FOTO, VIDEO Blokiran deo centra i prilaz Varadinskom mostu, traktori odblokirali Žeželjev most

Sedmi je dan protesta poljoprivrednika u Novom Sadu, a situacije i dalje neizvesna. Poljoprivrednici su neko vreme traktore postavili i kod Žeželjevog mosta, a povukli se nešto nakon 17 časova.
FOTO, VIDEO Blokiran deo centra i prilaz Varadinskom mostu, traktori odblokirali Žeželjev most
Foto: 021.rs
Iako je bilo nagoveštaja da će biti potpuno odblokiran i Varadinski most, to se ipak ne dešava, javlja reporter 021.rs na licu mesta. Na most se može sa keja, ali ne i sa Bulevara Mihajla Pupina. Pre toga je odblokirana Jevrejska ulica do Futoške pijace, a još uvek je blokiran Bulevar Mihajla Pupina. Ratari čekaju ishod sastanka u Vladi Srbije, koji je počeo u 10 časova i još uvek nije završen.
Ratari u Novom Sadu rekli su da ukoliko pregovori ne budu uspeli, blokade će se proširiti. To se dogodilo u špicu, kad je blokiran Žeželjev most, a vozila selektivno propuštana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Situacija je u saobraćaju postala vrlo napeta.
 
 
Poljoprivrednik Radoslav Adamović kaže da ukoliko do 15 časova razgovori u Beogradu ne krenu "ispravnim putem" da će doći do radikalizacije protesta, a postoji i mogućnost blokade auto-puta.
 
"Dobio sam informaciju da je u toku ozbiljno trešenje prazne slame. Znači, ništa se ne dešava, prazma slama se istresa i ništa više. Zamajavaju tamo ljude i pokušavaju da nam kradu vreme kako bi uneli neku nesigurnost u naše redove. To se neće desiti. Ako to do tri sata ne bude krenulo nekim ispravnim putem, mi ćemo ozbiljno pojačati i blokade i krenućemo ozbiljnije u blokade. Oni ako misle da se igraju i dalje, neka probaju. Imamo planirane rute, ne mogu vam sada to sve otkriti, ali moraćemo još da radikalizujemo ovaj naš protest. Postoji mogućnost čak i blokada auto-puta", kaže Adamović.
 
 
Dodajmo i da su autobusi GSP-a na pojedinim linijama zbog blokada promenili trase. Po izmenjenom režimu saobraćaju linije 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 12, 14, 60, 61, 62, 63, 64 i 69.
 
 
Ratare danas očekuju pregovori u Vladi Srbije. Odlučeno je da na sastanak ide pet ratara, a predstavnik onih koji su na protestu u Novom Sadu biće Mile Slankamenac.
Vlada Srbije je saopštila da će se premijerka Ana Brnabić sastati sa predstavnicima poljoprivrednika.
 
 
Sastanak je u zgradi Vlade Srbije, danas, 15. avgusta, u 10 časova.
 
 
Pored poljoprivrednika i premijerke, prisustvovaće mu i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, Privredne komore Srbije, kao i ministarstava poljoprivrede i finansija.
 
 
 
 
Od početka protesta pre sedam dana, ali i pregovora koji traju nedeljama, pa i mesecima unazad, poljoprivrednici su dosta umanjili zahteve i sada se došlo do nekog minimuma koji očekuju od Vlade, a već je usvojen njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza suncokretovog ulja. 
 
Oni su tako tražili od Vlade Srbije da garantuje minimalnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, ali su već spremni da prihvate ponudu od 535 evra po toni plus PDV i da to bude minimala cena. Takođe, trebalo bi da se reguliše i pitanje trgovačke marže na cenu jestivog ulja. 
 
Očekuju i da se postigne dogovor o sniženju cene goriva za poljoprivrednike i u ranijim razgovorima predstavnici retara su pokazali spremnost da to bude 20 dinara po litri goriva. Očekuju i da će Vlada prihvatiti da se omogući poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama u mašine toče gorivo dva puta u toku dana, plus u kanister od 60 litara i da se agro kartice izdaju po ubrzanoj proceduri. 
 
Već je dogovoreno povećanje premija za mleko sa 10 na 15 dinara u narednom kvartalu, ali zvanično još nije popisano, a dogovoreno je i da MUP neće procesuirati učesnike protesta.  
 
Tema pregovora su i moratorijumi na poljoprivredne kredite u periodu od 12 meseci i uključivanje predstavnika ratarskih udruženja u radne grupe koje se bave izmenama propisa iz oblasti poljoprivrede.

Komentari 234

  • Očigledno

    16.08.2022 12:13
    Botovska je tuga pregolema
    Kakva tuga mora da “obuzme”botove, kada vide da bez njihovih nedotupavnih komentara i uvek suprotnog glasanja na svako narodno (normalno) razmišljanje, sem tih normalnih, ne bi ni bilo drugih komentara na 021.

    Jednostavno, 021 je portal, koji njihovi glasači uglavnom ne čitaju.
  • Ekstraprofit

    16.08.2022 10:36
    @Dejan
    Istina, paorima koji se hvale kako nas hrane je država pokvarila ideju da iskoriste krizu i sve izvezu jer je po bogatim zemljama zavladala nestašica a građanima Srbije koje hrane i koji im plaćaju subvencije ne ostave baš ništa jer su paorima uvek prioritet građani a ne sopstvena stražnjica.
  • Perspektiva

    16.08.2022 10:20
    Canola@ Vratio si 0 (nula) subvencija kroz doprinose za PIO i RFZO, takse za odvodnjavanje i porez za poljoprivredno zemljište. Od doprinosa uzimaš penziju i zdravstvenu zaštitu, od takse i poreza usluge i funkcionisanje države. I mi u gradu plaćamo i doprinose i poreze pa ne dobijamo nikakve subvencije koje treba da nam finansiraju naše penzije ili zdravstvenu zaštitu, ti hoćeš da tvoju penziju plaća neko drugi? Ko će plaćati našu? Možeš li biti sebičniji od ovoga ili ti je ovo maksimum? Mi ti plaćamo te subvencije, mi! Nisu pale sa neba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti