Novosadski inspektori na e-biciklima uskoro će "loviti" one koji prave prekršaje

Novi Sad uskoro dobija deset električnih bicikala sa kamerama za evidentiranje nepropisnog parkiranja i drugih saobraćajnih prekršaja.
Novosadski inspektori na e-biciklima uskoro će "loviti" one koji prave prekršaje
Foto: Pixabay

Ugovor vredan 13.434.000 dinara sa PDV-om Grad je sklopio sa novosadskim preduzećem "Ada System", koje i inače dobija razne poslove vezane za digitalizaciju i nabavke softvera u Novom Sadu.

Ovo preduzeće je, između ostalog, bilo zaduženo za servisiranje i održavanje računarske opreme u Gradu, digitalizaciju dokumentacije "Voda Vojvodine", kao i nabavku mrežne opreme za Službu za zajedničke poslove Grada. 

Kako se navodi u tenderskoj specifikaciji, dobavljač je dužan da dostavi deset bicikala sa kamerama. Materijal rama bicikla treba da bude aluminijum, a boja bela. 
 
Bicikl treba da ima domet od najmanje 110 km, da s elektro-pogonom ide najmanje 25 km/h, da poseduje LED svetla napred i pozadi, te da budu ispunjeni i određeni uslovi za montiranje kamere.
 
Bicikli treba da budu opremljeni LCD displejima, da imaju minimalno devet brzina, te da su proizvedeni najranije 2021. godine. 
 
Sva vozila moraju da budu opremljena sa minimalno dve ANPR kamere sa integrisanim infracrvenim svetlima koja omogućavaju rad u noćnim uslovima. Mora da bude moguće automatsko deljenje podataka sa centrom.
 
Uz to, firma "Ada System" obezbediće i softverski paket za upravljanje komunikacijom, uređajem i prenos podataka. Dodatno, softver treba da omogući prepoznavanje registarske oznake svih evropskih zemalja, kao i integraciju sa sistemom za naplatu parkinga i obradu prekršaja. 
 
Garantni rok za bicikle, kamere i softver je najmanje dve godine. 
 
Novosadski pandan "Oku sokolovom", koji je sistem praćenja u Beogradu i u još nekoliko gradova, Novosadska biciklistička inicijativa nezvanično je nazvala "Vrabac". NSBI se nada da će ovo biti dobar primer i drugim lokalnim samoupravama u Srbiji i regionu.
Inače, Služba za zajedničke poslove Grada je u isto vreme tražila i pet motornih vozila za iste potrebe, ali još uvek nema obaveštenja o završetku ovog tendera, iako je rok za podnošenje ponuda bio 25. jul.
 
Grad je tražio pet novih, belih motornih vozila sa kamerama za evidentiranje prekršaja, snage motora od najmanje 60 KW, EURO 6 ili noviji tip.
 
Predmet nabavke bili su benzinci sa manuelnim menjačem, sa senzorima za upozorenja, opremljeni kamerama visokih rezolucija sa snimanje i analizu sadržaja, na način da kamere neprestano snimaju u punoj rezoluciji kada je uređaj u radu.
  • ZOZONE

    11.08.2022 21:55
    kaznjavaj bahate primitivce
    Kasnim na clanak, jer ga nisam viddeo nekim cudom. Jedva cekam da "Oko Sokolovo" zazivi i u NS. Samo je potpuno retardirano da ne budu automobili, a ako treba za neke uze ulice i skuteri. Tacnije pet je nedovljno za Novi Sad. Bicikli su potrebni zbog bahacenja vozaca automobila i pesaka po biciklistickim stazama. Novom Sadu treba vise kategorija prevoznih sredstava da bi evidentirali huligansko i bahato ponasanje u saobracaju. Iz istog rzaloga bi trebale da rade i kamere na raskrsnicama, koje snimaju, ali se ne koriste za kaznjavanje prekrsaja u saobracaju.
  • Vladan

    11.08.2022 10:09
    @Detelinarka

    "evedentovati"?
    "bicikli"?

    Ala su nam pismeni inspektori... Nego ti se bolje brini gde ćeš to sokoćalo vezati, i kakvog ćeš ga zateći kad se vratiš.
  • Zemlja čudesa

    11.08.2022 09:09
    Zašto ste "loviti" stavili pod navodnike? Pa oni to zaista i rade, s tim što im krupna divljač uvek izmakne pa ostane samo sitnež da plaća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti