FOTO, VIDEO: Vodostaj Dunava na istorijskom minimumu? Ovako izgledaju obale kod Novog Sada

Vodostaj Dunava kod Novog Sada je već duži period na niskom nivou, ali statistički podaci pokazuju da je još dosta daleko od apsolutno zabeleženog minimuma.
 FOTO, VIDEO: Vodostaj Dunava na istorijskom minimumu? Ovako izgledaju obale kod Novog Sada
Foto: 021.rs

Ekipa 021.rs je obišla obale Dunava kod Šodroša i Kameničke ade, Oficirca, naselja Dunavac u Petrovaradinu, kao i u Sremskim Karlovcima i čini se da pecarošima, kao i kupačima ovako nizak vodostaj nije neki poseban problem.

Iako je pre nekoliko dana ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio da je nivo Dunava dostigao istorijski minimum, višedecenijski podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da vodostaj Dunava kod Novog Sada nije trenutno nešto mnogo niži nego što se može očekivati za ovaj deo godine ili uopšte kada je nizak vodostaj. Naravno, treba napomenuti da je ovo Momirović rekao u Čortanovcima, a baš na tom mestu RHMZ nema merno mesto.
 
Sadašnji vodostaj Dunava, koji već nekoliko dana nešto viši od onog krajem jula kada se vrteo oko nule, trenutno je 20 cm. Kada se pogledaju statistički podaci, za ovaj period je ovo neka redovna situacija, mada je tokom proteklih sto godina mnogo češće bila situacija da vodostaj kod Novog Sada tokom druge polovine godine bude u minusu, što sad nije slučaj. 
 
 
Pomenimo da je apsolutni minimum vodostaja kod Novog Sada bio - 134, što je zabeleženo 10. januara 1909, a proteklih decenija se u više navrata dešavalo da ide u minus, ali retko je prelazio oko -70. Tako da Dunav ima još dosta da opada kako bi bio ugrožen i rečni saobaćaj. Kako se moglo videti na reci na mestima koje su reporteri 021.rs obišli, njom redovno prolaze trgovački i turistički brodovi. 
 
 
Plovidba je zapravo otežana kod Dunavca jer je vodostaj nizak za prolazak čamaca, ali još mogu kod Kameničke ade ili u Sremskim Karlovcima i na drugim mestima da isplove na reku. Nasukanih čamaca je jako malo i uglavnom se nalaze na privezima uz Ribarsko ostrvo.
 
 
Ono što je od ljudi koji borave uz reku 021.rs mogao čuti jeste da im se ne čini da je vodostaj preterano nizak za leto, već da je niži od godišnjeg proseka, tj. da je tokom dosadašnjeg dela 2022. generalno niži, a da se nadaju da će uskoro biti padavina kako bi Dunav bar malo išao gore. 
  • Mornar

    13.08.2022 12:47
    Ozonski omotac
    Dragi moji problem je mnogo ozbiljniji nego što pišete. Ko štiti našu dragu jedinu zemlju? To je ozonski omotac, on je oštećen i NEMOZE da se zemlja brani. Prekomerno zagađenje i ratna dejstva su glavni razlog. Biće skoro propast sveta ako neprestanemo da zagadjujemo našu okoliku.
  • Gaga

    13.08.2022 09:23
    Fekalije odrzavaju vodostaj
  • LoL

    12.08.2022 21:55
    ne lupaj
    Ma tako je Dule, ja evo pre 15 godina pesacio od Crnog mora sve do Svarcvalda, pola metra najdublje, jedino na Djerdapu je jedan metar bilo duboko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti