Građanske inicijative: Vlasnici Galensa nominovani za titulu "Korporativni siledžija godine"

Nevladina organizacija Građanske inicijative nominovala je vlasnike Galensa za titulu "Korporativni siledžija godine".
Građanske inicijative: Vlasnici Galensa nominovani za titulu "Korporativni siledžija godine"
Foto: 021.rs

Neslavnu titulu dodeljuje grupa evropskih organizacija kako bi ukazala na sve veći broj SLAPP tužbi.

Građanske inicijative su nominovale bračni par Sanju i Nebojšu Petrić, vlasnike Galensa i Promista. 

Nominaciju su Petrići zaslužili time što su podneli čak pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške Gore, navodi se u saopštenju Građanske inicijative.
 
"Ukupna vrednost tužbenih zahteva je oko 2.000.000 dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore zbog 'narušavanja poslovnog ugleda i kreditnog rejtinga'. Zbog presecanja katanca na kapiji, Petrići od aktivista traže i 200.000 dinara za nadoknadu štete – za katanac čija je vrednost oko 1.500 dinara", dodaje se u obrazloženju nominacije.
 
Osim toga, ova organizacija nominovala je i direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića za titulu "Najveći zavisnik od sudskih sporova". On je podneo rekordnih 37 tužbi protiv građana, aktivista, lekara i čak jednog pacijenta koji je kritikovao njegovo postupanje tokom pandemije kovid-19.
Nakon nominacija iz zemalja širom Evrope, žiri će izabrati kandidate za uži izbor, a konačni "pobednici" Evopskog SLAPP takmičenja biće proglašeni na prvoj Evropskoj Anti-SLAPP konferenciji, koju Case koalicija i Evropski centar za slobodu štampe i medija organizuju pod patronatom Evropskog parlamenta u oktobru ove godine u Strazburu.
 
Ova konferencija okupiće članove CASE koalicije, žrtve SLAPP-a, stručnjake, novinare, medijske profesionalce, advokate, kreatore politika, zagovornike slobode govora, akademike, ombudsmane, sudije i predstavnike civilnog društva, u cilju mapiranja mogućnosti zaštite i podrške metama ovakvih tužbi. To je ujedno i prilika da evropska javnost čuje za najveće "SLAPP siledžije" u Srbiji.
  • Boba

    20.08.2022 15:31
    Paradoks
    Nikad mi nije bilo jasno zašto neki ljudi kad dođu u Novi Sad imaju želju da ga menjaju. Pa valjda oni treba da se prilagode nama, a ne mi njima. A i politika je na strani tih što bi da menjaju Novi Sad.
    Presmešni su mi komentari tipa - da oni nisu došli u Novi Sad, on bi ostao nerazvijena selendra. Pa što ste onda uopšte dolazili u tu selendru? Šta, kao zgrade nisu postojale u NS dok ih vi niste doneli sa sobom?
  • Komifo

    20.08.2022 15:05
    Kanda nam je dežurni migrant zaboravio da treba da glumi dva različita "Srbina"...
  • Инспектор Вишекруна

    20.08.2022 14:33
    @NN
    "Galens vas je direktno doveo iz 17. u 21. vek, promena je za gologuziju bila sokantna, jasno je da se nikada necete navici na civilizaciju."

    Генијалац Нови Сад је доведен из 17-ог века? У највећем поверењу у Новом Саду тешко да ћеш наћи нешто старије од половине 19-ог века, пошто је град тотално уништен 1849-е! Промена са произвољног лупетања на читање књига је шокантна и безмозгија се никад неће навићи!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti