FOTO: Planira se nadogradnja nekadašnjih samačkih hotela u Ljermontovoj

Grad je na rani javni uvid stavio izmene regulacionog plana kojim se predviđa da nekadašnji samački hoteli u Ljermontovoj dobiju po još jedan sprat.
FOTO: Planira se nadogradnja nekadašnjih samačkih hotela u Ljermontovoj
Foto: 021.rs
Plan se, kako se 021.rs uverio, našao na uvidu u isto vreme kada već postoji zahtev za rekonstrukciju jedne od dve zgrade na Grbavici. 
 
Kako se može videti iz dokumentacije, na javnom uvidu se nalazi deo Plana detaljne regulacije blokova oko ulice Danila Kiša koji se odnosi na parcela 3528 i 3529 u Katastarskoj opštini Novi Sad II površine 993 kvadrata što su faktički zgrade u Ljermontovoj 2 i 4. 
Urbanisti navode da je za stambene zgrade u tom delu grada dozvoljena visina do šest spratova sa potkrovljem i predlažu da se postojeće trospratnice nadzidaju za jednu etažu u vidu potkrovlja, što je u skladu sa urbanističkim planovima.
 
Ovde se radi o zgradama koje su sagrađene pre šezdesetak godina kao samački hoteli sa po oko 80 soba i u proseku imaju 12 kvadrata sa zajedničkim kupatilima. Ovde su živeli radnici raznih tada društvenih preduzeća, kao i državnih ustanova, a vremenom su se uselile i porodice koje su prethodnih decenija postale i vlasnici. 
Uvidom u katastar, 021.rs je video, da je veći deo - više od 160 stanova u privatnom vlasništvu, dok se deo nalazi u posedu Grada Novog Sada i njih koristi pretežno Centar za socijalni rad. Takođe, neki stančići su pod hipotekom ili u imovinsko-pravnim sporovima, ali i u vlasništvu Infrstruktura železnica Srbije i još nekih uglavnom propalih nekadašnjih privrednih giganata, kao što je bio Jugodent i čija imovina i do danas nije u svim slučajevima podeljena ili prodata zbog raznih uglavnom sudskih sporova. 
 
U samom predlogu plana se navodi da je u Ljermontovoj 2 i 4 evidentiran veliki broj stambenih jedinica izuzetno malih površina, loših higijenskih i saniranih uslova, jer neke stambene jedinice imaju svoje sanitarne čvorove dok većina koristi zajednički sanitarni čvor. Zaključuje se da stanovanje u ovim zgradama spada u kategoriju "substandardnog stanovanja".  
 
 
Izradu plana je naručila firma "Brkanlić inženjering" i Urbanizam navodi da se izrada radi kako bi se preispitalo postojeće stanje na odnosu na inicijativu investitora. 
 
- Planom će se omogućiti realizacija planirane nadogradnje, uz uvažavanje lošeg imovinskog statusa stanata i boniteta objekta, a u cilju unapređenja kvaliteta života sadašnjih i budućih korisnika. U skladu sa zahtevom investitora i stanjem objekta planom bi se zadržao režim nadogradnje i ukinula obaveza ostvarivanja prosečne površine stambene jedinice od 60 kvadrata, kao i obaveza proširenja postojećih stambenih jedinica pripajanjem novoformiranim površinama u potkrovnoj etaži. Utvrđuje se minimalna površina stambene jedinice od 26 kvadrata za nadograđeni deo objekta - navodi se u predlogu gradskih urbanista.  
 
Kažimo da se ovaj plan našao na ranom uvidu u trenutku kada je Gradskoj upravi za urbanizam i i građevinske poslove podnet zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju Ljermontove 4 koju u ime Stambene zajednice podneo zastupnik Milan Brkanlić, koji je i vlasnik firme koja je tražila izmene plana. 
 
Uprava za urbanizam, kako se uverio 021.rs, nije do sada odobrila lokacijske uslove jer nisu ispunjeni formalni uslovi jer dokumentacija nije bila ispravna. 
 
 
Dodajmo i da se na samoj lokaciji vidi da se već izvode neki radovi na krovu Ljermontove 4, jer okolo ima građevinskog materijala, kao i dizalica za podizanje istog na krov zgrade. Dok je ekipa 021.rs boravila na lokaciji, nije bilo radnika i sve je izgledalo kao da  su prekinuti radovi, a takođe nismo primetili nikavu građevinsku tablu. 
 
 
Konceptualni predlog plana se može pogledati do 15. avgusta u prostorijama Mesne zajednice "7. juli" u Miše Dimitrijevića 74a, kao i prostorijama Urbanizama na Buelavru cara Lazara 3, odnosno na sajtu Novog Sada OVDE i sajtu Urbanizama OVDE
 
Primedbe i sugestije na plan se podnose Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 u pisanoj formu do 15. avgusta. 
 • Milica

  24.07.2023 14:46

  Budž varijanta i lepa zarada za stanove od kartona!
 • Aleksej

  04.08.2022 14:19
  Srpska Nepismena Stranka
  Da li su normalni? Pa to treba porusiti, a ne nadogradjivati. To su SOBE! a ne stanovi, sa zajednickim WCom i kupatilom na spratu...
 • urbanista

  04.08.2022 14:00
  pamet u glavu
  ove zgrade jedva same sebe drze,kakva nadogradnja,srusite to,napravite nesto novo sa parkinzimai etazom ispod zemlje za garaze,inace da nema tog rugla od tih zgrada veoma lepa lokacija,pa sta i ako je groblje pored tu sve to moze lepo da se sredi,uostalom moja baba je govorila ne boj se sinko mrtvih vec zivih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti