Ministarstvo o subvenciji za prvi stan: Mame da dostave predugovor, a ne ugovor

Uslov za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime.
Ministarstvo o subvenciji za prvi stan: Mame da dostave predugovor, a ne ugovor
Foto: 021.rs

To je saopštilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, dodajući da je uslov i to da je dete rođeno tokom 2022. godine.

"Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći države, neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se oglasilo povodom informacija da je nekoliko majki ostalo bez subvencija za stan. Majke su navodile da su, zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit, morale sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev.
"Кomisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države", tvrdi Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.
 
Oni pozivaju zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije. 
 
Novosađanka koja je odbijena za subvenciju navela je, međutim, da je službenik gradske uprave zadužen za prijem zahteva za subvenciju za kupovinu prvog stana rekao da može da preda i kupoprodajni ugovor.
 
"Mi smo postupali po uputstvu referenta kojeg je postavilo ministarstvo i koji je zadužen za podnošenje zahteva za subvenciju na teritoriji Novog Sada. On je navodno pre svakog našeg koraka proveravao kako i šta treba sa Ministarstvom za rad i potvrdio nam je da možemo da podnesemo ugovor o kupoprodaji stana uz zahtev. Zbog toga su nas na kraju odbili", ispričala je Anja Janković za N1.
 
Marina Pavlović iz Novog Sada ističe da je njena banka zahtevala potpisan kupoprodajni ugovor da bi odobrila kredit. A država, da bi odobrila subvenciju, traži dokaz da je kredit odobren, ali da ugovor još nije potpisan.
 
O iskustvima ovih žena sa državnim aparatom čitajte OVDE.
  • Adv

    02.08.2022 10:24
    @pravnik sa privatnog
    Deder prelistaj malo te bojanke iz kojih si učio a tvoju diplomu možeš lepo da iskoristiš za potpalu za roštilj - toliko vredi.
    Vrlo dobro sam upoznat sa "znanjem" studenata sa privatnih "pravnih" koji se nisu pomučili ni za jedan ispit. Da ne pričam da isti verovatno nisu u stanju da polože jedan dvosemestralni ispit tipa obligaciono ili uoravno pravo.
    Ja vas sa privatnih iz principa ne zovem kolegama - mi smo barem naše diplome teškom mukom stekli a ne na abc zaokruživanje.
    Pozdravi sudiju kada ga budeš odveo na ručak ;)
  • T

    02.08.2022 09:28
    T
    Od ove SNS sekte nista neuzimati! I crno ispod nokta bice vam naplaceno u trecem kolenu!!!
  • Liman 3

    02.08.2022 07:05
    Bagra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti