VIDEO: Aktivisti zahtevaju da unutrašnja kontrola MUP-a preispita postupanje policije na protestu

Grupa novosadskih aktivista predala je pritužbu na postupanje policajaca tokom protesta protiv GUP-a, 21. jula, kod Skupštine Vojvodine.
VIDEO: Aktivisti zahtevaju da unutrašnja kontrola MUP-a preispita postupanje policije na protestu
Foto: 021.rs
Aktivistkinja Marija Srdić kaže da u proteklih nedelju dana nisu dobili informacije od državnih ustanova da li se ispituje ko su osobe koje su bile nasilne prema građanima. Jedino su iz medija saznali da Osnovno javno tužilaštvo i Zaštitnik građana "nešto ispituju". 
Aktivisti se žale na nepostupanje policije, jer su, kako tvrde, pripadnici privatnog obezbeđenja "prekoračili svako moguće zakonsko ovlašćenje i policija nije reagovala na njihovo ponašanje".
 
"Posebno smo se fokusirali na način na koji su pripadnici privatnog obezbeđenja postupali protiv dvojice aktivista i tražimo da unutrašnja kontrola ispita detalje tih događaja. Posebno nas zabrinjava što je i na samom događaju bio i načelnik Policijske uprave Novi Sad i na neki način koordinirao aktivnosti, smatramo da se i njegova aktivnost u prekoračenju ovlašćenja privatnog obezbeđenja mora ispitati", navodi Srdić. 
Ona poručuje da su ih pripadnici unutrašnje kontrole saslušali i da su bili potpuno profesionalni.
 
"Sav materijal će proslediti njihovom centralnom telu u Beogradu i tamo će se odlučiti koji će inspektori raditi na ovom slučaju. Ostavili smo im sve kontakte i ako ova ekipa bude radila, pozvaće nas da damo dodatne informacije, ako je potrebno", kaže Srdić.
 
Prema njenim rečima, unutrašnjoj kontroli su, osim prijave, ostavili i sav dokazni materijal koji imaju, snimke i fotografije i dodala da je ovo samo prvi korak, kao i da će se obratiti i drugim državnim organima.  
 
 
Nakon što su predali prijavu u stanici policije u Pap Pavla, aktivisti su istovremeno pozvali sve sugrađane da se večeras u 19 časova pojave na istom mestu na "Buni protiv mafije". 
Na ovom protestnom okupljanju, koji su podržale organizacija, opozicione stranke i javne ličnosti, osim nastavka borbe protiv Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, tražiće se i odgovornost za nasilje nad građanima ispred Skupštine. 
 
U pozivu je navedeno da je "Novi Sad, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP-u na protestu 21. jula, odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno". Organizatori "Bune" zahtevaju da se procesuiraju sve osobe koje su kršile zakon tokom protesta prošlog četvrtka. 
  • David

    19.12.2022 12:46
    jel neko reagovao do sada?
    Da li ima nekog logičnog objašnjenja posle nekoliko meseci ili je samo aktuelno dok se ne zaboravi
  • Mare

    21.10.2022 07:50
    Policija je jaka samo protiv nenaoružanih civila! Tuku babe, žene... Da ih pošalješ na KiM, svi vi se razbežali
  • RIP Novi Sad

    20.10.2022 13:24
    @Beograd
    Bagra koja divlja i ruši je na vlasti.
    To što likujete je izraz sadizma, blago vašim ukućanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti