VIDEO: Pogledajte dokle je stigla gradnja mosta na Fruškogorskom koridoru kod Petrovaradina

Na obali Dunava između Petrovaradina i Kovilja već gotovo tri meseca traje gradnja pomoćne konstrukcije koja će služiti za gradnju mosta na Fruškogorskom koridoru.

Portal Gradnja.rs je obišao gradilište i napravio snimke iz drona koje pokazuju dokle se stiglo sa radovima. Čini se da je veći deo konstrukcije oba kraka pri kraju i da sada sledi i sama gradnja 1.765 metara dugog mosta preko Dunava koji će biti peti prelaz preko ove reke u Novom Sadu. 

Ova konstrukcija se gradi istovremeno na obe obale Dunava i služiće za izlivanje stubova Fruškogorskog mosta. 

Ova privremena konstrukcija se sastoji iz dva dela. Severni krak je dug 278,4 i širok sedam metara, dok je južni krak dug 355 i širok sedam metara. Za glavne stubove oba kraka, sa obe strane, biće izvedene pomoćne grane privremene konstrukcije. 
 
 
U privremenoj građevinskoj dozvoli koja važi šest meseci i koju su "Putevi Srbije" dobili u ime izvođača "China Road and Bridge Corporation (CRBC)" pisalo je da je vrednost ovih radova gotovo 80 miliona dinara, bez uračunatog PDV-a. 
 
Za gradnju mosta, koliko je poznato, još nisu izdate dozvole, a prilikom nedavnog obilaska gradilišta, državni i lokalni funkcioneri nisu ništa precizirali o rokovima za završetak radova. Jedino su rekli da nije važno da li će biti u decembru 2024. ili aprilu 2025. godine, već da je važno da most bude kvalitetno sagrađen.
 
Ipak, ono što je poznato je da radove na ovom petom mostu preko Dunava kod Novog Sada izvodi kineski CRBC, i da kada bude sagrađen, a okvirni rok je oko tri do tri i po godine, biće deo Fruškogorskog koridora čija gradnja je najvidljivija u delu pripremnih radova za bušenje tunela ispod Iriškog venca. Cena gradnje mosta nije poznata, dok ceo projekat košta 715 miliona evra i finansira se iz kredita kineske banke.
  • /

    11.08.2022 14:30
    /
    @svetozar miletic
    'kod raskrsnice za popovicu' si sve rekao
  • Sava Mali

    10.08.2022 21:50
    Eto pameti
    Most za tranzit treba praviti na potezu izmedju Backe Palanke i Beocina. A ovaj u NS kod mornarice i nije neophodan.
  • Eh

    09.08.2022 23:02
    Ovakav most treba da je na krajnjoj periferiji do koga bi vodila obilaznica a ne u samom gradu jer ce putni pravac biti opterecen kamionima,potpuno nelogicno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti