Studenti bez para da ostanu podstanari: Vlasnici stanova cene dižu i zbog pohlepe i bezobrazluka

Čak 53 odsto studenata procenilo je da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od onog koji je do sada bio predviđen za zakup nekretnine u kojoj stanuju.
Studenti bez para da ostanu podstanari: Vlasnici stanova cene dižu i zbog pohlepe i bezobrazluka
Foto: Pixabay
To je pokazala anketa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prenosi list Nova.
U anketi je učestvovalo 410 studenata, od toga 53 odsto sa Univerziteta u Novom Sadu, 41 odsto sa Univerziteta u Beogradu i pet odsto sa drugih univerziteta u Srbiji.
Najveći broj ispitanika tokom školske godine živi u garsonjeri ili jednoiposodnom stanu.
 
Za odabir stana najbitniji su im cena zakupnine, zatim mesečni troškovi stana, lokacija, enterijer, pa kvadratura.
 
Maksimalan mesečni budžet studenata za zakup stana bio je između 100 i 200 evra, dok su zakup stana u proseku plaćali 200 evra.
 
Anketirani studenti Univerziteta u Beogradu u najvećem procentu iznajmljuju stanove, dok studenti Univerziteta u Novom Sadu najvećim delom žive u kući ili stanu koji je u vlasništvu njihovih roditelja.
 
Kao najčešće razloge poskupljenja studenti navode inflaciju, dolazak državljana iz Rusije i Ukrajine, ali i "pohlepu i bezobrazluk vlasnika stanova".
 
Najveći broj anketiranih studenata, njih 53 odsto procenjuje da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od do sada predviđenog zakupa nekretnine u kojoj će stanovati.
 
Maksimalno prihvatljivo povećanje cene zakupa na mesečnom nivou za većinu ispitanika bi bilo do 50 evra.
 
Ako cene zakupa nastave da rastu, čak polovina studenata navodi da će morati da nađe honorarni posao, a 38 odsto njih da će morati da se vrati u mesto prebivališta koje je van grada u kojem studiraju. 
  • Marko

    01.08.2022 12:47
    Ne prijavljujem nista
    Da podelim moje iskustvo sa podstanarima od pre 4 godine.
    Uredno sam ljude prijavio na adresu jer im je trebalo zbog posla itd. Uredno sam prijavio porez.
    Sve je bilo ok dok nisu ostali bez posla, zbog tog ugovora nisam mogao da ih izbacim. Nisu placali racune 6 meseci a kamoli kiriju a ja sam uredno dobijao da platim porez.
    Na kraju smo se dogovorili, JA SAM NJIMA PLATIO 500e da dobrovoljno napuste stan jer je drzava bila 100% na njihovoj strani. Znaci poludeo sam.
    Nikad vise necu prijaviti na adresu ni platiti porez. Kada mene drzava tretira kao kriminalca druge mi nema.
  • Novosađanin

    31.07.2022 10:37
    Može porez
    I 40% ali da plaćaju podstanari pa neka uživaju što pune buđet kad su pametni samo po dzepu kirija +porez + depozit može i na račun, a ne jel može manje jel može jeftinije, u evropi koju toliko želite ni ne smete da pitate da spusti cenu u nemačkoj 3 kirije unapred + depozit i to ako te pusti
  • Novosađanka

    29.07.2022 13:05
    Evo
    Studirala sam u Somboru i delila stan sa 4 devojke na periferiji Sombora. Išla sam svugde peške i dobijala džeparac od roditelja 1000 dinara nedeljno. Završila sam fakultet u roku! Mom drugaru mama kupila stan u centru Novog Sada, deset godina je studirao komparativnu književnost, jedva je završio. On sad radi u Izvršnom veću naravno, ja ne radim u struci! Sirotinja bolje da ni ne studira

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti