Još dve raskrsnice u Novom Sadu dobijaju kamere koje beleže saobraćajne prekršaje

Grad će ove godine još dve raskrsnice opremiti video nadzorom koji će omogućiti evidentiranje saobraćajnih prekršaja, saznaje 021.rs.
Još dve raskrsnice u Novom Sadu dobijaju kamere koje beleže saobraćajne prekršaje
Foto: 021.rs

Ovi radovi su deo Programa koji je usvojio Gradski savet za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, a koji je vredan skoro 131 milion dinara.

Novac za Program korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja prikuplja se od naplaćenih kazni na teritoriji Novog Sada, a procena je da će se ove godine sakupiti 113 miliona dinara, dok je ostatak od skoro 18 miliona višak iz prošle godine.

Najveći deo sredstava - 40 miliona dinara, što je gotovo trećina, otići će za izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Rumenke, koja će se raditi zajedno sa Upravom za građevinsko zemljište i investicije (UGZI). 
 
Po vrednosti zatim sledi investiranje 16,5 miliona dinara u nabavku video nadzora na dve raskrsnice. Kako se navodi, kamere sa softverom koje detektuju brzinu kretanja automobila, prolazak kroz crveno svetlo, nepropisno skretanje u raskrsnici, korišćenje trake za javni prevoz i drugo, treba da se postave na raskrsnici Rumenačke i Bulevara kralja Petra I, kao i Bulevara oslobođenja i Bulevara kralja Petra I. 
 
Ovo je nastavak postavljanja novih kamera koje je započeto prošle godine izdvajanjem 15,5 miliona dinara sa PDV-om za instalaciju novih kamera i softvera na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, kao i na raskrsnici Partizanske, Temerinske i Puta Šajkaškog odreda. Ove kamere još ne rade jer je rok za postavljanje devet meseci, a ugovor je, nakon tendera, potpisan početkom decembra. 
 
O sistemu kamera za video nadzor 021.rs je pisao u nekoliko navrata. Kakav će softver biti korišćen u ovom sistemu, ko može da očekuje kazne i detalje namere Grada da se izbori s problemima u saobraćaju saznajte na OVOM LINKU. Takođe, o tome zašto se ne koriste postojeće kamere više smo pisali OVDE, kao i OVDE
 
Ostatak novca iz Programa ide za različite obuke i edukacije više kategorija građana - u iznosu od skoro 18 miliona dinara, za razne poslove na promociji bezbednosti saobraćaja kroz medije i druge načine komunikacije sa javnošću ide 23 miliona, a osam miliona dinara biće dato za izradu analiza iz domena saobraćaja.
 
Takođe, predviđeno je da se sa 2,5 miliona dinara kupi sanitetsko vozilo za Hitnu pomoć, sa 1,2 miliona dinara uređaj za ispitivanje prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu za potrebe saobraćajne policije i još oko 5 miliona za naknade članova Komisije, službena putovanja i druge troškove rada Saveta. Ostatak novca su troškovi nezavršenih programa iz 2021. godine, koji će stići na naplatu ove godine jer tek treba da budu završeni.
  • Boco

    14.02.2022 08:54
    Branka bajica
    Rešite ulicu Branka Bajica. Uska, uski parkinzi sa obe strane, sa obe strane puta parkirana vozila. Iako ima ležečih policajaca juri se i po 100 lm na sat. A na izlazu na bulevar evrope postavite semafor. Masovno se skrece levo gde je zabranjeno. Napravite nešto dok ne bude kasno.
  • Fuj

    12.02.2022 21:39
    Samo udri
    Semafori u vecem delu Novog Sada su po nekom mom misljenju namesteni na 60 km... Tako da zeleni talas i ne moze da postoji.
    Prosto, ono sto se meni ne svidja je to sto te kamere ne sluze za mafijase, poslanike, policajce... Nego samo za nas vozace, koliko samo nas proleti kroz zuto, a putevi su uzasni. Partizanska/ Temerinska, Rumenacka/Partizanska, Temerinski put sve do Rodica,Kej, Danubius, Kvantas... To su tako losi putevi, ali njima treba kesa... 100€ treba nadoknaditi...
  • Ibro dirke nas

    12.02.2022 19:55
    Rupe
    Kamere su za snobove koji imaju popravljene i sanirane kolovoze. Mi bi trebali popraviti, obeleziti i urediti osnovnu infrastrukturu. Kamere dolaze na kraju, sada ce sluziti samo da neko zaradi na njihovoj prodaji gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti