ANKETA: Da li biste izašli na referendum o novosadskom GUP-u?

Iako je Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine usvojen, građani koji mu se protive traže nove načine da ga ospore.
ANKETA: Da li biste izašli na referendum o novosadskom GUP-u?
Foto: 021.rs

Po rečima pravnog savetnika Komiteta za ljudska prava Milana Filipovića, to može da se uradi na Ustavnom sudu ili putem referenduma.

"Statut grada Novog Sada zahteva cenzus uspešnosti referenduma na 50 procenata plus jedan glasač. To bi značilo da mora da izađe oko 165 hiljada Novosađana i da glasaju za, npr. ukidanje ovog akta što je praktično jako teško ostvarivo. A pre toga, u postupku, morate da sakupite i overite trideset i nekoliko hiljada potpisa da se ceo taj postupak po novom zakonu sprovede i da Skupština na osnovu tog zahteva sazove referendum", objasnio je on za 021.rs.

Ipak, ukazuje na to i da bi lokalni parlament mogao da ignoriše narodnu inicijativu.
 
U anketi nam recite da li biste glasali na ovakvom referendum ukoliko bi se organizovao, dok ćemo rezultate objaviti u utorak. U komentarima možete da iskažete mišljenje o ovakvom predlogu.
 
  • Ime

    21.12.2022 04:20
    strucnjaci

    a da mi taj GUP prepustimo malo strucnijima od nas?! sve je dovedeno do apsurda! ima li normalnih, ima li institucija i strucnjaka? zasto su placeni i kako mi mozemo znati bolje od njih . kojesta. postali smo AV svi. ne zivimo normalno. zasto se ne borimo za bolje generalno, za vece plate, za nize cene?! zamajavamo se necim na sta ne mozemo uticati profesionalno tj. onako kako treba!!! sto nas ne pitaju hocemo li u NATO i EU?!!!
  • mrva

    29.07.2022 19:13
    @Maja

    Odlučila Maja da nam objasni šta je i kada "previše". Ne, nije previše nego je premalo.. glasa razuma, kritičke svesti, otpora pa i protesta protiv svega što nam ova vlast radi otkada je uzjahala! Previše ćutimo i trpimo.. ali to je već problem vas koji se uvlačite u puževe kućice. I ne, nije Novi Sad velik grad, a pogotovu ne u svetskim okvirima. Gradovi se razvijaju i šire, ali na human, smislen, civilizovan način, vodeći računa da se sve komponente uklope uključujući zelene površine i parkove, stvari koje su vredne da se sačuvaju, i u interesu građana a ne malobrojne kriminalne elite, čitaj - građevinske mafije spregnute sa politikom.
  • /

    29.07.2022 15:40
    /
    @s
    navedi sta ce ti materijalni promeniti?
    dobices tezgu za kokice pretpostavljam.

    dilovati neces moci zato sto ce u tim stanovima biti dileri.
    kupaliste kao na adi neces dobiti zato sto ce to biti njihova marina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti