiri na pet.
 
"A na glavni ulaz (sa Bulevara Slobodana Jovanovića) pacijenti ulaze kako bi mogli da koriste donju čekaonicu, da ih ne bismo držali napolju, vruće je, pretoplo je, pa je bolje da čekaju u čekaonicama u objektu", dodaje.
 
Vukas navodi da su starosne dobi zaraženih različite - ima mlađih i starijih, a poslednjih dana ima i zaražene dece.
 
"S početka meseca nismo uopšte imali decu, sada ih imamo u nekom malom broju - jedno, dvoje, troje, četvoro u danu. Brojevi nisu veliki. Juče je bilo 11 testiranih, a troje je bilo pozitivno", ističe.
 
Dodaje da je i dalje važno obraćati pažnju na starije i imunokompromitovane osobe, jer virus može da doprinese komplikacijama i "uvede ih u težu kliničku sliku".
 
A za sada je klinička slika uglavnom blaga.
 
"Klinička slika je blaža, što se tiče respiratornih simptoma pomešano je, sve je uglavnom prisutno individualno. Većinski je bol u grlu, povišena telesna temeperatura, malaksalost, zapušen nos, ima i proliva i povraćanja. Neko ima više simptoma, neko manje, neko dođe i bez simptoma, pa bude na testiranju pozitivan. Uglavnom kovid virus je prisutan, broj se povećava, mi spram toga pravimo analizu, ako bude trebalo povećaćemo broj ekipa da još smanjimo čekanje", naglašava Vukas za 021.rs.
Pojašnjava da se ljudi javljaju sa različitim simptomima. 
 
"Neko kaže da je naglo odjednom malaksao, da mu nije dobro. Neko krene kod kuće da 'rešava' temperaturu, kako smo naučeni, ali ne treba sad preći u neko kućno lečenje. Treba se javiti lekaru radi pregleda, pa da lekar odredi terapiju", ističe.
 
Na pitanje da li su odlasci na letovanja doprineli povećanom broju zaraženih, Vukas kaže da su sva okupljanja na zatvorenom prostoru podložno tlo za širenje infekcija, pa tako to može biti putovanje, boravak u tržnom centru, kućno okupljanje, i slično. 
  • LoL

    20.07.2022 21:46
    Ma nisam budala satima da stojim u redovima i gubim vreme, u Medlabu 2000 dinara seroloski test, ne cekas, odradis ga odmah i dobijes rezultat kroz sat vremena. E sad, to sto ovi ne zele da im se dira monopol pa privatne testove ne racunaju je druga prica.
  • Liman

    20.07.2022 21:21
    Opet isto
    Kako i ocekivati promenu organizacije kad tu dolazi samo sirotinja. Politicari i biznismeni idu privatno, na zakazane termine, u klimatizovano. Ja sam za prvu koronu cekao 17 sati! Padao od gladi. Za kontrolu 14 sati! Pa onda otisao privatno. A tako i drugu kad sam dobio.Opet 12 sati u redu pa privatno. A tamo, sve djet set tzv. Svi ljubazni i fini. Druga planeta.
  • lala

    20.07.2022 19:41
    ta nije valjda
    Treba ponovo skrenuti pažnju sa državne pljačke, inflacije, nemaštine i predstojeće zime koja je neizvesna, bićemo i gladni i smrznuti. Manite nas više sa vašim glupostima. Svi normalni vam se smeju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti