FOTO: "Zelenilo" poseklo breze na Žitnom trgu, kaže - zbog ekstremne suše

Radnici Gradskog zelenila su posekli nekoliko breza pored zgrade PIO fonda na Žitnom trgu.
FOTO: "Zelenilo" poseklo breze na Žitnom trgu, kaže - zbog ekstremne suše
Foto: 021.rs

Drveće je uklonjeno bez ikakve najave i na iznenađenje stanovnika ovog kraja.

Građani koji su se javili 021.rs su naveli da su ove posečene breze bile jedne od poslednjih nekoliko prostalih stabala ne samo na ovom trgu, već na celom pravcu koja ide od Zmaj Jovine ulice preko Miletićeve, Vojvode Bojovića, Žitnog tga i Ulice Braće Jovandić, pa sve do Bulevara kralja Petra I. 

U Gradskom zelenilu za 021.rs su kao razlog za seču breza naveli da su bile suve usled ekstremne suše. Međutim, u ovom preduzeću nisu dali ni jednu dodatnu reč objašnjenja.
 
 
U ostatku dopisa Zelenila poslatom 021.rs se navodi niz rečenica o tome da je suša prisutna poslednjih nekoliko meseci u Novom Sadu i daju podaci o količini padavina i radu zalivnog sistema na nekoliko lokacija u gradu. 
 
Iako ovi podaci nisu objašnjenje zašto su posekli breze na Žitnom trgu, 021.rs će ih ovde preneti kako bi javnost videla ceo odgovor gradskog preduzeća koje treba da brine o zelenim površinama u gradu:
 
"Pogoršani uslovi za preživljavanje biljaka na zelenim površinama u Novom Sadu
 
Breze za koje ste pitali su bile suve kao posledica ekstremne suše. Padavine su jedan od najvažnijih klimatskih elemenata. Na širem području Novog Sada, usled nedovoljnih količina padavina u jesenjem i zimskom periodu (izostanka snežnog pokrivača ), značajno smanjenih padavina tokom proleća 2022, kao i usled suše u 2021, beleži se deficit vlage u dubljim slojevima zemljišta.
 
Uvidom u analize vlažnosti - monitoring suše koji sprovodi Republički hidrometeorološki zavod Srbije, ocena uslova vlažnosti za Novi Sad je definisana kao ekstremna suša (-2,326 < SPI < -1,645 ). Vrednost indeksa SPI (standardizovani indeks padavina) se koristi za ocenu stanja vlažnosti zemljišta, odnosno kao indikator poljoprivredne suše.
 
Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je 2021. godine izvršio analizu sadržaja vode u zemljištu na tri lokaliteta (Futoški park, Limanski park, Bulevar Evrope) u tri nivoa. Sadržaj vlage u zemljištu se kretao u sladećim intervalima: 
 
- na dubini od 10cm od 2,2 - 5,2%
- na dubini od 30 cm od 3,4 - 6,7%
- na dubini od 50 cm od 1,3 – 7,8%
 
Sadržaj vode u zemljištu ne bi smeo da bude ispod 10% kako bi se fiziološki procesi u biljkama normalno odvijali. 
 
Značajan deficit vode u zemljištu smanjuje intezitet životnih procesa u biljkama što kao posledicu može imati pojavu sušenja biljaka.
 
Tokom 2022. godine JKP 'Gradsko zelenilo' Novi Sad sprovodi redovne mere zalivanja od marta 2022. kada je i izvršeno prolećno prihranjivanje (dodavanje hranljivih materija) svih novoposađenih sadnica. Tokom aprila i jula uz redovne mere zalivanja, izvršeno je i folijarno prihranjivanje više drvoreda u Novom Sadu. 
 
Zalivanje i prihranjivanje se od početka sezone obavljalo u I i III smeni sa tri autocisterne, tri traktorske cisterne i jednom Iveko daily cisternom. Prosečna količina vode koju biljke dobijaju dnevno iz cisterni (voda je iz bunara) je oko 120.000 l, kojom se zalije oko 1.500 stabala dnevno, šiblje, cvetne gredice, kupe, valjci, žardinjere...Zbog ekstremnih vremenskih uslova uvedeno je i zalivanje u II smeni, dodatno će se zalivati parkovi koji nemaju zalivne sisteme.
 
Javne zelene površine se zalivaju pomoću zalivnih sistema na Staničnom trgu, Sunčanom keju, Bulevaru Evrope, Dunavskom parku, kao i Futoškom i Limanskom parku. U narednom periodu počeće da radi i sistem za zalivanje u Novom parku.
 
S poštovanjem,
 
JKP 'Gradsko zelenilo'
Novi Sad
  • Natasa Detelinara

    12.08.2022 17:57
    Za brizne "ekologe"
    Au bre , vi mora da nemate ni sopstvenog zivota,ni problema ,a jos manje imatelepote i dobrote u svom zivotu ako mozete samo da vidite ono loše,i uporno tim očima trazite lose , a dobro i lepo ne komentarisete niti vidite.
    Jadni li ste..jadni..
    Novi sad je prelep..ima sve sto jednom gradu treba...kome treba prašuma i šuma nek ide iz grada samo par kilomwtara dalje ima šume i drveća preko mosta i uz dunav koliko hocete pa se selite tamo, agrad ostavite i onima koji bi da videnesto drugo osim vasim zlobnim ocima da kritikujete sve sto ova vlast radi!! Da sade jedno na drugo i to vam nebi valjalo!!!
    A drugo, vidim davam nuklearke kao ni kosovo ni sve bliza katastrofa svetskih razmera uopste nije bitna...
    Bitno je samo naci negativno II brze bolje popljuvati..
    Budote srecni da zivite u srbiji,budite da srecni jer zivite u zemlji gde mozete svakodnevno pljuvati neciji rad i vlast,budite srecni jer vam tavladt nedozvoljava da osetite globalnu krizu koju oseti zapad koji se gusi u inflaciji i neimastini A NESME DA ZUCNE jer tamo vlast nije ko ovde!!!
  • jooooj

    12.08.2022 16:33
    Suša
    Breza preko puta Limanske pijace pozutelog lisca. Cvećara pored ?????
  • Vlada

    12.08.2022 09:34
    Opaaa, evo paraziti u gradskom zelenilu su popili kafu, povadili krmelje i krenuli da udaraju minuse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti