Poljoprivrednici poručuju da na sastanku ništa ključno nije dogovoreno, blokade se nastavljaju

Predstavnici poljoprivrednika poručili su da na današnjem sastanku u Vladi Srbije nije došlo do konkretnih i ključnih dogovora o svim uslovima koji su izneti, ali da će se pregovori nastaviti.
Poljoprivrednici poručuju da na sastanku ništa ključno nije dogovoreno, blokade se nastavljaju
Foto: 021.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ranije je poručila da niko neće izaći iz Vlade dok se dogovor ne postigne. Prema informacijama iz Beograda, poljoprivrednici nisu u potpunosti zadovoljni današnjim ishodom višečasovnih pregovora - dogovoren je samo iznos od 15 dinara kao premija za mleko.

Pregovori su počeli u 10 časova, a prve informacije sa sastanka stigle su tek nakon 19 časova. Ključna sporenja i to o ceni suncokreta i goriva, nisu rešena.

Vlada, premijerka, resorni ministar i pomoćnici ministra su tokom celog dana, prema rečima poljoprivrednika Jovana Jovanovića, bili konstruktivni.
 
"Gledali su kako god mogu da nam izađu u susret. Mi se samo nadamo da će to u narednom, hajde da kažemo, kratkom periodu da se završi, da se nađemo možda ponovo, i da to bude gotovo", dodao je Jovanović.
 
Blokada će, prema njegovim rečima, biti nastavljena, ali su poljoprivrednici spremni da pokažu "dobru volju" i omoguće prohodnost saobraćaja na određeno vreme.
 
U međuvremenu, dok traju sporenja, poljoprivrednici koji nedelju dana ukazuju na pogoršanu situaciju na ulicama Novog Sada danas su radikalizovali protest i pomerili blokade na Žeželjev most. Nakon nekog vremena su uklonili ovu blokadu.
 
 
Trenutno su blokirani Bulevar Mihajla Pupina, te prilaz Varadinskom mostu s ovog bulevara. Varadinskom mostu može da se priđe sa keja. 
 
Ranije su odblokirane Jevrejska i Futoška ulica.
 
Jedan od predstavnika ratara Slavko Ilić rekao je ranije da je napustio današnje pregovore sa premijerkom Anom Brnabić u vezi sa cenom otkupa suncokreta i drugim zahtevima, jer je uveren da pregovori neće uspeti.
 
Od početka protesta pre sedam dana, ali i pregovora koji traju nedeljama, pa i mesecima unazad, poljoprivrednici su dosta bili umanjili zahteve i sada se došlo do nekog minimuma koji očekuju od Vlade, a već je usvojen njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza suncokretovog ulja. 
 
Oni su tako tražili od Vlade Srbije da garantuje minimalnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, ali su već spremni da prihvate ponudu od 535 evra po toni plus PDV i da to bude minimala cena. Takođe, trebalo bi da se reguliše i pitanje trgovačke marže na cenu jestivog ulja. 
 
Očekivali su i da se postigne dogovor o sniženju cene goriva za poljoprivrednike i u ranijim razgovorima predstavnici retara su pokazali spremnost da to bude 20 dinara po litri goriva. Očekivali su i da će Vlada prihvatiti da se omogući poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama u mašine toče gorivo dva puta u toku dana, plus u kanister od 60 litara i da se agro kartice izdaju po ubrzanoj proceduri. 
 
Već je dogovoreno povećanje premija za mleko sa 10 na 15 dinara u narednom kvartalu, ali zvanično još nije popisano, a dogovoreno je i da MUP neće procesuirati učesnike protesta.  
 
Tema pregovora su i moratorijumi na poljoprivredne kredite u periodu od 12 meseci i uključivanje predstavnika ratarskih udruženja u radne grupe koje se bave izmenama propisa iz oblasti poljoprivrede.
  • Кум Спасоје

    16.08.2022 12:57
    Питам се …..
    Блокада испред Бановине у Новом Саду. А чему служе те стотине запослених у тој згради ?
  • Njet

    16.08.2022 10:48
    ...
    Koliko sebicnih i glupih ljudi komentarise. I treba da prestanu da rade, i da srbija ostane bez svoje hrane,i da nam uvoze modifikovano djubre i da svi sebicni idioti pocrkate i od otrova i od gladi. Pa vi uzivajte u pustom propalom Novom Sadu.
  • Stefan

    16.08.2022 07:02
    Opametili se
    Gledam jutros TV i vidim opametili se protestanti! Stavili traktore za voćnjake da ih snime kamere, a sklonili traktore od 100 + hiljada evra. Pa jel protestuju voćari ili je u pitanju cena uljarica? Šta god da urade, neko slabo misli za njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti