Novi Sad uvodi novi sistem za snimanje saobraćajnih prekršaja, postojeći godinama u fazi testiranja

Novi Sad će u narednom periodu dobiti novi sistem video-nadzora za evidentiranje saobraćajnih prekršaja i kažnjavanje prestupnika, konkretno za prekoračenje brzine i prelazak na crveno svetlo.
Novi Sad uvodi novi sistem za snimanje saobraćajnih prekršaja, postojeći godinama u fazi testiranja
Foto: 021.rs
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije će putem tendera, a po principu "ključ u ruke", ponuđaču koji ispuni uslove dodeliti posao izrade kompletnog sistema za detekciju prekršaja u saobraćaju, koji će koristiti i Grad Novi Sad i MUP.
 
Na dve lokacije postaviće se nove kamere - na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, te na raskrsnici Partizanske, Temerinske i Puta Šajkaškog odreda. Na obe lokacije planirano je postavljanje po četiri kamere za snimanje u svim smerovima, ali će se na sistem vremenom povezati i preostale saobraćajne kamere u Novom Sadu.
 
Sistem je prvenstveno namenjen automatskom prepoznavanju registarskih tablica motornih vozila, detektovanju i dokumentovanju prolazaka svih vozila, te za obradu i procesuiranje saobraćajnih prekršaja motornih vozila. Grad Novi Sad će snimke koristiti kao osnovu za planiranje saobraćaja u budućnosti, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
 
"Ključ u ruke" podrazumeva da će izabrana firma uraditi ceo projekat, ishodovati dozvole od nadležnih, izgraditi sistem i pustiti ga u funkciju nakon tehničkog prijema u MUP-u. 
 
Kao ciljevi ovakve novine u evidenciji saobraćaja navode se povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, smanjenje broja poginulih i saobraćajnih nezgoda, kontrola brzine, harmonizacija saobraćajnog toka i smanjenje materijalne štete koja nastaje u saobraćajkama. Planirano je da sistem bude u mogućnosti da snimi apsolutno svako vozilo, bez mogućnosti zaklanjanja u saobraćajnim trakama. 
 
Sistem će generisati fotografije i klipove (ne kraće od 20 sekundi) sa vizuelno vidljivim tablicama i detektovaće prolazak vozila pri brzinama do 240 kilometara na čas. Informacije će biti dostavljane MUP-u i čuvane u periodu od tri godine. Ukoliko se dogodi da je kamera neispravna, u centralu će se slati alarm o tome. 
 
Lokalni server nalaziće se u policijskoj upravi u Pap Pavla, a sistemu će pristup imati i operateri u policiji koji će raditi verifikaciju saobraćajnog prekršaja. 
 
"Na osnovu vizuelne provere dobijenog izveštaja o saobraćajnom prekršaju, operater treba da ima mogućnost korigovanja pojedinih karaktera u prepoznatoj registarskoj tablici ili odbacivanja detektovanog prekršaja uz napomenu - objašnjenje, kao neosnovanog. Potrebno je ponuditi softversko rešenje ili nezavisan softverski alat koji ima funkciju 'zamagljivanja' dela scene na fotografijama saobraćajnog prekršaja, odnosno da ima na raspolaganju alat koji će omogućiti da se 'zamagli' određeni deo scene koji nije relevantan kao deo detektovanog prekršaja (npr: lice vozača, suvozača vozila koje je učinilo prekršaj, lica i vozila koji nisu deo detektovanog prekršaja, objekti ili deo scene), a nalaze se na fotografiji, odnosno, snimku. Pri tome, na sistemu se čuva originalan podatak bez 'zamagljivanja'", navodi se u konkursnoj dokumentaciji Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.
 
Obrasci za saobraćajne prekršaje koji su uključeni u konkursnu dokumentaciju:
 
 
Ceo posao koštaće 12,9 miliona dinara bez PDV. Tender je otvoren do 12. novembra.
 
Podsetimo, kako je 021.rs pisao u maju, saobraćajne kamere u Novom Sadu zvanično ne bi trebalo da su uopšte u funkciji. 
 
"Sistemi za automatsko evidentiranje prekršaja, koji podrazumevaju i kamere sa softverom za analitiku, u ovom momentu se nalaze u fazi testiranja i nisu u upotrebi", naveli su za 021.rs u "Informatici" pre nekoliko meseci. 
 
Zbog čega se nabavlja novi sistem kad je aktuelni godinama "u fazi testiranja" 021.rs će ispitati u narednom periodu.
  • Vidan

    23.10.2021 19:53
    Kazne
    Ajte smislite manju cenu goriva ili teh pregled,ulažete samo kako gradjane da kažnjavate!
  • Pawlle

    22.10.2021 23:34
    Evo posao za bracu
  • Mirko

    22.10.2021 23:28
    Samo nigde snimka sa naplatne rampe Doljevac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti